«Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά σχολεία” από την ΕΛΣ

«Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά σχολεία” από την ΕΛΣ

Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012, η επίσημη πρεμιέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία», το οποίο πραγματοποιείται με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών του Σχολείου, οι καλλιτέχνες της ΕΛΣ παρουσίασαν στα παιδιά και τους δασκάλους την όπερα του Ροσσίνι, ο Κουρέας της Σεβίλλης σε μια διασκευασμένη μορφή για τα παιδιά.
Η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκίνησε στις 15 Μαΐου από το 2ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης και οι πρώτες οκτώ παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 8 Ιουνίου στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο έως τον Ιούνιο του 2013, η ΕΛΣ θα επισκεφθεί 62 Δημοτικά Σχολεία στην Αττική, αλλά και στην Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη και Νησιά Ιονίου.

Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της Όπερας στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μέσα από την συμμετοχή τους στην διαδικασία παραγωγής μιας παράστασης όπερας.

Στις δύο μέρες που διαρκεί το πρόγραμμα σε κάθε σχολείο, τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Την πρώτη μέρα ετοιμάζονται τα σκηνικά και τα κοστούμια, γίνονται οι πρόβες με την χορωδία και την ορχήστρα, ενώ την δεύτερη μέρα πραγματοποιείται η παράσταση στην οποία θα συμμετέχουν και οι μαθητές.

Συντελεστές της παραγωγής

Μουσική διεύθυνση Τάσος Συμεωνίδης – Γιώργος Αραβίδης
Σκηνοθεσία, Μετάφραση, διασκευή ποιητικού κειμένου Κωστής Παπαϊωάννου
Σκηνικά Σοφία Παντουβάκη, Γιώργος Κολιός
Κοστούμια Σοφία Παντουβάκη
Κινησιολογία Θεμιστοκλής Παυλής
Φωτισμοί Χριστίνα Καμμά
Ενορχηστρωτική διασκευή Γιάννης Σαμπροβαλάκης

Ροζίνα Νίκη Χαζιράκη- Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου
Κόντε Αλμαβίβα Ιωάννης Κάβουρας – Μανώλης Λορέντζος
Ντόκτορ Μπάρτολο Αναστάσιος Λαζάρου – Νίκος Καραγκιαούρης
Φίγκαρο Ζαφείρης Κουτελιέρης – Γιάννης Σελιτσανιώτης
Ντον Μπαζίλιο Βασίλης Κωστόπουλος – Επαμεινώνδας Ηλιόπουλος
Μπέρτα Βασιλική Κατσουπάκη – Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη

Χορεύουν Σοφία Ζαρμπή, Κωνσταντίνος Κασιαρής – Ελισάβετ Σπάχη, Θεμιστοκλής Παυλής

Συμμετέχει η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ