Παιδίατρος: “Γονείς, μην περιμένετε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια σε τμήματα των 15 μαθητών”

To Yπουργείο Παιδείας επιθυμεί διακαώς την πλήρη επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων στις 10 Μαΐου, και αυτό σκοπεύει να εισηγηθεί προς την επιτροπή των ειδικών. Βασικά εχέγγυα αυτής της προσπάθειας θα είναι τα self tests και οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών καθώς σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

“Αγκάθι” σε αυτή την προσπάθεια είναι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα  στα Λύκεια που επαναλειτουργούν για δεύτερη εβδομάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε προσωρινό λουκέτο τάξεις αλλά και ολόκληρα σχολεία. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας ( 21/4/2021, 11:45 – Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 2,3073%, Τμήματα (μερική αναστολή): 1,1515%).

Στον απόηχο όλων αυτών ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης με ανάρτησή του συνοψίζει την πορεία της πανδημίας στη χώρα τη δεδομένη στιγμή, εξηγεί γιατί βλέπουμε όλο και πιο νέους ανθρώπους να χρειάζονται νοσηλεία, τονίζει το ρόλο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων ενώ παράλληλα αναφέρεται και στα παιδιατρικά περιστατικά παιδιών που βρίσκονται στον ιό και όπως γράφει “εξετάζουμε βρέφη με υψηλό πυρετό, βήχα και καταβολή, συμπτώματα που διαρκούν συνήθως 48 ώρες”. Τέλος, θίγει το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που έκλεισαν και προτρέπει τον πληθυσμό να εμβολιαστεί καθώς αυτό είναι το μοναδικό όπλο για να προστατευτούμε.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή)
Αναλύωντας τα τελευταία στοιχεία :

? ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ :

Υπάρχει πλέον μία σαφής ηλικιακή μετατόπιση στους νοσηλευόμενους ασθενείς σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο αναδεικνύει την αξία και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι ηλικίες αφορούν ανθρώπους 50 έως 70 ετών και χαρακτηριστική είναι η νοσηλεία 25αρηδων χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Κάνοντας έναν πολύ αδρό διαχωρισμό υπάρχουν δύο φάσεις της νόσου : Η πρώτη φάση λοίμωξης, όπου μπαίνει ο ιός και μολύνει το αναπνευστικό σύστημα και η δεύτερη φάση που είναι η ανοσολογική απάντηση, όπου κάποιοι οργανισμοί κάνουν ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση. Στη δεύτερη φάση, ο νέοι θα αντιδράσουν πιο ισχυρά. Δεν υπάρχουν ηλικίες που να παραμένουν αλώβητες.

? ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Σημαντικό τμήμα της διασποράς είναι ενδοοικογενειακό καθώς οι άρρωστοι δεν έχουν την πολυτέλεια να απομονωθούν ενώ πολλές φορές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίζουν να φροντίζουν τα παιδιά και να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις της οικογένειας. Οι παππούδες/γιαγιάδες αποτελούν συχνά οργανικό μέρος της οικογένειας καθώς είναι αυτοί που κρατούν τα παιδιά (τα οποία δεν πηγαίνουν σχολείο) ή και εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι βλέπουμε μολύνσεις μικρών παιδιών και βρεφών όπου τους έχουν μεταφέρει τον ιό οι παππούδες που τα φροντίζουν. Σε πολλές περιπτώσεις νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες μετά από ενδοοικογενειακή διασπορά και έτσι βλέπουμε στην ίδια κλινική γιους και πατεράδες.

? ΠΑΙΔΙΑ :

Τα παιδιά επίσης δεν μένουν ανεπηρέαστα από την επιδημία. Τις τελευταίες μέρες εξετάζουμε βρέφη με υψηλό πυρετό, βήχα και καταβολή, συμπτώματα που διαρκούν συνήθως 48 ώρες. Τα συμπτώματα στα μεγαλύτερα παιδιά που νοσούν από κορονοϊό είναι πιο ήπια με «χαμηλούς» πυρετούς και ήπιο βήχα.

? ΔΙΑΡΚΕΣ ΛΟΚΝΤΑΟΥΝ

Η αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων είναι σταδιακή, δεν υπάρχει η απότομη αύξηση των εισαγωγών του Νοεμβρίου και αυτό αντικατοπτρίζει την απόλυτη κόπωση του πληθυσμού από το διαρκές λοκντάουν, καθώς οι περισσότεροι θέλουν αλλά δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα. Από τα κορωνοπάρτυ, τα πηγαδάκια στις παιδικές χαρές έως και τα οικογενειακά τραπέζια (όπου μαζεύεται όλο το σόι). Το λοκντάουν έχει ένα νόημα να εφαρμοστεί πολύ αυστηρά για ένα διάστημα λίγων μηνών και στη συνέχεια να ακολουθηθεί από εναλλακτικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αδιέξοδο καθώς η επιδημιολογική εικόνα είναι τραγική αλλά κανένα επιπλέον μέτρο δεν μπορεί να παρθεί καθώς βρισκόμαστε ήδη σε λοκντάουν.

? ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το σύστημα υγείας (μετά την πενιχρή ενίσχυση και προετοιμασία που έχει γίνει) είναι σε οριακό σημείο και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά δεν θα μπορεί να περιθάλψει όσους έχουν ανάγκη. Εκτιμάται ότι 900 άτομα νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ ενώ πολλοί βρίσκονται σε πρόχειρους αναπνευστήρες και σε κοινούς θαλάμους εκτός ΜΕΘ (μια γριπούλα είναι…)

? ΛΥΚΕΙΑ :

Άνοιξαν 2 εβδομάδες πριν το Πάσχα, πολλά από αυτά έκλεισαν λόγω κρουσμάτων. Φυσιολογικό αφού γνωρίζουν όλοι (πλην Γκίκα), ότι τάξεις με 25 παιδιά είναι οι ιδανικοί χώροι για τη μετάδοση και την εξάπλωση του ιού. Όσο για το self test αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλοί δεν το κάνουν (λόγω βαρεμάρας) και συμπληρώνουν ψεύτική δήλωση στην πλατφόρμα. Μόνη λύση τα μικρά τμήματα και ο έλεγχος από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

? ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ :

Η κυβέρνηση να προμηθευτεί λεωφορεία για να μην βρίσκεται μέσα ο κόσμος στρυμωγμένος σαν τις σαρδέλες. Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια σε τμήματα των 15 μαθητών ή σε μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους για να μην κρατάνε τα παιδιά οι παππούδες. Μη περιμένετε να δώσουν χρήματα για να προσλάβουν γιατρούς και να φτιάξουν μονάδες και νοσοκομεία. Δε θα δείτε κλιμάκια του ΕΟΔΥ να κάνουν τεστ σε επιχειρήσεις και μαζικούς εργασιακούς χώρους (γι’ αυτό σας έδωσαν το self test!) Μην ελπίζεται σε σωστή υγειονομική επιτήρηση με στοχευμένα μοριακά τεστ (τα τεστ και κυρίως τα rapid τα χρησιμοποιούμε για να ανοίγουμε ή να κλείνουμε τομείς ή κινητικότητα ανάλογα με τις ανάγκες της επικοινωνιακής διαχείρισης)

? ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ :

Ένα πάρα πολύ καλό σχεδιασμό για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαίου.

? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ :

Υπάρχει ευτυχώς σήμερα φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε άλλες χώρες που κατάφεραν να εμβολιαστούν (Ισραήλ, Μ. Βρετανία) να μπαίνουν στην κανονικότητα. Στη χώρα μας ελπίζουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού προς το τέλος του καλοκαιριού. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια και να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε. Μάσκες (πάντα !) σε κλειστούς χώρους, τεστ με τα πρώτα συμπτώματα, τήρηση καραντίνας. Μην πηγαίνετε με συνάχι στη δουλειά ή σε σπίτια άλλων. Εμβολιαστείτε. Η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Έχουμε μόνο ο ένας τον άλλον !

To post του παιδιάτρου