Στα Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό

Πανέμορφο ταξίδι, που θα σας αποκαλύψει τα μυστικά του χειμωνιάτικου τοπίου σε μια διαδρομή απλά μαγική. Προορισμός μας είναι τα Καλάβρυτα, που εξελίσσονται σε hot χειμωνιάτικο τουριστικό κέντρο, αλλά εμείς θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στη διαδρομή. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι θα χρησιμοποιήσουμε τον Οδοντωτό, το καταπληκτικό εκείνο τρενάκι που σκαρφαλώνει πάνω στο βουνό, και τσουλώντας μέσα από σπήλαια, πάνω σε γέφυρες και ανάμεσα σε σταλαγμίτες, φτάνει τελικά στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για το στενότερο οδοντωτό στον κόσμο, με το πλάτος της γραμμής να φτάνει μόλις τα 75 εκατοστά – γεγονός που την καθιστά ως τη στενότερη γραμμή της Ευρώπη. Διανύει 22,4 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 720 μέτρων. Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος, έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, ξεκίνησε να κατασκευάζεται με την υπογραφή της σύμβασης το 1889 και ολοκληρώθηκε επτά χρόνια αργότερα. Η νέα, σύγχρονη αμαξοστοιχία του Οδοντωτού, διαθέτοντας «υπερσύγχρονα» βαγόνια, χαρίζει μια συναρπαστική διαδρομή στους επιβάτες της.
Πίσω στο σήμερα, και το ταξίδι με το τρενάκι διαρκεί περίπου μία ώρα, που ισοδυναμεί με ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς ο συρμός περνά μέσα από αλλεπάλληλες λαξεμένες στοές και σπηλιές με απίστευτους σταλαγμίτες. Πανέμορφη φύση, όμορφα χωριά, καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά και η ψυχή αισθάνεται δέος μπροστά σ’ αυτό το θαύμα. Η διαδρομή μας ξεκινά από το παραθαλάσσιο Διακοφτό και τελειώνει στο βουνό, έχοντας κάνει ακόμη στάσεις στις Τρικλιές, με την πλούσια βλάστηση και τους καταρράκτες, τις Πόρτες, το πιο στενό σημείο της διαδρομής. Εδώ το τρένο περνάει μέσα από σήραγγα, στις εισόδους της οποίας βρίσκονται τοποθετημένες δύο μεγάλες, σκουριασμένες σήμερα, πόρτες. Επόμενος σταθμός η πανέμορφη Ζαχλωρός, απ’ όπου υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσετε μέχρι το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Το τρένο μας φτάνει στον επόμενο σταθμό της Κερπίνης, και, τέλος, στα Καλάβρυτα, τα “καλά νερά” που η σπουδαία ιστορία τους φτάνει πίσω στην Επανάσταση του 1821 και φυσικά την καταστροφή από τους Γερμανούς το 1943.

Δρομολόγια Οδοντωτού Σιδηρόδρομου:
Από Καλάβρυτα προς Διακοπτό: 08:10, 10:30, 13:20 & 15:50
Από Διακοπτό προς Καλάβρυτα: 06:55, 09:20, 11:45 & 14:30
Σταθμός ΟΣΕ Καλαβρύτων τηλ.: 26920. 22.245

Στην πόλη των Καλαβρύτων
Είχαμε να την επισκεφτούμε αρκετά χρόνια και δεν την αναγνωρίσαμε. Το φθινόπωρο είναι πραγματικά πανέμορφο εδώ. Οι δρόμοι με τα πλατάνια είναι ένα χάρμα, μες στα κιτρινοκόκκινα χρώματα των φύλλων. Το χειμώνα όμως το κρύο είναι βαρύ. Βέβαια, τότε υπάρχει το δέλεαρ του χιονοδρομικού –απέχει από την πόλη περί τα 20 λεπτά-, οπότε άλλες προοπτικές αναψυχής ανοίγονται. Προς το παρόν, εμείς και με το γλυκό καιρό που συναντήσαμε, επιδοθήκαμε σε πεζοπορίες, ποδηλατάδες, προσπαθήσαμε –ως ένα σημείο- την κατάβαση στο φαράγγι του Βουραϊκού και προγραμματίσαμε την επίσκεψη για προσκύνημα στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Και για να σας δώσουμε κάποια πιο επίσημα στοιχεία, τα Καλάβρυτα βρίσκονται στο όρος Χελμός στην Αχαΐα σε υψόμετρο 750 μέτρων. Η πόλη έχει περίπου 2.500 κατοίκους και απέχει 85 χλμ. από την Πάτρα και 145 από την Αθήνα.

Τι άλλο θα δείτε: Το Χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, που βρίσκεται σε απόσταση 19 χλμ. Το Μέγα Σπήλαιο, το αρχαιότερο μοναστήρι της Ελλάδας, χτισμένο το 362 μ.Χ. Το Σπήλαιο Λιμνών, κοντά στο χωριό Καστριά, με κλιμακωτές λίμνες και σταλακτίτες σε παράξενα σχήματα.

Ξενώνας ΣταθμόςΔιαμονή
Επιλέγουμε τον Ξενώνα «Σταθμό» γιατί η αγάπη και η φροντίδα των τριών νέων παιδιών που τον έχουν είναι έκδηλη σε όλα. Η έκταση των 8,5 στρεμμάτων, στην οποία εκτείνεται ο Σταθμός συνορεύει με το περίφημο εκτροφείο θηραμάτων του Δασαρχείου Καλαβρύτων και βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του οδοντωτού και του Βουραϊκού ποταμού.
Ένα παλιό βαγόνι που αγοράστηκε από τον ΟΣΕ τοποθετήθηκε πάνω στις ράγες στον περιβάλλοντα χώρο του ξενώνα και έγινε το γραφείο υποδοχής. Οι ιδιοκτήτες έδωσαν σε κάθε δωμάτιο το όνομα μιας στάσης του οδοντωτού και τα διακόσμησαν με παλαιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες των διαφόρων σταθμών στους οποίους σταματούσε το τρενάκι. Σήμερα στα δωμάτια υπάρχουν πολλά βιβλία για την ιστορία του οδοντωτού, των Καλαβρύτων και γενικότερα της Αχαΐας. Ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο είναι ο χώρος για το πρωινό, καθώς και μπαρ για τις βραδινές ώρες, με την ονομασία «Οινοπνευματοποιείον το Πέτρινο», το οποίο λειτουργεί και αυτόνομα.
Εκεί σερβίρεται το παραδοσιακό πρωινό του ξενώνα, με ψωμί ζυμωτό, ντόπιο μέλι, μαρμελάδες και αβγά, καθώς και γιαούρτι Καλαβρύτων.
Οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν πολλά γύρω από τις δραστηριότητες στη φύση και οργανώνουν οι ίδιοι εκδρομές με ποδήλατα βουνού, τοξοβολία, περιπάτους στα γύρω βουνά, καταβάσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού κ.ά. Επίσης, προσφέρουν διευκολύνσεις (κράτηση εξοπλισμού) και ειδικές τιμές σε όσους ενδιαφέρονται για σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Ο «Σταθμός» είναι ένας ξενώνας με νεανική διάθεση, που συγκεντρώνει κυρίως παρέες και νέες οικογένειες και αποτελεί βάση για δραστηριότητες στην πλούσια φύση της Αχαΐας.

Info
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6972 210078
Ιστοσελίδα: www.stathmos-inn.gr