Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είστε προσεκτικοί σχετικά με την έκθεση των παιδιών σας στο διαδίκτυο.
Σε μια εποχή όπου η κοινή χρήση κάθε πτυχής της ζωής μας στο Διαδίκτυο έχει γίνει ο κανόνας, είναι απαραίτητο για τους γονείς να λάβουν υπόψη τις συνέπειες της δημοσίευσης φωτογραφιών και πληροφοριών για τα παιδιά τους στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και το να μοιράζεστε στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να είναι ευχάριστο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είστε προσεκτικοί σχετικά με την έκθεση των παιδιών σας στο διαδίκτυο.
5 λόγοι για να μην δημοσιεύσετε τα παιδιά σας στα social media
► Προβλήματα απορρήτου: Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ακόμα κι αν είναι πολύ μικρά για να το κατανοήσουν πλήρως. Η δημοσίευση των φωτογραφιών και των προσωπικών τους στοιχείων χωρίς τη συγκατάθεσή τους μπορεί να παραβιάσει το απόρρητό τους. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να μην εκτιμούν ότι οι παιδικές τους στιγμές είναι εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο. Είναι απαραίτητο να σεβαστείτε το απόρρητό τους από την αρχή.
► Ψηφιακό αποτύπωμα: Όλα όσα μοιράζονται στο διαδίκτυο αφήνουν ένα ψηφιακό αποτύπωμα. Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται για τα παιδιά σας θα παραμείνουν στο διαδίκτυο επ’ αόριστον. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν από μεσίτες δεδομένων, διαφημιστές ή ακόμη και κακόβουλους παράγοντες. Η προστασία του ψηφιακού αποτυπώματος του παιδιού σας είναι βασικής σημασίας σε μια εποχή που το απόρρητο των δεδομένων αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία.
► Ξένοι και κυβερνοασφάλεια: Η κοινή χρήση εικόνων και πληροφοριών για τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να τα κάνει πιο προσιτά σε αγνώστους. Αυτό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό να περιορίσετε τις πληροφορίες που μοιράζεστε για να προστατεύσετε το παιδί σας από πιθανές απειλές στον κυβερνοχώρο και κλοπή ταυτότητας.
► Γονική κοινή χρήση: Οι γονείς μερικές φορές μοιράζονται υπερβολικά λεπτομέρειες για τη ζωή των παιδιών τους, από επιτυχίες σε ασήμαντες προπονήσεις μέχρι σοβαρότερα ζητήματα. Τέτοιες πληροφορίες, όταν βρίσκονται στο Διαδίκτυο, μπορεί να είναι δύσκολο να ανακληθούν. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη πώς μπορεί να αισθάνεται το παιδί σας για τις πληροφορίες που μοιράζεται όταν μεγαλώσει.
► Συναίνεση και αυτονομία: Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν τις δικές τους απόψεις σχετικά με τις πληροφορίες που μοιράζονται για αυτά στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή τους σε αποφάσεις σχετικά με τη δημοσίευση των εικόνων και των ιστοριών τους μπορεί να τους βοηθήσει να τους διδάξει τη σημασία της συναίνεσης και της αυτονομίας, πολύτιμα μαθήματα για την ψηφιακή τους ζωή.
Ενώ το να μοιράζεστε στιγμές χαράς με τους αγαπημένους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι συγκινητικό, είναι σημαντικό για τους γονείς να προσέχουν τις πιθανές συνέπειες της ανάρτησης της ζωής των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Η προστασία του απορρήτου, του ψηφιακού αποτυπώματος και της ασφάλειάς τους πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας.
Διαβάστε επίσης:
Θ. Ασκητής: “Γονείς, προσοχή στα social media, καταστρέφουν τον εγκέφαλο”