Ο Άρτος Ημών, Ο Επιούσιος

Το ψωμί όμοιο με τους θεούς, το ψωμί που σμίγει τους ανθρώπους (Πωλ Ελυάρ)
Ο Δημόκριτος πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στα πρόθυρα του θανάτου κι ενώ δεν είχε ελπίδα να ζήσει ούτε μια μέρα ακόμη, η αδελφή του λυπόταν γιατί ο θάνατος του αδελφού της θα την εμπόδιζε να πάρει μέρος αμέσως στη γιορτή των Θεσμοφορίων, προς τιμή της Δήμητρας. Τότε ο Δημόκριτος ζήτησε να του φέρει ζεστά ψωμιά και τ’ ακούμπησε στα ρουθούνια του, για ν’ αναπνέει το ζεστό αέρα. Έτσι κρατήθηκε στη ζωή, μέχρι να τελειώσει το τριήμερο της γιορτής. Γι’ αυτό είπαν ότι ο σοφός Δημόκριτος φιλοξένησε το θάνατο στο σπίτι του τρεις μέρες και του πρόσφερε ζεστό ψωμί (Διογένης Λαέρτιος, 9, 7, 43). Στην προσευχή που έδωσε ο ίδιος ο Χριστός, υπάρχει αίτημα για τον «άρτον τον επιούσιον». Στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός ευλόγησε τον άρτο και τον ομοίωσε με το Σώμα Του. Η ευλάβεια των ανθρώπων απέναντι στο καθημερινό ψωμί, που ποτέ δεν πετούν, δείχνει τη σημασία του στη διαβίωση αλλά και στη θρησκευτική ζωή.

Συνταγή
Άσπρο ψωμί γάλακτος

Συστατικά
250 γραμμ. γάλα ζεστό (χλιαρό)
15.γραμμ. φρέσκια μαγιά θρυμματισμένη ( ή 7 γραμμ. ξερή μαγιά)
1 κουταλάκι μέλι
450 γραμμ. αλεύρι για ψωμί
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
40 γραμμ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα μικρό μπολ το γάλα, τη μαγιά και το μέλι και ανακατεύετε ώσπου να λιώσει το μέλι. Τα αφήνετε 10 λεπτά περίπου, ώσπου να αφρίσει η μαγιά. Βάζετε σε μεγαλύτερο μπολ το αλεύρι και μισό κουταλάκι αλάτι. Προσθέτετε το μείγμα μαγιάς, το αβγό και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Ζυμώνετε με τα χέρια για 10 λεπτά περίπου και αν η ζύμη κολλάει, κρατήστε το μπολ σταθερά και στριφογυρίσττε τη ζύμη μέσα στο μπολ με το χέρι σας, αντί να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ½ με 2 ώρες ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνετε ελαφρά μια φόρμα ψωμιού 30Χ10 εκ. και πασπαλίζετε με αλεύρι. Ζυμώνετε πάλι τη ζύμη δυνατά για να βγει ο αέρας και να ξεφουσκώσει. Την πλαταίνετε και την πλάθετε σε φρατζόλα που να χωράει στη φόρμα. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά περίπου ή ώσπου να φουσκώσει στη φόρμα. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζετε τη φόρμα στο φούρνο, τη χτυπάτε λίγο για να βγει από τη φόρμα και τη βάζετε να κρυώσει σε σχάρα.

Tip
Είναι καλύτερα να την κόψετε σε φέτες ενόσω είναι ακόμη ζεστή και να την αλείψετε με βούτυρο, μπορείτε όμως να τη φυλάξετε μερικές ημέρες σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο. Γίνονται εξαιρετικές φρυγανιές.

Διατροφική αξία
Το ψωμί μάς δίνει διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και, συνεπώς, μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), σιδήρου, ενώ μας προμηθεύει και με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του ψωμιού είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, αλλά συνδυαζόμενο με το γάλα αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του κρέατος.