Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι ίσως η μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

Αναγνωρίζοντας την πρόκληση αυτή, τρία μέλη της Ένωσης Μορφωτικών Ινστιτούτων Ε.Ε. (EUNIC), το British Council, το Goethe Institut και το Institut Français d’Athènes, ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για να υλοποιήσουν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση νέων, καλώντας τους να σχεδιάσουν βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τις αρχές της οικολογίας, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ο διαγωνισμός υλοποιείται με την παράλληλη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ECOWEEK.

Θέμα του διαγωνισμού: Τοπίο, Περιβάλλον και Αρχιτεκτονική: Σχεδιάζοντας για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης», Ίλιον Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο διαγωνισμός επιθυμεί να ενθαρρύνει τη συνεργασία νέων φοιτητών Αρχιτεκτονικής με φοιτητές διαφορετικών ειδικοτήτων (όπως γεωπόνους, περιβαλλοντολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες) ώστε να δουλέψουν συλλογικά προκειμένου να προτείνουν εναλλακτικές και πρωτοποριακές προσεγγίσεις, για το σχεδιασμό του Πάρκου φιλικές προς το περιβάλλον.

Παράλληλα με το διαγωνισμό θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις και διεπιστημονικά εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την προώθηση της αρχής της βιωσιμότητας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών βιώσιμου αστικού σχεδιασμού μεταξύ των χωρών. Ο Διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την έκθεση των συμμετοχών και την τελετή βράβευσης στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης».