1ο Διεθνές Σκακιστικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ ενάντια στην Alzheimer

Η «γυμναστική του μυαλού» βοηθά το πνεύμα, όσο η γυμναστική βοηθάει το σώμα. Δεκάδες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες που απαιτούν να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

Αυτός είναι ο σκοπός της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν δύο προ – φεστιβαλικές εκδηλώσεις: Μία ολοήμερη, την Κυριακή 22 Μαΐου, στο Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και μια ολοήμερη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 30 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα διοργανωθούν αγώνες σιμουλτανέ με συμμετοχή του κοινού και επίδειξη blind chess. Επίσης μεγάλη αναμέτρηση, θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου ανάμεσα στους δύο πολυνίκες των πρωταθλημάτων Ελλάδος, Β. Κοτρωνιά και Σ. Καπνίση, σε ένα ματς γρήγορου σκακιού 4 παρτίδων. Η συμμετοχή προβλέπεται να ξεπεράσει τα 500 άτομα.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρίας Άνοιας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αρκετές έρευνες έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο σκάκι, ως πνευματικό άθλημα, και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Νόσου Alzheimer θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση του κοινού, μέσα από ενημερωτικό υλικό, για τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου. Αυτό θα γίνει σε ειδικό περίπτερο στους χώρους των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, το οποίο θα επιγράφεται «Alzheimer – Σκάκι 0 – 1».

Νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Δεκάδες είναι πλέον οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ενασχόληση με σύνθετες δραστηριότητες, που απαιτούν από εμάς να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, συνδέεται άμεσα με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία ανασκόπηση 22 τέτοιων μελετών έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που είτε είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, είτε ασκούσαν το μυαλό τους συστηματικά είχαν 46% χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν Άνοια. Τα αποτελέσματα των ερευνών λοιπόν, ενθαρρύνουν όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μην αφήνουμε το μυαλό μας να τεμπελιάζει.

Σκεφτείτε τον εγκέφαλο σαν έναν από τους μυς του σώματός μας: όσο πιο πολύ τον «γυμνάζουμε», τόσο περισσότερο δυναμώνει.”, αναφέρει η Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών. «Όλοι μας μπορούμε και πρέπει να ασκούμαστε πνευματικά, ανεξάρτητα από την ηλικία μας και τα χρόνια που έχουμε πάει στο σχολείο. Διαβάζουμε εφημερίδες και λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά με εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα, παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια, επισκεπτόμαστε μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα και κινηματογράφους. Ξεκινάμε μαθήματα κομπιούτερ και ξένων γλωσσών. Το σκάκι είναι επιτραπέζιο παιχνίδι και ταυτόχρονα, πνευματικό άθλημα. Βασίζεται αποκλειστικά στην τακτική και τη στρατηγική και όχι στην τύχη. Η προσοχή, η μνήμη, η κρίση, η λογική και πολλές άλλες πτυχές της νόησης ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, γεγονός που το καθιστά ιδανική πνευματική άσκηση. Το σκάκι δεν απαιτεί σωματική προσπάθεια από τον παίκτη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια, έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Επιπλέον, η συστηματική συμμετοχή σε προγράμματα νοητικής άσκησης για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά στο να σταθεροποιηθούν ή ακόμα και να βελτιωθούν οι γνωστικές λειτουργίες των ασθενών με Alzheimer, που σε αντίθετη περίπτωση θα παρουσίαζαν αργή πτωτική πορεία. Τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης συμπληρώνουν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας. Για τους ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει τη νόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμη η νέα μορφή της υδροχλωρικής δονεπεζίλης, το διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο που είναι πιο εύχρηστο, αφού διαλύεται στο στόμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, διευκολύνοντας ασθενείς και φροντιστές».