4 εξαιρετικοί λόγοι για να βρεθείτε παρέα με τα παιδιά σας αυτό το Μάρτιο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αποτελεί μια πολιτιστική όαση στην καρδιά της Αθήνας προσφέροντας μια πληθώρα ποιοτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Μια ματιά στο ημερολόγιο των εκδηλώσεων είναι αρκετή για να εντοπίσετε ξεχωριστές παραστάσεις  – θεατρικές, μουσικές και χορευτικές-, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σημαντικές εκθέσεις, κινηματογράφο και φυσικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες.

Με βασικό τους στόχο την πνευματική και τη συναισθηματική πρόκληση, οι υπεύθυνοι της Στέγης προσ(κ)αλούν αυτό το Μάρτιο γονείς και παιδιά σε τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο μάθηση και ψυχαγωγία.

Open Day Μάης ’68

Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από το Μάη του ’68, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει για 6η χρονιά τις πόρτες της, για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους, σε μια εκδήλωση με ανατρεπτική διάθεση την Κυριακή 4 Μαρτίου.

Το ετήσιο Open Day της Στέγης είναι πλέον θεσμός. Χαρακτηριστικό της διοργάνωσης αυτής, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι το άνοιγμα της Στέγης στο κοινό: οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα σε όλους τους χώρους του κτιρίου, επιλέγοντας τα δρώμενα της επιλογής τους και δημιουργώντας τις δικές τους αισθητικές διαδρομές.

Η θεματική του φετινού Open Day ανοίγεται σε μια ολόκληρη εποχή. Με αφορμή την επέτειο των πενήντα ετών από το Μάη του ’68, ανιχνεύουμε τις περίπλοκες και γοητευτικές διαδρομές και διασταυρώσεις της πρωτοποριακής τέχνης με τις νέες κοινωνικές και πολιτικές ιδέες της εποχής. Η περίοδος αυτή ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και περιλαμβάνει και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70.

Σε κάθε γωνιά της Στέγης –στα φουαγιέ, στη Μικρή και στην Κεντρική Σκηνή– τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί, περφόρμερ, σπουδαστές και φιλότεχνοι θα συμμετάσχουν σε ένα μαραθώνιο εκτέλεσης εμβληματικών μουσικών έργων και συμβάντων, σε μια σύνθεση με πολλές όψεις. Τα έργα, στην πλειονότητά τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ταινίες και βίντεο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με συναυλία στην Κεντρική Σκηνή από σολίστες και σύνολο.

Πατήστε εδώ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δωρεάν δράσεων, της συναυλίας στην Κεντρική Σκηνή και των παράλληλων δράσεων.

Πότε: Κυριακή 4 Μαρτίου 16:30-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης

21:00 | Συναυλία στην Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια για τη συναυλία:
Έναρξη προπώλησης Φίλων: 8 ΦΕΒ 2018, 12:00
Έναρξη γενικής προπώλησης: 15 ΦΕΒ 2018, 12:00
Κανονικό: 5 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 4 €
Ανεργίας, Παρέα 10+ άτομα: 3 €
ΑμεΑ: 3 € | Συνοδός ΑμεΑ: 4 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Εργαστήριο συναισθημάτων για όλη την οικογένεια

Ένα εργαστήριο για τους μικρούς μας σίφουνες! Σκαρφαλώματα, σωματικά παιχνίδια και άπειρα ερεθίσματα γίνονται αφορμή για να ξεδιπλώσετε εσείς, οι γονείς, τη δημιουργικότητά σας, αλλά και για να αναπτύξουν τα βρέφη την κίνησή τους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα μωράκια θα λικνιστούν μέσα την αγκαλιά σας, θα κινηθούν στο χώρο παραμένοντας σε σωματική επαφή με εσάς, θα σκαρφαλώσουν, θα κυλιστούν, θα ταξιδέψουν ακόμα και σε μια βάρκα από… ύφασμα. Ήχοι από μουσικά όργανα, πέταλα και υφάσματα με πούλιες, σαπουνόφουσκες, χρωματικές αντιθέσεις και αντανακλάσεις, βότανα, ακόμα και φρούτα και λαχανικά δίνουν το ερέθισμα για παιχνίδι και εξερεύνηση! Με τη βοήθεια των συντονιστών, θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τις αντανακλαστικές κινήσεις των παιδιών και να δουλέψετε την κινητικότητα, το συντονισμό, την ισορροπία, το σκαρφάλωμα και τα πρώτα άλματά τους. Και ασφαλώς, δεν είναι μόνο τα μωράκια που θα περάσουν τόσο καλά. Γιατί και εσείς θα χορέψετε, θα παίξετε, θα γελάσετε και θα νιώσετε ακόμα πιο έντονα τη δύναμη και την ομορφιά της εξωλεκτικής επικοινωνίας.

 Φύση (Τις Κυριακές, 25 Φεβρουαρίου και 4, 11 & 18 Μαρτίου Ώρες: 11:00-12:30)

Αέρας, φυσάω, σφυρίζω, με βεντάλιες, μύλους, υφάσματα που ανεμίζουν, σαπουνόφουσκες…
Θάλασσα, κύματα, νερό, σταγόνες πάνω σε χαρτόνι του μέτρου με σφουγγάρια.
Φως, σκιά, ήλιος, ζέστη, κρύο, αντανακλάσεις με μικρά καθρεφτάκια, υφάσματα με πούλιες που ιριδίζουν….
Φύλλα, κλαδάκια, πέταλα και λουλούδια, ζωάκια, άχυρο, η παλέτα των χρωμάτων της φύσης.

Απευθύνονται σε: Γονείς και βρέφη από 10 μηνών έως 2,5 ετών

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Κόστος συμμετοχής: 5 € το κάθε παιδί και 5 € ο κάθε γονέας για την κάθε συνάντηση

Οι «Οδύσσειες» στην Ελλάδα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικής Big Bang 4, η Στέγη καλεί έναν εξαιρετικό μουσικό να συμμετάσχει στο φεστιβάλ ως nomad, δηλαδή ως προσκεκλημένος μουσικός από το εξωτερικό που έρχεται για ένα χρονικό διάστημα και δημιουργεί  μαζί με μία ομάδα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα, τους προσφέρει νέα μουσικά ερεθίσματα και τους προτείνει νέες μουσικές διαδρομές ώστε τα παιδιά να παράξουν το δικό τους πρωτότυπο υλικό. Υλικό που πρόκειται να παρουσιάσουν στη δική τους συναυλία, με την οποία θα ανοίξει μάλιστα το Φεστιβάλ, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Φέτος, αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνει η βραβευμένη τσελίστρια Σόνια Βίντερ-Άθερτον, η οποία τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και σκηνοθετεί πρότζεκτ που αποτελούν πλήρεις μουσικές και οπτικές εμπειρίες, όπως το Odyssey for Cello and Imaginary Choir, τη δική της Οδύσσεια . «Επιθυμία μου είναι να κατανοήσουν και να αισθανθούν τα παιδιά τη διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν για να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Αφετηρία θα είναι η δική μου Οδύσσεια. Θα τους αφηγηθώ λοιπόν πώς την συνέλαβα, την δημιούργησα και την επινόησα και θα τους προτείνω να ακολουθήσουν μια παρόμοια διαδρομή. Αρχικά θα αναζητήσουμε ήχους και θα τους ηχογραφήσουμε κι έπειτα θα χρησιμοποιήσουμε  την πρώτη ύλη που θα βρουν τα ίδια τα παιδιά: αφηγήσεις (τις δικές τους ή άλλες από το κύκλο τους, την οικογένειά τους), ήχους από το Ίντερνετ, ήχους τσέλου κ.ά -υλικό πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε» εξηγεί η σολίστ. «Σκοπός μου είναι να τους κάνω να συνειδητοποιήσουν πώς μπορούμε να γράψουμε με βάση τον ήχο χρησιμοποιώντας ήχους της φύσης, της πόλης, μουσικών οργάνων… Τα παιδιά θα μάθουν στη συνέχεια να επεξεργάζονται αυτή την πρώτη ύλη, διαδικασία που θα τους οδηγήσει να γίνουν συγγραφείς της δικής τους αφήγησης, έτσι ώστε να μη γίνονται απλοί δέκτες του περιβάλλοντός τους, αλλά να χρησιμοποιούν τα ερεθίσματά του για να εκφραστούν.»

Στο εργαστήριο τα παιδιά θα μάθουν πώς να γίνουν «συνειδητοποιημένοι ακροατές» ώστε να αναγνωρίζουν τον πλούτο των ηχητικών ερεθισμάτων που μας περιβάλλουν, θα συνθέσουν βάσει της δικής τους έρευνας και βέβαια θα γνωρίσουν το τσέλο και μια σπουδαία δημιουργό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πότε: Κυριακή 18 Μαρτίου

Εργαστήριο διαδικτυακής τέχνης για εφήβους

Όλοι γνωρίζουμε πλατφόρμες όπως το YouTube και το MySpace, που έδωσαν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να πειραματιστούν και να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το Διαδίκτυο. Όμως, οι εφαρμογές δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις πλατφόρμες! Καλλιτέχνες, όπως οι Olia Lialina, Jodi, Douglas Davis, Alexei Shulgin, Martine Neddam, Tim Berners-Lee, Thereisamajorprobleminaustralia, Tight Artists, Thomas Cheneseau και πάρα πολλοί άλλοι, χρησιμοποίησαν «εργαλεία» του Διαδικτύου –όπως τη γλώσσα html, τα social media, το glitch (δηλαδή λάθη του ψηφιακού συστήματος), τα gifs κ.ά.– προκειμένου να κάνουν… Τέχνη. Η κάθε τρίωρη συνάντηση θα εστιάζει σε μία θεματική. Θα εξερευνούμε τη δουλειά κάποιου ή κάποιων καλλιτεχνών και έπειτα θα φτιάχνουμε τα δικά μας έργα, ακολουθώντας τις δικές τους μεθόδους, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τη δική τους δουλειά όσο και τους τρόπους που το Διαδίκτυο μας ανοίγει νέους δρόμους για να εκφραστούμε δημιουργικά. Πού ξέρεις; Ο επόμενος καλλιτέχνης μπορεί να είσαι εσύ!

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Απευθύνεται σε: Εφήβους 12-17 ετών

Ημερομηνίες: Τα Σάββατα 24 Φεβρουαρίου και 3, 10, 17, 24 & 31 Μαρτίου 2018

Ώρες: 12:00-15:00

Κόστος συμμετοχής:
45 € (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου)

Κρατήσεις – Πληροφορίες: 213 017 8002

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα
210 900 5 800