6 παιδικά βιβλία που διαβάσαμε και αγαπήσαμε αυτό το μήνα

Διανύουμε τα μέσα Απριλίου και η παιδική βιβλιοθήκη του Ιnfokids.gr για ακόμη μια φορά εμπλουτίστηκε με αξιόλογους τίτλους παιδικών βιβλίων και εικονογραφημένων ιστοριών που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να διευρύνουν τη φαντασία τους, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και να αναπτυχθούν ψυχοσυναισθηματικά μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων.

6 καλαίσθητα παιδικά βιβλία από την Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Ξεχωρίσαμε 6 εκπληκτικά βιβλία από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη που είναι ένας σύγχρονος εκδοτικός οίκος που αγαπά τις  όμορφες ιστορίες και τις καλαίσθητες εικονογραφήσεις και στις προθήκες του θα βρείτε παιδικά βιβλία που θα αποτέλεσουν το ιδανικό κίνητρο για να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα.

Ένα τάμπλετ μια φορά…

Η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου έγραψε το  τρυφερό αλληλογορικό παραμύθι “Ένα τάμπλετ μια φορά…” για να μιλήσει στα παιδιά για την προσκόλληση στις οθόνες και την εξάρτηση από τα tablet και η εικονογράφος Carla Cartagena έδωσε το καλύτερό της εαυτό για να αποτυπώσει εικαστικά το συμβολισμό και τα δυνατά μηνύματα της ιστορίας.

Ένα θέμα άκρως επίκαιρο καθώς ελέω τηλεκπαίδευσης δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι το tablet έχει γίνει προέκταση των χεριών των παιδιών. Ο εγκλεισμός, η υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και η ανάγκη των παιδιών να διασκεδάσουν παίζοντας κάποιο online παιχνίδι αφού οι αθλητικές δραστηριότητες απαγορεύτηκαν δια ροπάλου, το ραντεβού για παιχνίδι με φίλους περιορίστηκε σε μια στενή ομάδα επαφών οδήγησαν στο να καταστρατηγηθεί το όριο των δύο ωρών ημερησίως μπροστά σε μια οθόνη που έθεταν οι ειδικοί. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φωνές όσων επιστημόνων κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και κάνουν λόγο για μια γενιά παιδιών σε πλήρη αποχαύνωση και άμεσα εξαρτημένη από τις οθόνες.  Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να μιλάτε στα παιδιά και αυτά να μην σας αντιλαμβάνονται καν καθώς είναι απασχολημένα στο tablet τους παίζοντας το αγαπημένο ηλεκτρονικό τους παιχνίδι;

Ένα τάμπλετ μια φορά βρισκόταν κλεισμένο σ’ ένα κουτί κι ένιωθε μοναξιά. Ώσπου, μια μέρα, το αγκάλιασαν χέρια παιδικά και είχε χαρά μεγάλη! Zούσε, επιτέλους, ανάμεσα σε ανθρώπους. Μα τι συνέβη ξαφνικά κι άρχισαν να γκρινιάζουν οι μεγάλοι; Έφταιγε, πράγματι, για όλα ο Ταμπλετάκος;

Έτσι, λοιπόν, ξεκινάει αυτή η ιστορία που θα βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί ότι ναι μεν είναι θεμιτό να ασχολείται με το αγαπημένο του gadget όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό να αντικαταστήσει τους φίλους, το υπαίθριο παιχνίδι, το άθλημα, τη βόλτα και γενικότερα την πραγματική εκτός οθόνης ζωής. Ο “Ταμπλετάκος” είναι ένας χαρακτήρας που θα μιλήσει στην καρδιά των παιδιών που θα ταυτιστούν με τον Μηνά και θα αντιληφθούν γιατί το tablet σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ως ο καλύτερος φίλος τους.

Για παιδιά 6+

Λέξεις Φτερωτές

Η αγαπημένη Φραντζέσκα Αλεξοπούλου – Πετράκη που από την πένα της έχουν ξεπηδήσει παιδικές ιστορίες που κέρδισαν επάξια την αγάπη των παιδιών και διαβάζονται ξανά με ιδιαίτερη αναγνωστική απόλαυση, επιστρέφει δυναμικά με τις “Λέξεις Φτερωτές”.

Στο νέο της βιβλίο επιλέγει να ασχοληθεί με την ενσυναίσθηση και την αξία της ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γύρω μας. Η ενσυναίσθηση που τα τελευταία μόλις χρόνια έχει μπει ουσιαστικά στο λεξιλόγιο μας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μια σωστή και υγιή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον τρόπο που συμπεριφέρεται, τον τόνο με τον οποίο μας απευθύνεται, τις απόψεις του όταν συζητάμε.

 …Φεύγοντας για το φροντιστήριό της η Λίλα, η μεγαλύτερη αδελφή της Ρένας, περνάει από το δωμάτιο της μικρής χοροπηδώντας ανάλαφρα και στέκεται για λίγο δίπλα της. Παίρνει αφηρημένα έναν ασημένιο μαρκαδόρο, αρχίζει να ζωγραφίζει σιγοτραγουδώντας τον σκοπό που ακούει από τα κόκκινα ακουστικά του κινητού της, τα οποία κρέμονται από τα αυτάκια της σαν ώριμα κεράσια, ώσπου η γνωστή κραυγή τη σταματάει απότομα.  «Δε θέλω α%@#&άκια!»… 

Τελικά, πόσο σεβόμαστε τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων; Μήπως είναι εγωιστικό να τα θέλουμε όλα δικά μας; Στις σελίδες του βιβλίου, ο μικρός αναγνώστης μέσω της προτοπρόσωπης γραφής και της αμεσότητας του κειμένου θα έρθει σε επαφή με την αρετή της ενσυναίσθησης. Μια καλογραμμένη ιστορία με προσεγμένα σκίτσα δια χειρός Francesca Rossi που μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα δίχως διδακτισμό και τους εξηγεί με κατανοητό τρόπο την αναγκαιότητα να σκέφτονται και τους άλλους. Ένα μάθημα που και πολλοί μεγάλοι φαίνεται πως αγνοούν.

Καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά απομακρύνονται από έννοιες όπως ο σχολικός εκφοβισμός και έρχονται πιο κοντά στην αλληλοβοήθεια, στο μοίρασμα, στον υγιή ανταγωνισμό, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και δημιουργούν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές σχέσεις και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν είναι η άποψη ότι αν εμφυσήσουμε από νωρίς στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση θα φτιάξουμε ευτυχισμένους ενήλικες στο μέλλον.

Για παιδιά 5+

Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχονται τα όνειρα; Ποιος αποφασίζει τι ονειρεύεται ο καθένας;

Το γαλάζιο των ονείρων και η προέλευσή τους πρωταγωνιστούν στην ευφάνταστη ιστορία “Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων” που έγραψε ο Κίκε Γκόμεθ, εικονογράφησε ο Ντανί Παδρόν και απέδωσε αριστουργηματικά στα ελληνικά η Εύη Γεροκώστα. 

Μια ιστορία αλλιώτικη από όσες έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα μαζί με τα παιδιά που αποτελεί μια αφορμή για να μιλήσουμε στα μικρά μας για τον κόσμο των ονείρων. Ένα κόσμο που για να τον επισκεφθείς αρκεί να κλείσεις τα μάτια, να πεις με όλη την καρδιά από μέσα σου πως λαχταράς να βρεθείς εκεί και…αν το πιστέψεις πραγματικά θα σου συμβεί!

Ξεναγός των παιδιών σε αυτό το ονειρικό ταξίδι είναι ο Έρικ που έχει επωμιστεί τον απαιτητικό ρόλο της οικοδόμησης των ονείρων των ανθρώπων. Το μόνο που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι διαβάζοντας αυτή την τρυφερή περιπέτεια, ο Έρικ θα καταφέρει να ανοίξει μια χαραμάδα στην καρδιά σας για να τρυπώσει και να σας χαρίσει μια άνευ προηγουμένου αγαλλίαση και μαγεία!

Για παιδιά 7+

Μπάμπι

Η ιστορία του Μπάμπι”, του μικρού ελαφιού που αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνο του όταν οι κυνηγοί σκοτώνουν τη μαμά του, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραμύθια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών ενώ εξίσου εμβληματική είναι και η ομώνυμη παιδική ταινία της Disney.

Η γλυκόπικρη και άκρως αγαπησιάρικη κλασική αυτή ιστορία που όλους μας έχει μαγέψει είναι βγαλμένη από το αριστούργημα του Φέλιξ Σάλτεν, τη ναυαρχίδα της αυστριακής λογοτεχνίας, με πρωτότυπο τίτλο “Μπάμπι: Η ιστορία μιας ζωής μέσα στο δάσος”.

Με χαρά, λοιπόν, διαβάσαμε την πρωτότυπη ιστορία αυτού του γλυκού ελαφιού που στις σελίδες τους μας διδάσκει την ομορφιά της ζωής και της φύσης. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα παραμύθι γλυκών συναισθημάτων (άλλοτε χιουμοριστικό και παιχνιδιάρικο, κι άλλοτε δραματικό) που ψυχαγωγεί και δίνει αισιόδοξα μηνύματα. Η μετάφραση από την Άννα Κοντολέων έχει γίνει με ιδιαίτερη επιμέλεια και το κείμενο θα μιλήσει στις καρδιές μικρών αλλά και μεγάλων αναγνωστών.

Η σύγχρονη εικονογράφηση του Μπενζαμέν Λακόμπ που “εναλλάσσει” σκίτσο με κάρβουνο και ζωγραφική με χρώμα, αλλά και η ακαταμάχητη αθωότητα που διαπερνά ολόκληρο το κείμενο αποτελούν εγγύηση αναγνωστικής απόλαυσης! Ενα βιβλίο με ένα “δαντελένιο” εξώφυλλο και μια περιήγηση έκπληξη ανάμεσα στα δέντρα του δάσους που μας μεταφέρει νοερά στη φύση και στους θησαυρούς της.

Για παιδιά 5+

Τι είναι αυτή η κοιλιά μαμά;

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένους τους λιλιπούτειους αναγνώστες 2 ετών και άνω που κάνουν τα πρώτα τους ταξίδια στον κόσμο των βιβλίων. Ιδανική πρόταση για τους εκκολαπτόμενους βιβλιόφιλους είναι τα δύο βιβλία που υπογράφουν η Πατρίθια Μαρτίν και εικονογραφεί η Ροθίο Μπονίγια.

Το πρώτο εξ αυτών είναι το “Τι είναι αυτή η κοιλιά μαμά;”, μια τρυφερή με αρκετό χιούμορ ιστορία για να εξηγήσουμε στο πρώτο μας παιδί, τον ερχόμο του δεύτερου. Μια πολύ τρυφερή, αληθινή και υπέροχη ιστορία για την εμπειρία της εγκυμοσύνης από έναν μεγάλο (μικρό όμως) αδελφό που αναρωτιέται τι είναι μέσα στην κοιλιά της μητέρας του – ίσως είναι ένα μπαλόνι;  – καθώς η κοιλιά της μαμά μεγαλώνει και περιμένει την άφιξη μιας αδερφής ή ενός αδελφού. Όλα γίνονται φυσικά και αβίαστα και γιατί όχι, απολαυστικά!

Ένα όμορφο σιωπηλό βιβλίο από χαρτόνι που θα αποτελέσει σύμμαχο για να εξηγήσουμε με όμορφο και γλυκό τρόπο στον πρωτότοκο τις αλλαγές που φέρνει ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια. Η δυνατή της εικονογράφηση επιτυγχάνει απόλυτα το στόχο επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά πώς μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και στην προκειμένη περίπτωση που δεν υπάρχει κείμενο, η εικόνα είναι τόσο “δυνατή” που αποτυπώνει εξαιρετικά όλα όσα θα έλεγε το κείμενο.

Για παιδιά 2+

Ώρα για ύπνο

 

Στην ίδια λογική κινείται και το “Ώρα για ύπνο” που πραγματεύτει το ζήτημα του βραδινού ύπνου που για πολλές οικογένειες είναι ένας “εφιάλτης” καθώς πολλά παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν μόνα τους, φοβούνται και γενικότερα όταν φτάνει η ώρα να κοιμηθούν το σπίτι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Ενα μικρό κοριτσάκι ετοιμάζεται πάει για ύπνο και έτσι, χωρίς λόγια, γεννιέται μια ήρεμη ιστορία που θα μας πει γλυκά “καληνύχτα!”.

Στις σελίδες αυτής της ήρεμης σιωπηλής ιστορίας ξεδιπλώνεται η ρουτίνα του ύπνου ενός μικρού κοριτσιού – μπάνιο, βούρτσισμα των δοντιών, ιστορία, μπαμπάς που πιάνει τέρατα κάτω από το κρεβάτι κ.λπ που ουσιαστικά θα αποτελέσουν έμπνευση για να ακολουθήσει και το δικό σας παιδί όταν πέσει το βράδυ και πρέπει να κοιμηθεί.  Διαβάζοντάς το παρέα με το μικρό σας θα παρακινηθείτε να δημιουργήσετε απο κοινού τη δική του ρουτίνα ώστε να κοιμηθεί καλά και να ξυπνήσει ευδιάθετο και ξεκούραστο. Αν δίνετε μάχη για να το βάλετε για ύπνο κάθε βράδυ, πιστέψτε με το βιβλίο αυτό είναι η στήριξη που χρειάζεστε για να εκπαιδεύσετε με επιτυχία το μωρό σας να κοιμάται εύκολα και καλά.