Πώς θα ακονίσεις την όρασή σου

Η πρόληψη είναι ό,τι σημαντικότερο μπορείς να κάνεις για να διασφαλίσεις την υγεία σου. Ας δούμε όμως με ποιους τρόπους και μάλιστα μέσα από μια υγιεινή διατροφή, μπορούμε να έχουμε όραση… κουκουβάγιας.

Τι θα φάτε
Λαχανίδες: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες την ημέρα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι λαχανίδες και το σπανάκι, έχουν 46% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Harvard Medical School. Οι τροφές αυτές περιέχουν λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, δύο δυνατά καροτενοειδή που βοηθούν τα μάτια να απορροφήσουν μικρού μήκους κύματα φωτός, ενώ προφυλάσσουν και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τονίζει ο La Puma. Οι γυναίκες που έχουν διατροφή πλούσια σε β-καροτίνη είχαν 39% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές μορφές καταρράκτη, σύμφωνα με τις μελέτες στο Harvard Medicine School, κατά τις οποίες εξετάστηκαν 50.000 νοσηλεύτριες. Καθώς μάλιστα η β-καροτίνη είναι λιποδιαλυτή, μαγείρεψε τα πράσινα λαχανικά πρώτα και έπειτα πρόσθεσε ελαιόλαδο για να μεγιστοποιήσεις την απορρόφησή της.

Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή με 0 λιπαρά: Το γάλα με χαμηλά ή χωρίς καθόλου λιπαρά έχει άφθονη ριβοφλαβίνη, έναν τύπο βιταμίνης Β, που προστατεύει τα μάτια από την εμφάνιση του καταρράκτη. Πρέπει να γνωρίζεις ότι ο οργανισμός σου χρησιμοποιεί τη ριβοφλαβόνη προκειμένου να παρασκευάσει γλουταθειόνη, η οποία μάχεται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τους ιστούς των ματιών. Επιπροσθέτως, η βιταμίνη D, την οποία θα βρεις σε εμπλουτισμένο γάλα, θα προστατέψει τα μάτια σου εξίσου καλά. Μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι υψηλά επίπεδα της D στο αίμα ελλάτωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σχεδόν κατά 40% σε σύγκριση με τα άτομα που επέδειξαν χαμηλά επίπεδα της D.

Ξηροί Καρποί: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς, και ιδίως στα καρύδια, μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονών και προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, υποστηρίζει ο Grotto. Χρειάζονται μόλις 1-3 μερίδες εβδομαδιαίως από 20 γραμμ. ξηρών καρπών για να αποφύγεις τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε βαθμό 35% σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Archives of Ophthalmology.

Τι θα αποφύγεις
Επεξεργασμένες τροφές: Οι άνθρωποι που δείχνουν προτίμηση στο λευκό ψωμί, τα κορνφλέικς και άλλες τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 10ετών μελετών στο Tufts University, κατά τις οποίες μελετήθηκαν 4.000 άτομα. Απόλαυσε λοιπόν το ψωμί και τα δημητριακά σε μη επεξερασμένη μορφή και θα δεις το σάκχαρο του αίματος να σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα.