Παπαευαγγέλου: «Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή μετάδοση – Τι να προσέξουν οι μαθητές στο σχολείο

Η καθηγήτρια  Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης αναφέρθηκε στο άνοιγμα των Λυκείων και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

“Είμαστε σε μια φάση που έχει αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά” σημείωσε. Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά με αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο, στην Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο και Θεσσαλία.

Η καθηγήτρια στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άνοιγμα των λυκείων από Δευτέρα αλλά και στο σημαντικό ρόλο των τεστ αυτοδιάγνωσης του ιού.

Για ακόμα μαι φορά επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη, όπως και όλων των κανόνων προστασίας από τον ιό.

Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες».

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους», συνέχισε.

Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως από την ιχνηλάτηση παρατηρείται πως τα νέα κρούσματα που αφορούν σε νεαρά άτομα, δείχνουν πως ενώ αναφέρουν ότι γενικά ήταν προσεκτικοί και τηρούσαν τα μέτρα, βρέθηκαν με φίλους σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν φορούσαν μάσκα για αρκετή ώρα.

Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Τι να προσέξουν οι μαθητές στο σχολείο

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων. Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.