Λύκεια: Κλείνουν το ένα μετά το άλλο – Tριπλασιάστηκαν μέσα σε 3 ημέρες τα κρούσματα

Διανύουμε την δεύτερη εβδομάδα επαναλειτουργίας των Λυκείων και αυξάνεται προοδευτικά ο αριθμός των τμημάτων αλλά και των σχολικών μονάδων που  υποχρεώνονται να αναστείλουν την λειτουργία τους λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Παιδείας  (20/4/2021, 17:45 – Σχολικές μονάδες (πλήρης αναστολή): 1,9852%, Τμήματα (μερική αναστολή): 0,9739%) αυτή είναι η λίστα των σχολείων και των τμημάτων που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργίας τους και μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Τριπλασιάστηκαν μέσα σε 3 ημέρες τα κρούσματα στα Λύκεια

Μπορεί οι μαθητές Λυκείου να υποβάλλονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε υποχρεωτικό self test και μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος να επιστρέψουν στα θρανία εντούτοις η διασπορά στην μαθητική κοινότητα φαίνεται ότι δεν είναι αμελητέα καθώς καθημερινά αυξάνονται τα λουκέτα σε τάξεις και σχολεία.

Ειδικότερα, περίπου 160 σχολεία, τμήματα και σχολικές τάξεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας (19/4), ενώ το πρωί της περασμένης Παρασκευής (16/4) αντίστοιχα δεν ξεπερνούσαν τα 79 ενώ σήμερα ο αντίστοιχος αριθμός είναι 198.

Βασιλακόπουλος: Το self test έχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό

Για την αποτελεσματικότητα του self test, το οποίο χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι πανάκεια» μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

Αντίθετα είπε ότι «το θετικό τεστ έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό» και επανέλαβε ότι το αρνητικό self test «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

Συμπερασματικά, ο καθηγητής επεσήμανε πως «το Self Test είναι χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα» κατέληξε.