“Τότε που οι μύλοι …άλεθαν” στη Χρυσαλίδα (από 5/3)

Το κατάξανθο σιτάρι και κριθάρι στους βιολογικούς σιτοβολώνες μεγαλώνουν υπομονετικά, δένουν και ομορφαίνουν μέρα με την ημέρα, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους που θα τα μελετήσουν και θα λάβουν γνώση για το πώς οι άνθρωποι τα καλλιεργούσαν κάποτε με μόχθο, αφού ήταν για χιλιάδες χρόνια τα κύρια στοιχεία της διατροφής τους.Μετά τον κοπιαστικό θερισμό με «Δρεπάνια» και «Λελέκια», πρέπει όλοι να παροτρύνουμε τα αλογάκια να Αλωνίσουν, γυρίζοντας γύρω γύρω μέχρι να «πέσει» ο καρπός ολόφρεσκος, ενώ ο άνεμος θα μας βοηθήσει να «Λιχνίσουμε» και έτσι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το πολύτιμο σιτάρι.Μα να! Η μεγάλη στιγμή ήρθε και το τρεχούμενο νερό πέφτει ήδη από ψηλά πάνω στην ολοστρόγγυλη «Φτερωτή» ενός εντυπωσιακού αυθεντικού Νερόμυλου!
Έτσι, δίνει κίνηση στη μία από τις δύο μεγάλες και βαριές φρεσκοακονισμένες Μυλόπετρες, που περιμένουν το «Γέννημα» να το αλέσουν για να βγει το τόσο χρήσιμο για τη διατροφή μας Αλεύρι.
Μικροί και μεγάλοι, εκστατικοί μπροστά στην αστείρευτη εφευρετικότητα του ανθρώπου μα και στην απαραίτητη επικουρία και δύναμη του νερού, μαθαίνουν τα πάντα για τη λειτουργία, την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των παραδοσιακών Νερόμυλων. Όμως κι εμείς δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια! Θα γυρίσουμε με κόπο τους οικιακούς πέτρινους «Χερόμυλους», θα νιώσουμε τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων και θα αλέσουμε τα αγνά δημητριακά και με αυτόν τον τρόπο.Με προσμονή βλέπουμε σιγά σιγά τα μικρά αυτά σποράκια να μετατρέπονται σε αφράτο αλεύρι. Αλεύρι, το οποίο έχοντας τα μανίκια σηκωμένα, θα ζυμώσουμε για να φτιάξουμε ψωμί! Μέχρι να ζυμωθεί το ψωμί, ο μεγάλος Θολωτός Παραδοσιακός Ξυλόφουρνος έχει «φάει» τα ξύλα κι έχει «κάψει» όσο πρέπει για να το ψήσει. Μόλις βγει ζεστό ζεστό, όλοι όσοι δούλεψαν, δικαιούνται ένα κομμάτι από τον κόπο τους…

Τα Σπανιότατα Μουσειακά Εκθέματα ζωντανεύουν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να εργαστούν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές. Μοναδική βέβαια εμπειρία για όλους ο Αρχοντικός Πέτρινος Νερόμυλος, που λειτουργεί με την απαραίτητη συνεργασία του ορμητικού νερού και αλέθει ακούραστα το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι.

Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονται 2 προγράμματα καθημερινά και το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 1 ώρα και ένα τέταρτο, δηλαδή το 1ο από 9:30 π.μ. – 10:45 π.μ. και το 2ο από 11:00 π.μ. – 12:15 μ.μ.
Κόστος συμμετοχής: 9 ευρώ

Πολιτιστικό Πάρκο
16ο χλμ προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770