4 λαχταριστές νηστίσιμες πίτες για Σαρακοστή όλο νοστιμιά

Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για τις πίτες της.  Διανύοντας την εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, μπαίνουμε στην τελική φάση της νηστείας και όλο και περισσότεροι ξεκινούν να απέχουν από τα γαλακτοκομικά κα το κρέας.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 4 πεντανόστιμες συνταγές για νηστίσιμες πίτες που μπορείτε να σερβίρετε σε όλη την οικογένεια τις ημέρες της νηστείας. Πρόκειται για πίτες  που παρέχουν σε ισορροπία τις απαραίτητες πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Δοκιμάστε τις προτάσεις μας για τη νηστεία και θα ενθουσιαστείτε από την ευκολία και τη νοστιμιά τους!

Νηστίσιμη πίτα με Πράσο και Πατάτες


Για το φύλλο:

1 κομμάτι μαγιά ή ένα φακελάκι μαγιά σκόνη

4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2φλ. του καφέ λάδι

1/2 φλ. του καφέ ξύδι

1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι

1 φλ. τσαγιού νερό

Για την γέμιση:

4-5 βρασμένες πατάτες

4-5 πράσα

3 κόκκινες πιπεριές

αλάτι

πιπέρι

ρίγανη

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το μισό αλεύρι, την μαγιά και αφού τα ανακατέψουμε κάνουμε ένα λάκκο όπου ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Μόλις ομογενοποιηθεί κάπως το μίγμα ρίχνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με λαδάκι την πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβακια και τα πράσα κομμένο σε λεπτές φέτες. Μόλις μαραθούν τα πράσα το κατεβάζουμε από την φωτιά.Πολτοποιούμε με το πιρούνι τις βρασμένες πατάτες αφού τις καθαρίσουμε και τις ανακατεύουμε με τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την ρίγανη . Η γέμιση είναι έτοιμη. Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε δυο χοντρά φύλλα περίπου 1 εκατοστού. Στρώνουμε το ένα φυλλαράκι σε καλά λαδωμένο ταψί, βάζουμε την γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Χαράζουμε τα κομμάτια. Ρίχνουμε λίγο λάδι. Βάζουμε την πίτα στον φούρνο αρχικά κανένα μισάωρο στους 40-50 βαθμούς για να φουσκώσει το ζυμάρι, και μετά συνεχίζουμε στους 180, περίπου μίση ώρα, μέχρι να ροδίσει. Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και την αφήνουμε για λίγο σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Νηστίσιμη Κολοκυθόπιτα

Υλικά:

½ κιλό φύλλα

1 κιλό κολοκύθια (μεγάλα)

1 φλυτζάνι του τσαγιού χοντροτριμμένη καρυδόψυχα

Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

1-2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι γλασσέ χοντροκοπανισμένο ή σιμιγδάλι χοντρό

Λίγο αλάτι

Λίγο σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση:

Ξύνουμε τα κολοκύθια ή τα καθαρίζουμε ώστε να φύγει το εξωτερικό πράσινό τους, τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού σε μια λεκανίτσα και τα αλατίζουμε, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά τα στύβουμε. Ανακατεύουμε το ρύζι ή το σιμιγδάλι με το κολοκύθι. Κατόπιν αλείφουμε με λάδι ένα μέτριο ταψί (ορθογώνιο αν τα φύλλα είναι έτοιμα, στρόγγυλο αν τα φύλλα είναι ανοιγμένα με το χέρι). Στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε πάλι με λάδι και σκορπάμε λίγα καρύδια. Επαναλαμβάνουμε και με ένα άλλο φύλλο. Κατσαρώνουμε το τέταρτο και σκορπίζουμε κολοκύθι, ρίχνουμε και λίγο λάδι. Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο κατσαρώνοντάς το και σκορπάμε πάλι κολοκύθι και λάδι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τρίτη φορά ρίχνοντας το υπόλοιπο του κολοκυθιού. Στα επόμενα τρία ή τέσσερα φύλλα αλείφουμε λάδι και σκορπάμε καρύδι. Στα δύο τελευταία δεν ρίχνουμε καρύδι, ρίχνουμε μόνο λάδι και ψεκάζουμε με λίγο νερό για να μην κολλήσουν και να μην αρπάξουν στην φωτιά. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για ¾ ή μία ώρα. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε λίγο για να μαλακώσουν τα φύλλα και κόβουμε τα κομμάτια.

Νηστίσιμη πίτα με Σπανάκι, Μάραθο και Ρύζι

Yλικά

1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

80 γρ.  ελαιόλαδο

130 γρ. ρύζι

130 γρ. νερό

½ κ. γλυκού κανέλα σκόνη

Αλάτι & πιπέρι

Για το φύλλο

800 γρ. αλεύρι (και λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων)

80 γρ. ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για την επάλειψη των φύλλων)

30 γρ. αλάτι

250 γρ. νερό ή (όσο σηκώσει)

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το ζυμάρι, βάζοντας το αλεύρι σε πάγκο εργασίας και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Ρίχνουμε στο κέντρο το λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ξεκινάμε να ενσωματώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη κατά μέρος να ξεκουραστεί για 45 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση. Τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, το μάραθο και τον δυόσμο. Μόλις μαλακώσουν λίγο τα χόρτα, ρίχνουμε το ρύζι και το νερό. Ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε δύο φύλλα και τοποθετούμε το πρώτο σε λαδωμένο ταψί. Αδειάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση και κατόπιν σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 35 λεπτά περίπου.

Νηστίσιμη Αγκιναρόπιτα

Υλικά: 

Μισό κιλό αγκινάρες κομμένες

Ελαιόλαδο

Χωριάτικο φύλλο

2 καρότα τριμμένα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Λίγο άνηθο ψιλοκομένο

2 κουτ.σούπας ντοματοχυμός

1 κουτ.γλ.ζάχαρη

3/4 κονσέρβας μανιτάρια κομμένα

4 κουτ.σούπας ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τις αγκινάρες, τα καρότα, τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον άνηθο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Στρώνουμε το φύλλο σε ένα λαδωμένο ταψί Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το φύλλο. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα