14 Μουσεία με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που συνδυάζουν μάθηση και διασκέδαση

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που διοργανώνουν τα Μουσεία της χώρας σε μια προσπάθεια να εισαγάγουν τα παιδιά στον κόσμο του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσειακής αγωγής.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών και είναι βασισμένες στην ενεργό συμμετοχή και την εμπειρία με τα αντικείμενα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανανεώνονται είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση, οπότε καλό θα είναι να ενημερώνεστε τακτικά για τα νέες παιδικές δραστηριότητες του εκάστοτε Μουσείου.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Στο Παιδικό Μουσείο τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν, να σκεφτούν, να ερευνήσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη.

Δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων πατώντας εδώ

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β’

21 0331 2995

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Συνεχίζονται και φέτος για 9η συνεχή χρονιά, οι εκπαιδευτικές μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία επικοινωνίας! Οι δράσεις διαρκούν έως και τον Μάιο του 2019.Ένας ολοκαίνουριος εκθεσιακός χώρος και οι πιο εξελιγμένες ψηφιακές εφαρμογές, όπως Augmented & Virtual reality, σας περιμένουν όλους, μικρούς και μεγάλους, σε ένα μοναδικό διαδραστικό ταξίδι στα εκθέματα και τις συλλογές του Μουσείου. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Μουσείου είναι δωρεάν και απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Πρωτέως 25,  Ν. Κηφισιά

210 620 1899, 210 620 1999

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου παρέχονται δωρεάν και στοχεύουν στην εξοικείωση των παιδιών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των παιδικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

Πατησίων 44, Αθήνα 10682

213214 4889

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας είναι ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Κάθε μήνας, τη φετινή μουσειακή χρονιά, είναι αφιερωμένος σε ένα ή και δύο συναισθήματα πραγματοποιώντας εργαστήρια με σκοπό να εξερευνήσουμε την ουσία των συναισθημάτων και να αναζητήσουμε «κλειδιά» που ανοίγουν πόρτες και μας φανερώνουν θησαυρούς για τον εαυτό μας, τη ζωή και το μεγάλωμά μας.

Θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηρίων εδώ

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Καρατζά 7, 11741 Φιλοπάππου

210 9218329

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Τόσο στις εκθεσιακές αίθουσες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όσο και στο Κέντρο Γαία, το εξειδικευμένο προσωπικό του Μουσείου ξεναγεί τους λιλιπούτειους επισκέπτες και τους παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά τον πλανήτη Γη, από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα. Στόχος των προγραμμάτων είναι να ενισχυθεί η σύνδεση με τη φύση και να καλλιεργηθούν στάσεις και αξίες θετικές για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, όχι μόνο μέσα από τη γνώση αλλά μέσα από τη χαρά της παρατήρησης και της έρευνας, της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εδώ

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά

210 8015870

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει και φέτος τις καλύτερες προτάσεις για τα Σαββατοκύριακα των παιδιών ηλικίας 2-12 ετών! Παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική!

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων πατώντας εδώ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4

210 7228321-3

Μουσείο Πειραμάτων

Σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά, όπου δεν «βλέπω» αλλά «κάνω», χωρίς ταμπέλες «Μην αγγίζετε!», οι επιστήμες συναντούν το παιχνίδι και τα πειράματα γίνονται αφορμή για διασκέδαση. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ασφαλή εργαστήρια εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα όργανα και υλικά, αλλά και σε εκδρομές σε επιλεγμένα μέρη.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων εδώ

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται είτε στο παράρτημα της Καισαριανής – Συβρισσαρίου 6 , Καισαριανή είτε στο παράρτημα του Αγίου Δημητρίου – Θάλειας 3, 17343, Άγιος Δημήτριος.

Μουσείο Ακρόπολης

Οι Αρχαιολόγοι-Φροντιστές και η ομάδα του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης πραγματοποιούν ανά διαστήματα – τους χειμερινούς μήνες, τις εορταστικές περιόδους και το καλοκαίρι – εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 4 έως 6 και 7 έως 12 ετών με εναλλασσόμενη θεματολογία. Έτσι παρέχονται ερεθίσματα και δημιουργικές δραστηριότητες που ζωντανεύουν τους χώρους του Μουσείου και το κάνουν θελκτικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε κάποια προγράμματα είναι απαραίτητη η συνοδεία γονέα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων εδώ

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

2109000900

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Στόχος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν συλλογές αναγνωστικών και σχολικών βιβλίων δημοτικού και γυμνασίου, σχολικά βιβλία από όλον τον κόσμο, παιδικά βιβλία, σχολικό υλικό (τετράδια, κασετίνες, γραφική ύλη, αρχεία, εποπτικό υλικό κλπ). Κάθε μήνα διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων πατώντας εδώ

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα

210 3250341

Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Τα παιδικά εργαστήρια κεραμικής στοχεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της συνθετικής ικανότητας των παιδιών.Ο άμορφος πηλός αποκτά σχήμα και όγκο στα χέρια των παιδιών. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες τους είναι θέματα από την αρχαιότητα, τη λαϊκή παράδοση, την ιστορία της τέχνης κ.α.Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων τα παιδιά μαθαίνουν βασικές τεχνικές κατασκευής, διακόσμησης, εφυάλωσης και ψησίματος των κεραμικών τους.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εργαστηρίων του εδώ

Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής

Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων Κεραμεικός

210-3318491-5

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Υπό την καθοδήγηση έμπειρων και ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών τα παιδιά πειραματίζονται με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, γνωρίζουν διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής, αναπτύσσουν τη δική τους εικαστική γλώσσα, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους αναπτύσσοντας συγκεκριμένα θέματα, δημιουργούν το δικό τους ατομικό ή ομαδικό έργα.

Μπορείτε να δείτε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου πατώντας εδώ

Μουσείο Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, Πλάκα

210 33 12 621 & 210 33 12 750

Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την επιστήμη, την τέχνη και τα μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με κατάλληλα επιλεγμένα και σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα.Με βασική του φιλοσοφία το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», το Μουσείο Ηρακλειδών υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές.

Μπορείτε να δείτε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά πατώντας εδώ

Μουσείο Ηρακλειδών

Ηρακλειδών 16, Θησείο,  210 34 61 981,
Απ. Παύλου 37, Θησείο,  211 012 6486

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Οι εκθέσεις του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου προσφέρονται ως ένας ευχάριστος και δημιουργικός προορισμός για τον ελεύθερο χρόνο όλης της οικογένειας.

Μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα πατώντας εδώ

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι

213 213 9517

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και οικογένειες ανακαλύπτουν ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, λειτουργώντας ομαδικά και φυσικά… διασκεδάζοντας!
Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις, ανακαλύπτουμε τη νεότερη ιστορία της πόλης, ερχόμαστε σε επαφή με τα εικαστικά και περιηγούμαστε σε μαγικούς ψηφιακούς κόσμους, πάντοτε με την καθοδήγηση έμπειρων παιδαγωγών.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πατώντας εδώ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Πειραιώς 100, Γκάζι,

213 0109300, 213 0109324