Αγαπητοί μπαμπάδες, μην περιμένετε το διαζύγιο για να ζητήσετε “ίσες υποχρεώσεις”

Μια συμβουλή για τους μπαμπάδες: μην περιμένετε το διαζύγιο για να ζητήσετε “ίσες υποχρεώσεις”.

Πριν κάποια χρόνια είχα ρωτήσει μια φίλη αν ο άνδρας της άλλαζε πάνες στο παιδί τους. Μου απάντησε πως το είχε κάνει καμιά 30-40 φορές. Χμμμ….κατά μέσο όρο, πάνω από 3000 φορές τον χρόνο αλλάζεις πάνες σε ένα μωρό. Κάντε τα μαθηματικά 😉
——
Αυτό έγραψε σήμερα μία φίλη της καμπάνιας, κι εμείς το αναδημοσιεύουμε γιατί διεκδικούμε ΙΣΟ ΧΡΟΝΟ στις οικιακές εργασίες και στην φροντίδα των παιδιών ΠΡΙΝ το διαζύγιο.
——
Σε όλα τα κράτη μέλη, παρατηρείται ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, απ’ ότι ανδρών, ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα.

Στην ΕΕ το 2016, το 92% των γυναικών ηλικίας 25 – 49 ετών (με παιδιά κάτω των 18 ετών) είχε τη φροντίδα των παιδιών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών. Μεταξύ των κρατών μελών, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (το 95% των γυναικών και το 53% των ανδρών) και τη Μάλτα (93% και 56%), ενώ οι μικρότερες στη Σουηδία (το 96% των γυναικών και το 90% των ανδρών) και τη Σλοβενία (88% και 82%).

Για τις οικιακές εργασίες και το μαγείρεμα, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στην ΕΕ το 2016, το 79% των γυναικών μαγείρευαν και /ή έκαναν οικιακές εργασίες σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 34% των ανδρών. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (85% των γυναικών και 16% των ανδρών) και την Ιταλία (81% και 20%) και οι μικρότερες στη Σουηδία (το 74% των γυναικών και το 56% των ανδρών) και τη Λετονία (82% και 57%, αντίστοιχα).

(απόσπασμα από την έκθεση για το 2018, της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας. το link για το πλήρες κείμενο θα το βρείτε στα σχόλια)

Μπορείτε να δείτε την έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ πατώντας εδώ