Θ. Ασκητής: “Γονείς, προσοχή στα social media, καταστρέφουν τον εγκέφαλο”

Θ. Ασκητής: "Γονείς, προσοχή στα social media, καταστρέφουν τον εγκέφαλο

Ο Θάνος Ασκητής σε συνέντευξή του αναφέρθηκε εκτενώς στα social media και τη “ζημιά” που μπορούν να κάνουν σε ενήλικες και ανηλίκους. καθώς δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Στον αντίποδα, το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξει κανείς τη φαντασία.

«Τα social media όχι μόνο χειραγωγούν και καθοδηγούν την ανθρώπινη ζωή, αλλά δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα», δήλωσε ο νευρολόγος, ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Έχουμε δει τα τελευταία 30- 40 χρόνια ότι αυτή η ευμάρεια που μπήκε στη ζωή μας, η αστικοποίηση και κυρίως η νέα τεχνολογία, έκανε τους ανθρώπους να απομονωθούν, να χάσουν τον αυθορμητισμό τους, την προσωπική επαφή και επικοινωνία, να μιλούν λιγότερο. Ο προφορικός λόγος έχασε σημαντικό κομμάτι. Ο γραπτός λόγος έχασε πάρα πολύ όπως έχασε και η φαντασία. Δηλαδή οι άνθρωποι δεν δημιουργούν συναισθήματα», είπε ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής.

«Τα social media πρέπει να είναι χειριστικά και όχι να μας χειρίζονται. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στην εποχή που οι άνθρωποι απομονώνονται και εθίζονται. Υπάρχει συσχέτιση της χρήσης των social media με την κατάθλιψη, το αλκοόλ και το τζόγο, φαινόμενα τα οποία ουσιαστικά συσχετίζονται πάρα πολύ με την ηλεκτρονική αντίληψη. Οι γονείς πρέπει να προσέξουν να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των social media στα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να το κάνουν. Έχει καταγραφεί ότι ο θυμός και η κατάθλιψη συσχετίζεται με την υπερβολική χρήση των social media που καταστρέφει και τον εγκέφαλο», πρόσθεσε ο κ. Ασκητής σχετικά με την χρήση των social media και τους κινδύνους που ενέχει η συχνή χρήση αυτών.

Ας διαβάσουμε περισσότερα βιβλία

«Το βιβλίο πάντα ήταν το μεγαλύτερο όπλο για να αναπτύξεις τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη»

Αναφερόμενος στα βιβλία ο γνωστός ψυχίατρος επισήμανε ότι είναι ένα σημαντικό όπλο για να αναπτύξει ο κάθε άνθρωπος τη φαντασία, την αντιληπτική κρίση και τη νοητική εξέλιξη. «Ζούμε μια εποχή που πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί, πιο ανοικτοί, να διαβάσουμε πιο πολλά βιβλία. Το 2023 θα έλεγα σε όλους μας, ας διαβάσουμε περισσότερα βιβλία, ας ακούσουμε περισσότερο μουσική, ας αποφύγουμε τα social media όσο μπορούμε, όσο είναι εφικτό και δυνατό να γίνει», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

Σε έξαρση η γρίπη: Τι ισχύει για τις απουσίες όσων μαθητών νοσούν – Θα κλείνουν σχολεία λόγω κρουσμάτων;

«Ντύσε την μαμά σου σαν κι εσένα»: Αυτή είναι η νέα πρόκληση στο ΤikTok που έχει γίνει viral!