Το καλοκαίρι τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!

Το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών οργανώνει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά εργαστήρια τους καλοκαιρινούς μήνες για τους μικρούς φίλους.Με τη βοήθεια εμπνευσμένων καλλιτεχνών και έμπειρων παιδαγωγών, τα παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 ετών, μαθαίνουν διαδραστικά, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν συλλογικά.

Ένα παιχνίδι με τις αισθήσεις μας ανοιχτές!
Ένα κτίριο: Σχήματα, χρώματα, υλικά!

18 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2012
10:00-13:00
Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Τα παιδιά καλωσορίζουν το καλοκαίρι στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με έμπνευση που προέρχεται από το ίδιο το κτίριο της Στέγης, το οποίο χάρη στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του θα τα παρασύρει σε ένα ταξίδι εξερεύνησης των σχημάτων, των χρωμάτων, των υλικών. Θα κινηθούν μέσα στο χώρο και θα παρατηρήσουν πώς το εξωτερικό συνομιλεί με το εσωτερικό, πώς οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο χώρο και αλληλεπιδρούν. Θα εξερευνήσουν τις γραμμές, το φως και τη σκιά. Θα χρησιμοποιήσουν όχι μόνο τα μάτια, αλλά όλες τις αισθήσεις και θα δημιουργήσουν έργα τέχνης ατομικά και ομαδικά μέσα στο χώρο, με αφορμή το χορό, τη μουσική και την κίνηση…

Ημέρα 1: Εξερευνούν το χρυσό στοιχείο του χώρου και δημιουργούν μια «χρυσή» σύνθεση.
Ημέρα 2: Παίζοντας με το φως και τη σκιά αφήνουν το σημάδι τους στο χώρο.
Ημέρα 3: Τα παιδιά ανακαλύπτουν χρώματα, σχήματα και αντανακλάσεις (πρίσματα).
Ημέρα 4: Τι ήχους ακούνε τα παιδιά στη Στέγη; Μπορούν να τους ζωγραφίσουν;
Ημέρα 5: Χορεύοντας και χρησιμοποιώντας το σώμα, τα παιδιά ζωγραφίζουν.

Διάρκεια:
Το πρόγραμμα είναι εβδομαδιαίο και τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν μια από τις ακόλουθες εβδομάδες:
Δευτέρα 18 – Παρασκευή 22 Ιουνίου
Δευτέρα 25 – Παρασκευή 29 Ιουνίου
Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Ιουλίου
Δευτέρα 9 – Παρασκευή 13 Ιουλίου
Ώρες: 10:00-13:00 (με μικρό διάλειμμα)

Προϋποθέσεις:
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε έναν από τους κύκλους. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό Christina Mabger.
H συνάντηση του κύκλου που σχετίζεται με τη μουσική θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη μουσικό Αθηνά Καφετζή, ενώ αυτή με το χορό σε συνεργασία με τη χορεύτρια Νικολέτα Καρμίρη.

Κόστος συμμετοχής:
40 € και για τις πέντε συναντήσεις (τα αδέρφια δικαιούνται έκπτωση 20%, δηλαδή 30 € για τις πέντε συναντήσεις)

Για παιδιά 8-12 ετών
Δημιουργούμε ομαδικά σε μεγάλη κλίμακα!

18 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 2012
10:00-13:00 Σε διάφορους χώρους της Στέγης
 

Τα παιδιά δουλεύουν το καθένα μεμονωμένα και στη συνέχεια συλλογικά με ένα κοινό εργαλείο για έναν κοινό σκοπό.
Πειραματίζονται με διάφορες μορφές τέχνης, όπως κολάζ, ζωγραφική σε διαφορετικές επιφάνειες, site-specific γλυπτική! Ένα συναρπαστικό καλοκαίρι στη Στέγη για μικρούς καλλιτέχνες 8-12 ετών.

Το εργαστήριο διαρθρώνεται σε τέσσερις κύκλους. Ο κάθε κύκλος διαρκεί μια εργάσιμη εβδομάδα
Πρόγραμμα:
Εβδομάδα 1: Δευτέρα 18 – Παρασκευή 22 Ιουνίου («Το κολάζ του δρόμου»)
Εβδομάδα 2: Δευτέρα 25 – Παρασκευή 29 Ιουνίου («Δημιουργώντας ένα graffiti-character»)
Εβδομάδα 3: Δευτέρα 2 – Παρασκευή 6 Ιουλίου («Ένα γλυπτό ίσα με το μπόι μου!»)
Εβδομάδα 4: Δευτέρα 9 – Παρασκευή 13 Ιουλίου («Χρώμα με θέα την πόλη»)
Ώρες: 10:00-13:00 (με μικρό διάλειμμα)
 
Αναλυτικότερα:
Εβδομάδα 1
Το Κολάζ του δρόμου
 
Το εργαστήριο επικεντρώνεται στο πώς μία ομάδα παιδιών μπορεί να φτιάξει μία εικαστική σύνθεση από διαφορετικά υλικά. Δουλεύοντας το κάθε παιδί και χωριστά άλλα και ομαδικά, καλείται να συμβάλει σε μία σύνθεση η οποία θα καταλήξει σε κάποια μεγάλη επιφάνεια τοίχου. Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα, εικόνες από περιοδικά, φωτογραφίες, σχέδια και χρωματιστά χαρτιά μπορούν να αποτελέσουν υλικά για ένα ομαδικό έργο, σε ένα κολάζ δρόμου. Τις τρεις πρώτες ημέρες που αποτελούν το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, τα παιδιά καλούνται να συλλέξουν το υλικό που τους ενδιαφέρει, να φωτογραφίσουν το ένα το άλλο, να ζωγραφίσουν και να ‘τροποποιήσουν’ τα υλικά τους. Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, καλούνται να συνθέσουν μέσα στο εργαστήριο την εικόνα τους πλέον σαν ομάδα και στην τελική φάση θα κληθούν να τοποθετήσουν τη σύνθεσή τους με την βοήθειά μας.
 
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό Ανδρέα Κασάπη.
 
Εβδομάδα 2
Δημιουργώντας ένα graffiti-character
 
Ποιός είναι ο “χαρακτήρας” που θέλεις να δημιουργήσεις και πώς επιλέγεις να τον δείξεις ζωγραφίζοντάς τον; Το καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά με τίτλο  Δημιουργώντας ένα graffiti-character περιλαμβάνει μία σειρά συναντήσεων. Σε πρώτο επίπεδο, το κάθε παιδί ξεκινά με την ανάλυση και τη σύλληψη των στοιχείων που θα δημιουργήσουν τον δικό του μοναδικό graffiti-character. Τι στοιχεία-χαρακτηριστικά επιλέγουμε για τον χαρακτήρα μας (τι φοράει, τι κρατάει, κλπ.) και γιατί; Από το προσχέδιο και την προετοιμασία, στην τελική εφαρμογή με πινέλο και ακρυλικά σε μεγάλη κλίμακα στον τοίχο, με τη βοήθεια των street artists. Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα, αποτελεί εκτός από καλλιτεχνική μορφή έκφρασης και μία ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας, με την αμεσότητα και τη δυναμικότητα ως κυρίαρχα στοιχεία των characters. Οι νεαροί character designers θα πειραματιστούν με τις απαραίτητες τεχνικές και τεχνοτροπίες, θα δημιουργήσουν ταυτότητα για το χαρακτήρα τους,  ενώ θα προσεγγίσουν την έννοια του δημόσιου χώρου και την δημιουργική παρέμβαση σε αυτόν.
 
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τους street artists-αρχιτέκτονες b., ozma και spit.
 
Εβδομάδα 3
Ένα γλυπτό ίσα με το μπόι μου!
 
Στόχος του εργαστηρίου είναι να φτιάξουν όλοι οι συμμετέχοντες από κοινού ένα μεγάλο γλυπτό, το οποίο θα συνομιλεί με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της Στέγης. Τα παιδιά θα παρατηρήσουν με προσοχή τις γωνίες και τις λεπτομέρειες του εσωτερικού του κτιρίου και θα εξερευνήσουν τις διαφορετικές φόρμες για  να καταλάβουν τα  σχήματα, τις  διάφορες υφές και τα χρώματα που έχουν τα διαφορετικά υλικά. Μετά, με πολύ απλά και καθημερινά υλικά όπως χαρτόνι, ύφασμα, σπάγκος, κόλλα, ξύλο, ταινία, θα δημιουργήσουν δικές τους φόρμες και επιφάνειες. Τα παιδιά θα εργαστούν όλα μαζί για να δώσουν σχήμα στα υλικά. Στο τέλος, θα συνθέσουν ένα πολύ μεγάλο γλυπτό που θα στηθεί περίοπτο στο φουαγέ της Στέγης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό Ντόρα Οικονόμου.
 
Εβδομάδα 4
Χρώμα με θέα την πόλη
 
Ένα διαδραστικό εικαστικό εργαστήριο, με τη γοητεία της δημιουργίας και με γνώμονα την καλλιτεχνική ανακάλυψη. Τα παιδιά του εργαστηρίου με θέμα συζήτησης την πόλη, θα σχεδιάσουν στοιχεία της πόλης τους όπως «είναι» και όπως «θα ήθελαν ιδανικά να είναι». Τι μας αρέσει από την πόλη μας; Τι λείπει από το τοπίο που μας περιβάλλει; Πώς εμείς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό δημιουργικά; Τα παιδιά έχοντας την τύχη να βρίσκονται μέσα στο κτίριο της Στέγης, το οποίο περιβάλλεται από γυαλί, θα μπορέσουν παρατηρώντας ανεμπόδιστα το έξω, να συνομιλήσουν μαζί του. Στη συνέχεια σαν ομάδα χρησιμοποιώντας την τεχνική της υαλογραφίας θα ζωγραφίσουν τη δική τους ιδανική πόλη πάνω στους “γυάλινους τοίχους” της Στέγης.
 
Απευθύνεται σε:
παιδιά 8-12 ετών

Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου.
Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο.
 
Κόστος συμμετοχής:
40 € και για τις πέντε συναντήσεις του κάθε κύκλου (τα αδέρφια δικαιούνται έκπτωση 20%, δηλαδή 30 € για τις πέντε συναντήσεις)
 
Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
210 9005800