Μάθετε να κάθεστε σωστά

Νιώθετε συχνά πόνους στην πλάτη, στον αυχένα ή τη μέση; Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι μπορεί να οφείλονται στην κακή σας στάση όταν κάθεστε σε μια συγκεκριμένη θέση και μάλιστα πολλές ώρες; Ακολουθήστε τις απλές, αλλά σωτήριες συμβουλές μας και σε λίγο αυτοί οι ενοχλητικοί πόνοι θα είναι παρελθόν. Επίσης, βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να κάθονται σωστά. Στην αρχή θα τους φανεί δύσκολο, γιατί το σώμα έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τις ευκολίες που του παρέχονται από την κακή στάση. Έπειτα από λίγο καιρό όμως, η όρθια θέση της σπονδυλικής στήλης θα βοηθήσει όλο το σκελετό, θα αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα στη μέση και το σώμα θα δείχνει ευθυτενές και όμορφο.

Στο γραφείο
Συνήθως οι ώρες που περνάμε καθισμένοι σε ένα γραφείο γράφοντας ή μελετώντας είναι πολλές. Ο τρόπος που κάθεστε στην καρέκλα μπορεί να σας γλιτώσει ή να σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Προσέξτε λοιπόν ώστε ο κορμός του σώματός σας και τα πόδια σας να σχηματίζουν ορθή γωνία και η πλάτη σας να είναι χαλαρή και να στηρίζεται κάθετα πάνω στην καρέκλα, δηλαδή να μην πέφτει προς το γραφείο. Επίσης, αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια και κρατήστε το κεφάλι σας όμορφο και στητό πάνω στον αυχένα. Οι αγκώνες σας και οι παλάμες να ακουμπούν χαλαρά πάνω στο γραφείο. Μην ξεχνάτε κάθε μια ώρα να κάνετε ένα στρέτσινγκ επί τόπου, τεντώνοντας τα πόδια και τα χέρια και χαλαρώνοντας όλο το κορμί.

Μπροστά στον υπολογιστή
Σημαντικό είναι το ύψος της καρέκλας. Ούτε να βουλιάζετε μέσα, αλλά ούτε και να βλέπετε την οθόνη του υπολογιστή σας αφ’ υψηλού. Τα μάτια σας πρέπει να διαβάζουν στο πάνω μέρος της οθόνης, οπότε καταλαβαίνετε ότι μια καρέκλα ανατομική, στην οποία μπορείτε να ρυθμίζετε το ύψος θα σας φανεί πολύ χρήσιμη. Επίσης, μην παραμελείτε να κάνετε διαλείμματα, περπατώντας λίγα λεπτά πάνω κάτω στην αίθουσα. Θα βοηθήσουν και τα μάτια σας, αλλά και το σώμα σας θα ξεκουραστεί.

Στο τηλέφωνο
Λόγω δουλειάς ή… συνήθειας περνάτε αρκετές ώρες την ημέρα μιλώντας στο τηλέφωνο; Ε, τότε πρέπει να το κρατάτε και σωστά. Όπως μας λέει η φυσικοθεραπεύτρια Όλγα Κατσαρού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρατάμε το ακουστικό με το κεφάλι «σπάζοντας» το λαιμό, γιατί επιβαρύνουμε πολύ τον τραπεζοειδή μυ. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μέχρι και πολύ οδυνηρό, με επιπτώσεις στον αυχένα. Εάν θέλετε να έχετε και τα δύο χέρια ελεύθερα, ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο, επιλέξτε την ανοιχτή ακρόαση. Διαφορετικά αφιερώστε στο τηλεφώνημά σας το χρόνο που χρειάζεται φροντίζοντας κάθε πέντε λεπτά να αλλάζετε χέρι και αφτί.

Στο αυτοκίνητο
Φέρτε το κάθισμα σε τέτοια απόσταση από το τιμόνι ώστε τα πόδια σας ούτε να λυγίζουν αλλά ούτε να τραβούν και το σώμα για να φτάσουν μέχρι το πεντάλ. Τα χέρια να είναι ελαφρά λυγισμένα στο τιμόνι, η πλάτη σας να ακουμπά καλά πίσω στο κάθισμα και να είναι κάθετη στη θέση. Επίσης μην φέρνετε το κεφάλι και το πιγούνι μπροστά, αλλά να αποτελούν προέκταση του λαιμού σας.

Στην τηλεόραση
Το να βουλιάζετε στο κάθισμα ή τον καναπέ για να δείτε τηλεόραση μπορεί να νομίζετε ότι είναι η απόλυτη ξεκούραση στο τέλος της μέρας, σύντομα όμως τα αποτελέσματα της κακής στάσης θα εμφανιστούν με διάφορους πόνους στο σώμα. Γι’ αυτό καθίστε ξεκούραστα μεν σωστά δε. Προσέξτε ώστε η πλάτη σας να στηρίζεται πάντα καλά και ο αυχένας να βρίσκεται κάθετα πάνω από την πλάτη. Ένα μαξιλάρι πίσω από τη μέση ή τον αυχένα θα σας ξεκουράσουν περισσότερο.