5 διασκεδαστικοί τρόποι για να αγαπήσουν τα παιδιά την ελληνική μυθολογία

Η μυθολογία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού που χαίρει παγκοσμίως εκτίμησης και αναγνώρισης. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι ιστορίες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας είναι από τα ωραιότερα κληροδοτήματα των προγόνων μας.

Τα ηρωικά κατορθώματα του Ηρακλή, του Θησέα, του Οδυσσέα, του Ιάσονα και των Αργοναυτών, του Οιδίποδα, του Ορφέα, του Δαίδαλου και του Ίκαρου και οι επικές αναμετρήσεις με τους θεούς και τα μυθικά τέρατα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει ένα παιδί που κάνει τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο του βιβλίου και της λογοτεχνίας.

Η μυθολογία είναι ο πρόδρομος των παραμυθιών και, μέσα από τις περιπέτειες των μυθικών ηρώων, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις μεγάλες αλήθειες της ζωής, οξύνουν τη σκέψη τους, διαμορφώνουν ηθική και κατακτούν σημαντικά εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους. Διαβάζοντας τις μυθολογικές ιστορίες, ο μικρός αναγνώστης γνωρίζει την ιστορία και ανακαλύπτει τον γλωσσικό πλούτο της χώρας μας.

Αν, λοιπόν, θέλετε τα παιδιά σας να μυηθούν και να αγαπήσουν τον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, χωρίς όμως να νιώθουν ότι τα καταπιέζετε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, και το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η ενασχόληση με τη μυθολογία θα προσφέρει στο παιδί θάρρος και αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό, όμως, με λογική σκέψη, εξυπνάδα και γνώση.

Τα «Μυθολογικά Παραμύθια» δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη του παιδιού

Μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας προς αναζήτηση παιδικών βιβλίων με θέμα την ελληνική μυθολογία θα σας φέρει αντιμέτωπους με μεγάλη γκάμα που, ως επί το πλείστον, περιορίζεται στην απλή καταγραφή και εξιστόρηση των μύθων. Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι επαρκής για να αγαπήσει το παιδί τη μυθολογία και να του γεννηθεί η ανάγκη να διαβάσει περισσότερες ιστορίες για τα κατορθώματα των μυθικών ηρώων. Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς εντυπωσιαστήκαμε από τη σειρά «Μυθολογικά Παραμύθια» των εκδόσεων Μεταίχμιο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη ανάγνωση των χιλιοειπωμένων ιστοριών της μυθολογίας, με μια σύγχρονη και προσεγμένη οπτική που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των παιδιών της νέας γενιάς, που από μικρά κατακλύζονται από ιστορίες υπερηρώων και δεν εντυπωσιάζονται εύκολα. Τα βιβλία της σειράς «ξανασυστήνουν» τις επικές περιπέτειες, προσφέροντας ένα άρτιο λογοτεχνικό αλλά και εικαστικό αποτέλεσμα. Τα κείμενα των ιστοριών υπογράφονται από τους σημαντικότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ενώ την εικονογράφηση επιμελούνται καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για τα ζωντανά και άκρως καλοδουλεμένα σκίτσα τους που ξεφεύγουν από την απλή απεικόνιση της ιστορίας. Τα βιβλία της σειράς χωρίζονται σε πέντε θεματικούς κύκλους: τον κύκλο των Ηρώων από τη Μαρία Αγγελίδου με το εξαιρετικό Η ζώνη της Ιππολύτης, και όχι μόνο, τον κύκλο των Θεών και τον κύκλο των Τεράτων από τον Κώστα Πούλο που υπογράφει, μεταξύ άλλων, τα αγαπημένα βιβλία Είμαι ο Ερμής και Λαβύρινθος και Μινώταυρος, τον κύκλο Αγάπες από την Καλλιόπη Κύρδη με βιβλία που υμνούν την απόλυτη αγάπη, όπως το Ορφέας και Ευρυδίκη, και φυσικά τον κύκλο των Μεταμορφώσεων από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, με πιο πρόσφατο τίτλο το υπέροχο Η Καλλιστώ και το βιβλίο του ουρανού.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, με αφήγηση απλή και κατανοητή, ειδικά προσαρμοσμένη για παιδιά από 4 ετών, ξετυλίγεται η αρχαία ελληνική μυθολογία, που θα συναρπάσει κάθε παιδί! Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει ένα κείμενο με ιστορικές λεπτομέρειες σχετικές με το αντικείμενο του βιβλίου, καθώς και μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά που διάβασαν, να παίξουν και να γνωρίσουν καλύτερα τον θαυμαστό κόσμο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία Η ζώνη της Ιππολύτης και Λαβύρινθος και Μινώταυρος είναι στις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία στη κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Χαρίστε στο παιδί σας όποιο Μυθολογικό Παραμύθι επιθυμεί και δώστε του την ευκαιρία να απολαύσει τους μύθους και να ανακαλύψει την ιστορία.

Το παιδικό θέατρο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Μυθολογία

Η Κάρμεν Ρουγγέρη τη φετινή σεζόν προσκαλεί τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρακολουθήσουν την παιδική θεατρική παράσταση «Η Γέννηση του κόσμου… και ιστορίες των θεών του Ολύμπου». Κλείστε θέση και ετοιμαστείτε να απολαύσετε παρέα με το παιδί σας μια παράσταση για τη γέννηση του κόσμου και με ιστορίες γνωστές και άγνωστες των Θεών του Ολύμπου. Ιστορίες που έπλασαν ο αρχαίος ελληνικός λαός και οι ποιητές του. Όλες οι ιστορίες που παρουσιάζονται επί σκηνής είναι απόλυτα μελετημένες και τεκμηριωμένες, γεμάτες χιούμορ (μια που όπως ξέρουμε οι αρχαίοι θεοί είχαν τα ελαττώματα των ανθρώπων) και συνδεδεμένες με έξυπνο και εύκολο τρόπο, ώστε να δημιουργούν μια παράσταση προσεγμένη στη λεπτομέρεια, που μαγεύει τους μικρούς θεατές.

Πότε: Κάθε Κυριακή στις 11:30 & 15:30

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

210 3418550, 210 3418579

Μάθε μου παιδί μου Μυθολογία, παίζοντας!

Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι ένας εύκολος και δημιουργικός τρόπος για να ανακαλύψει το παιδί τη Μυθολογία. Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού στο βιβλίο της Ιστορίας τους γνωρίζουν για πρώτη φορά τη Μυθολογία στο σχολικό πλαίσιο και έρχονται σε επαφή με τους διαχρονικούς μύθους στους οποίους κρύβονται μεγάλες αλήθειες που τις πιστεύουμε μέχρι και σήμερα. Το παιχνίδι «Παίξε με τους Θεούς του Ολύμπου» είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι μέσω του οποίου οι μαθητές εμπεδώνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου. Οι ερωτήσεις του είναι πολλαπλής επιλογής. Κάθε φορά που ο μαθητής απαντά σωστά ο συγκεκριμένος θεός τον επιβραβεύει, ενώ όταν απαντά λάθος του επισημαίνει ότι πρέπει να είναι πιο προσεχτικός και του δίνει τη σωστή απάντηση. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το παιχνίδι εδώ.

Επισκεφθείτε οικογενειακώς το Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας

Μια επίσκεψη στο Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας, Legends of Mythology, που φιλοξενείται στον Πύργο είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τους μυθικούς ήρωες και τις σπουδαίες ιστορίες τους μέσω μιας εκπαιδευτικής ξενάγησης. Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά μέσα από μια οργανωμένη διαδραστική ξενάγηση την ιστορία 13 μυθικών πλασμάτων και ηρώων που παρουσιάζονται τρισδιάστατα, όπως η Μέδουσα, η Λερναία Ύδρα, ο Κύκλωπας, ο Κένταυρος, η Σκύλλα και η Χάρυβδη κ.ά., να ασχοληθούν με βιωματικά παιχνίδια στην αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, να εξερευνήσουν τον υπαίθριο λαβύρινθο, αλλά και να συμμετάσχουν σε μια σειρά δράσεων και θεματικών εργαστηρίων που αναπτύσσονται στο Πάρκο και αφορούν τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, τον καραγκιόζη, τη γλυπτική και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης με θεματικό άξονα την αρχαία ελληνική μυθολογία και τα μυθικά πλάσματα.

Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας

Legends of Mythology

3ο χιλ. Εθνικής οδού Πύργου Πατρών, Πύργος Ηλείας,

26215.05170 / 26215.05160

Ώρα για ταινία!

Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη ήρωες, πολέμους, θεούς και μυθικά πλάσματα, γεγονός που την καθιστά την καλύτερη δεξαμενή θεματολογίας για να γυριστούν ξεχωριστές κινηματογραφικές ταινίες. Μάλιστα στον πειρασμό έχουν υποκύψει ουκ ολίγες φορές οι σεναριογράφοι και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, χαρίζοντάς μας υπέροχες ιστορίες! Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε οικογενειακώς τις εξής ταινίες:  Hρακλής, Πέρα από το Μύθο, Τροία, H Οδύσσεια, Η Σύγκρουση των Τιτάνων. Παρακολουθώντας το παιδί τις ιστορίες της μυθολογίας να αναβιώνουν στην οθόνη, συναρπάζεται και πλέον δεν αντιμετωπίζει τις μυθολογικές περιπέτειες σαν ακόμα μια βαρετή ιστορία που πρέπει να μάθει αποκλειστικά και μόνον για λόγους εκπαιδευτικούς. Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό η μάθηση γίνεται ψυχαγωγική και άκρως ενδιαφέρουσα!