17χρονη πέθανε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Φόβοι ακόμα και για Έμπολα

Νεώτερη ενημέρωση, ώρα: 4:29: 

Θετικές σε μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν οι εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας – ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) στα δείγματα που έστειλαν οι γιατροί από το νοσοκομείο Νίκαιας. Η 17χρονη κοπέλα κατέληξε από κεραυνοβόλο μορφή μηνιγγίτιδας, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ (πρ. ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μίλησε στο iatropedia.gr:

«Δεν το διαχειριστήκαμε από την αρχή ως περιστατικό ‘Εμπολα, γιατί το παιδί δεν είχε ιστορικό επαφής με τη χώρα που ενδημεί ο ‘Εμπολα. Τα μέτρα που ζητήσαμε εμείς να λάβει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας ήταν μέτρα για μηνιγγίτιδα. Δεν ξέρω γιατί βγήκε αυτό το «fake news», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε: «Η μηνιγγίτιδα έχει ένα εύρος συμπτωμάτων, από απλό πυρετό μέχρι αυτή τη βαριά κλινική εικόνα της θανατηφόρου μορφής, που σε σκοτώνει. Αυτή είχε το 17χρονο κορίτσι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την σκότωσε σε λιγότερο από 48 ώρες.  Το παιδί όταν πήγε στο νοσοκομείο Νάξου δεν είχε τόσο έντονη συμπτωματολογία, κι όταν μπήκε η υποψία για μηνιγγίτιδα, εγώ μίλησα με τους γιατρούς, του είχαν δώσει ήδη πολύ σωστά, αγωγή για μηνιγγίτιδα. Ήταν ατυχία!»

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε πριν λίγο ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), στην οποία αναφέρει:

«Δεν ευθύνεται ο ιός Έμπολα σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το θάνατο 17χρονης Ιταλίδας, η οποία διακομίστηκε εσπευσμένα χθες το απόγευμα από τη Νάξο με σοβαρή εικόνα σηψαιμίας και κατέληξε στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι συμβατά με τον ιό και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ διερευνούν περαιτέρω το περιστατικό».

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα είναι έτοιμα αύριο Πέμπτη, 18 Ιουλίου.

Τραγική κατάληξη είχαν οι διακοπές μιας οικογένειας από την Ιταλία στη χώρα μας.

Η άτυχη κοπέλα διακομίστηκε εσπευσμένα εχθές το απόγευμα από τη Νάξο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας με σοβαρή εικόνα σηψαιμίας .Οι πρώτες εκτιμήσεις έβαλαν στη διερεύνηση και τον ιό Έμπολα λόγω του ιστορικού των ταξιδιών της οικογένειας.

Άγνωστο το τι προκάλεσε τη σηψαιμία

Η 17χρονη πήγε στο νοσοκομείο Νάξου με υψηλό πυρετό και αιμορραγία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι γιατροί του νησιού στο ΕΚΑΒ.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι γιατροί επίσης εκτίμησαν τη βαρύτητα της κατάστασης: η 17χρονη εμφάνιζε σοβαρή εικόνα σηψαιμίας, χωρίς  να μπορεί να δηλωθεί με ακρίβεια τι είχε προκαλέσει αυτό το σηψαιμικό επεισόδιο.

Οι φόβοι για Έμπολα

Οι λοιμωξιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διερευνούν αν πρόκειται για μόλυνση από ιό, όπως αυτόν της μηνιγγίτιδας ή σπανιότερο όπως εκείνο του ιού Έμπολα, που βρίσκεται στο προσκήνιο του μολυσματικού χάρτη λόγω κρουσμάτων σε χώρες της Αφρικής, όπου είχε ταξιδέψει η οικογένεια.

Διαψεύδουν οι γιατροί

Οι γιατροί που αντιμετώπισαν το περιστατικό στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ο διοικητής του νοσοκομείου κος. Ευθύμιος Γεωργόπουλος σε δηλώσεις τους στο iatropedia.gr και το newsit.gr, διαψεύδουν την εκδοχή του Έμπολα και συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. «Η μόνη διάγνωση που υπάρχει είναι ότι δεν πρόκειται για Έμπολα», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας. «Η αιτία του θανάτου είναι υπό διερεύνηση υπό την ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ», τόνισε ακόμα.

Προληπτικά μέτρα λαμβάνει το προσωπικό

Το προσωπικό στο νοσοκομείο Νάξου παίρνει ήδη προληπτική αγωγή και η αιτία θανάτου του 17χρονου κοριτσιού θα γίνει γνωστή την Πέμπτη. Προληπτική αγωγή λαμβάνει και το προσωπικό του Γενικού Κρατικού Νίκαιας που ανησυχεί μέχρι να γίνουν γνωστά τα εργαστηριακά αποτελέσματα.