5 συμβουλές για να διατηρούν τα παιδιά καθαρά τα σιδεράκια τους

Το να φορέσουν τα παιδιά σιδεράκια αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη ζωή της. Μην ξεχνάμε εξάλλου το γεγονός ότι το να έχουν μια μεταλλική επιφάνεια στο στόμα τους που δεν τους επιτρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους όπως οι υπόλοιποι συνομήλικοι τους βάζει εξαρχής σε μια άχαρη διαδικασία που θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Από τη πρώτη στιγμή που ο ορθοδοντικός θα τοποθετήσει τα σιδεράκια θα ακούσουν μια σειρά από συμβουλές που θα πρέπει να τηρούν επιμλώς και απαραιτήτως αν επιθυμούν να διαφυλάξουν τη σωστή στοματική τους υγιεινή. 

Το Infokids.gr σας παρουσιάζει τους 5 βασικότερους κανόνες που θα διατηρήσουν τα σιδεράκια των παιδιών καθαρά και αστραφτερά χωρίς ίχνη από υπολείμματα τροφών και ποτών:

  1. Χρησιμοποιείτε πάντα τα κατάλληλα σύνεργα

Τα παιδιά που έχουν σιδεράκια χρειάζονται τα κατάλληλα  προϊόντα για το βούρτσισμα και το καθάρισμα των δοντιών. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούνται οδοντόβουρτσες με εύχρηστες λαβές. Επιπλέον συνιστάται να χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα με Fluoride που θα έχει μια ευχάριστη και φιλική για το παιδί γεύση ούτως ώστε να έχει ένα ακόμη κίνητρο για να βουρτσίζει ευχάριστα τα δόντια του. Μην ξεχνάτε και το οδοντικό νήμα για σιδεράκια που επιτρέπει τον καλύτερο καθαρισμό της περιοχής γύρω από τα σιδεράκια χωρίς δυσκολίες.

2. Ακολουθήστε τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών 

Εκτός από το να έχεις τα κατάλληλα σύνεργα είναι σημαντικό και να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν το σωστό τρόπο που πρέπει να ακολουθούν για το βούρτσισμα των δοντιών τους και καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε αν τηρούν όλα όσα τους έχετε δείξει σχετικά με το βούρτσισμα. Υπενθυμίστε τους ότι πρέπει να τοποθετούν την κεφαλή της οδοντόβουρτσας απέναντι από τα δόντια, κατά μήκος της γραμμής των ούλων σε γωνία 45 μοιρών. Επιπλέον ελέγξτε ότι καθαρίζουν τις επιφάνειες πάνω κάτω και φυσικά ανάμεσα στα σιδεράκια ώστε να μην κολλάνε υπολείμματα τροφών.

3. Τακτικό βούρτσισμα

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι πάντα σημαντικό, αλλά ιδιαίτερα απαραίτητο στις περιπτώσεις που τα παιδιά φοράνε σιδεράκια. Το ιδανικό είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά από κάθε γεύμα ή σνακ ώστε να απομακρυνθούν ευκολότερα οι τροφές που έχουν εγκλωβιστεί στα τειχώματα από τα σιδεράκια. Τα υπολείμματα τροφών ευθύνονται για την πρόκληση σφραγισμάτων αλλά και τη δημιουργία βακτηρίων. Εξάλλου, το συχνό βούρτσισμα λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργία ουλίτιδας.

4. Το στοματικό διάλυμα είναι αποτελεσματικό

Το αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπεία στη διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής. Μια πλύση με στοματικό διάλυμα βοηθά να καθαριστούν αποτελεσματικά σημεία που η οδοντόβουρτσα ή το οδοντικό νήμα βρίσκουν εμπόδιο. Εκτός των άλλων εμποδίζει και το σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

5. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε τη “τακτική του τρόμου”

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να πείσετε εύκολα και δίχως κλάματα τα παιδιά να τηρούν τους κανόνες ορθής στοματικής υγιεινής που ιδιαιτέρα στις περιπτώσεις παιδιών με σιδεράκια είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο. Μπροστά όμως στο τίμημα της κακής στοματικής υγιεινής και των ενδεχόμενων περαιτέρω προβλημάτων που θα προκύψουν εξ αυτής μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε τη “τακτική του τρόμου” για να παρακίνεσετε τα παιδιά να κάνουν τα αυτονόητα για τη υγεία των δοντιών τους. Με άλλα λόγια, μιλήστε τους ανοιχτά και χωρίς περιστρροφές για το τι κινδύνους τους επιφυλάσσει με τέτοια αδιαφορία για τα δόντια τους και φυσικά για το γεγονός ότι με τέτοιου είδους τακτική κάθε άλλο παρά θα συμβάλλει ώστε να απαλλαγούν σύντομα από τα μισητά τους σιδεράκια.