Μιχάλης Οικονόμου: «Με τον σύντροφό μου μεγαλώνουμε ένα παιδί – Το δημοσιοποιούμε για να ανοίξουμε τη συζήτηση στη χώρα»

Τον γνωρίσαμε ως Δημήτρη, τον μπακάλη, καλό φίλο του πρωταγωνιστή Στέλιου (Μελέτη Ηλία) και αιώνια ερωτευμένο με τη Νανά (Τζένη Θεωνά), στην άκρως επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια».

Όσοι αγαπάτε το θέατρο, ωστόσο, σίγουρα τον θυμάστε από τη συμμετοχή του στις εξαιρετικές παραστάσεις «ΑRT», «Το δάνειο», «Ο ξένος», «Ο Βυσσινόκηπος» και το «Σφαγείο», στο θέατρο του Ν. Κόσμου και οπωσδήποτε συμφωνήσατε, ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό νέο ηθοποιό!

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το όνομα του Μιχάλη Οικονόμου συζητιέται πολύ και για έναν ακόμα λόγο, αφού είναι από τους λίγους που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά, για ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα: Αυτό της απόκτησης παιδιού από ζευγάρι του ίδιου φύλου.

Η ευρεία δημοσιοποίηση της οικογενειακής του κατάστασης έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο Μιχάλης Οικονόμου και ο σύντροφός του Γιώργος Μακρής έδωσαν συνέντευξη στη Vogue Greece και μίλησαν για την προσωπική τους ιστορία, ως γονείς του μικρού Νικηφόρου.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν από 5 χρόνια και από νωρίς είχαν την επιθυμία να γίνουν γονείς. Το παιδί τους, τελικά, τους βρήκε, όπως εξομολογήθηκαν οι ίδιοι: «Ήταν μια μέρα που έμαθα ότι μια εξ’ αίματος συγγενής μου, που ζει χρόνια στο περιθώριο, έμεινε ξανά έγκυος. Ήξερα ότι αυτό το παιδί, αν κατάφερνε να γεννηθεί, θα κατέληγε σε κάποιο ίδρυμα, δεδομένης της κατάστασης της μητέρας του, που ήταν ανίκανη να το φροντίσει. Κοιταχτήκαμε με τον Μιχάλη στα μάτια και πήραμε αμέσως την απόφαση».

Στην ίδια συνέντευξη, το ζευγάρι εξήγησε, ότι έκαναν μια κλασική συγγενική αναδοχή, έπειτα από αίτηση για την επιμέλεια του παιδιού. Την επιμέλεια την έχει μόνο ο Γιώργος, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που ελληνικό δικαστήριο παραχωρεί συγγενική επιμέλεια τέκνου σε γονιό, γνωρίζοντας, ότι βρίσκεται σε ομοφυλοφιλική σχέση.

Πολύτιμο ρόλο στην απόφασή τους να μεγαλώσουν μαζί αυτό το παιδί έχουν παίξει οι γονείς τους. Ο Μιχάλης Οικονόμου εξηγεί, ότι αφού τους μίλησε για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στα 35 του χρόνια, είχε να κάνει με δύο πολύ ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που βοηθούν στην ανατροφή του παιδιού: «Η μητέρα μου με συγκινεί. Τη ρωτάνε στη γειτονιά “Ποιανού είναι το μωρό, της κόρης σας;” και απαντάει αυθόρμητα: “Όχι, του γιου μου και του συντρόφου του”»

Ο δημοφιλής ηθοποιός, λοιπόν, εμφανίστηκε χθες στην τηλεοπτική εκπομπή της Δανάης Μπάρκα «Πάμε Δανάη», όπου μίλησε για ακόμα μία φορά για την επιλογή να μεγαλώσει με τον σύντροφό του, τον μικρό Νικηφόρο, αλλά και το τεράστια κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα για το ζήτημα αυτό:

«Μεγαλώνουμε ένα παιδί, είμαστε μπαμπάδες του. Με το να δημοσιοποιήσουμε την υπόθεσή μας μπορούσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση. Δεν υπάρχει ίση αντιμετώπιση σε όλες τις οικογένειες σε αυτή τη χώρα. Μια οικογένεια που είναι δύο μαμάδες και η μία έχει γεννήσει φυσιολογικά το ένα παιδί, δεν θεωρείται μαμά η άλλη. Αν συμβεί κάτι στον ένα γονιό ο άλλος δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επιμέλεια του παιδιού. Στη δική μας περίπτωση ο Γιώργος είναι νομικά ο μπαμπάς. Στο εξωτερικό μπορεί να θεωρείται μια κανονική οικογένεια, στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό. Έρχονται εδώ και δεν μπορούν να αναγνωριστούν. Είναι μεγάλο κενό αυτό στο πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είναι δικαίωμα του παιδιού να κατοχυρωθεί νομικά η οικογένεια του. Δεν ξέρω αν η κοινωνία είναι έτοιμη να το αποδεχθεί ή όχι».

Ο αγαπημένος ηθοποιός μίλησε και την έλλειψη παιδείας στο θέμα της ισότητας και της αποδοχής: «Επικοινωνώντας το θέμα και βγάζοντας το προς τα έξω το κάνουμε για να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Όσο πιο γρήγορα λύσουμε αυτά τα θέματα στα σχολεία τόσο πιο γρήγορα να φτιάξουμε την κοινωνία. Με αγχώνει όταν θα πάει σχολείο το παιδί. Τέτοια παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να δεχθούν bullying στο σχολείο και εκεί θα απαιτήσω να προστατευτεί το παιδί, όχι μόνο το παιδί μου αλλά και κάθε παιδί. Στη δική μας περίπτωση έχουμε την επιμέλεια και όχι την υιοθεσία. Η πρώτη απόφαση ήταν πολύ αυθόρμητη. από το να μείνει ένα παιδί σε ένα ίδρυμα, ενώ εδώ υπάρχει αγάπη και ένα πιάτο φαγητό. Αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες μετά. Στη διαδικασία, στην προετοιμασία και στο περιβάλλον. Τώρα είναι όλοι πολύ χαρούμενοι. Δεν έχουμε μετανιώσει ποτέ για αυτό. Οι οικογένειες αυτές συνεχώς θα πληθαίνουν, πρέπει όλοι να τις ακούσουμε».

Αναφορικά με την επαγγελματική του πορεία, ο Μιχάλης Οικονόμου δηλώνει πολύ τυχερός για τη συμμετοχή του στη σειρά, αλλά και για την όμορφη κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι του: «Ο μικρόκοσμός μου αυτή την περίοδο είναι ένας μικρόκοσμος ευτυχίας. Με τις δυσκολίες, το άγχος και την ματαίωση που όλοι ζούμε, αλλά δεν μπορώ να απομονώσω τον δικό μου μικρόκοσμο από αυτό που γίνεται γύρω μας τα τελευταία δύο χρόνια. Φοβάμαι να πω ότι είμαι καλά γιατί υπάρχει κόσμος που δεν είναι καλά, αλλά δεν είναι και αυτό σωστό»

Ο ίδιος θα συμμετάσχει στην επιθεώρηση για το 1821 που ετοιμάζει ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς στο Βεάκειο Θέατρο από τις αρχές Ιουνίου: «Είναι απαραίτητο να δεις την ιστορία με χιούμορ και να δεις τον εαυτό σου μέσα από τα χρόνια. Η σοβαροφάνεια πολλές φορές οδηγεί σε μιζέρια. Έχουμε πολύ ανάγκη να γελάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.