Κινηματογραφικές προβολές στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος

Κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικές δημιουργίες και συζητήσεις με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη. Κάθε Σάββατο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2011 στο Θέατρο Κωφών Ελλάδας παρακολουθούμε υποτιτλισμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ (ελληνικές ή ξένες) και στη συνέχεια συζητάμε με τους δημιουργούς των ταινιών και εκπροσώπους ομάδων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι σημαντικό να απολαύσουμε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συζητήσουμε για ορατούς και αόρατους φράχτες που μας αφορούν όλους.

Οι ταινίες προβάλονται με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς.
Στις συζητήσεις υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα (Ε.Ν.Γ.).
Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Επίσημη ιστοσελίδα: facebook.com/SaturdayMeaning
Επισκεφθείτε: http://www.facebook.com/SaturdayMeaning?v=app_4949752878
Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τα Σαββατόβραδα με Νόημα είναι πρόταση ενιαίας αντιρατσιστικής στρατηγικής, φιλοξενήσαμε το Σαββάτο 19/2 την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, μια ελληνική κινηματογραφική ταινία που θέτει το θέμα της εθνικής ταυτότητας στο κέντρο του προβληματισμού της. Οι φράχτες που το Θέατρο Κωφών και η κοινότητα των Κωφών νιώθει ότι αφορά όλους/όλες εκείνους/εκείνες που βιώνουν αντίστοιχους φράκτες. Η συζήτηση λοιπόν μετά το πέρας της προβολής είχε ως θέμα: «Ορατοί και αόρατοι φράκτες».

Ο Σταύρος Λένα (Κωφός ηθοποιός του Θ.Κ.Ε. από την Αλβανία) μίλησε για την προσωπική του πορεία, τα παιδικά του χρόνια στη γειτονική χώρα και την αδυναμία επικοινωνίας λόγω εκπαιδευτικών ελλείψεων, τον ερχομό στην Ελλάδα και την ένταξη στην κοινότητα των Κωφών, το διπλό πρόσωπο του ρατσισμού (αναπηρία-καταγωγή). Ο Σπύρος Ψύχας («Εθελοντική εργασία Αθηνών»: υπεύθυνος ξενώνα για αιτούντες ασύλου) εξέφρασε την εκτίμηση οτι σε σχέση με τους ορατούς φράχτες, στην Παλαιστίνη ή στον Έβρο, οι αόρατοι φράχτες είναι οι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμοι, αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Ο Αντώνης Καφετζόπουλος (πρωταγωνιστής της «Ακαδημίας Πλάτωνος», μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) ήταν αυτος που έβγαλε την είδηση, συναινώντας στην πρόταση να διερευνηθούν οι τρόποι συνεργασίας του Θ.Κ.Ε. με την Ακαδημία για τη βελτίωση της πρόσβασης των Κωφών στις δημιουργίες των ελλήνων κινηματογραφιστών.
– – –

Το Σάββατο 26/2 θα φιλοξενήσουμε στο θεατράκι μας στην πλατεία Κουμουνδούρου την ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Μαύρο Γάλα».
Η προβολή θα δώσει το έναυσμα για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, με θέμα:
«Στερεότυπα, διάκριση, ρατσισμός στα ΜΜΕ, μύθοι και αλήθειες».
Συμμετέχουν:
– Νίκος Τριανταφυλλίδης: Σκηνοθέτης της ταινίας.
– Χρήστος Χωμενίδης: Συγγραφέας, συν-σεναριογράφος της ταινίας.
– Γιωργος Αμυράς: Δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων.
Συντονιστής:
– Αντώνης Ρέλλας: Σκηνοθέτης, Πολίτης με Αναπηρία.κολουθήσει, με θέμα «Στερεότυπα, διάκριση, ρατσισμός στα ΜΜΕ, μύθοι και αλήθειες». Συμμετέχουν:
– Νίκος Τριανταφυλλίδης: Σκηνοθέτης της ταινίας.
– Χρήστος Χωμενίδης: Συγγραφέας, συν-σεναριογράφος της ταινίας.
– Γιωργος Αμυράς: Δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων.
Συντονιστής:
– Αντώνης Ρέλλας: Σκηνοθέτης, πολίτης με Αναπηρία.

Με την υποστήριξη του του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Goethe-Institut Athen.