Η πολλή δουλειά… τρώει τον αφέντη

Η πολλή δουλειά… τρώει τον αφέντη

Mήπως τελευταία νιώθετε κάποια κενά μνήμης; Προσπαθείτε να βρείτε τη σωστή λέξη και ενώ την έχετε στην άκρη της γλώσσας, απλά δεν σας έρχεται;
Μια νέα φινλανδική έρευνα έρχεται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Οι υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology» αποκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα εμφανίζουν έντονα σημάδια νοητικής κόπωσης, όπως για παράδειγμα προβλήματα στη λειτουργία της προσωρινής μνήμης και στην ικανότητα να ανακαλούν εύκολα λέξεις. Ιδιαίτερα επιβαρυντικές μάλιστα για τη νοητική υγεία θεωρούνται οι ώρες των υπερωριών, αφού σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι με τις περισσότερες υπερωρίες στο ενεργητικό τους παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ λογικής και λεξιλογίου. «Ειδικά όσο πλησιάζουν οι εργαζόμενοι στη μέση ηλικία, οι υπερωρίες ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμα προβλήματα», ανέφεραν οι ερευνητές. Οι ερευνητές εξέλιξαν την έρευνά τους συγκρίνοντας τις υπερωρίες με έναν από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης της νόσου, το κάπνισμα. «Η διαφορά ανάμεσα στους εργαζόμενους που δουλεύουν πάρα πολλές ώρες και σε αυτούς που δουλεύουν κανονικά, είναι ακριβώς η ίδια που υπάρχει ανάμεσα σε καπνιστές και μη». Και για να συμπληρώσουμε εμείς, οι πολλές ώρες δουλειάς όχι μόνο επηρεάζουν τη νοητική λειτουργία, αλλά ακολούθως και την απόδοση στη δουλειά.