«Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσα παραπάνω έκανα για την οικογένειά μας μέχρι που χώρισα»

Γράφει η μαμά-blogger Laney Morrison

Πριν από περίπου έναν χρόνο, καθώς ο άνδρας μου και εγώ παίρναμε διαζύγιο, και καθώς εγώ άρχισα να αποπληρώνω μόνη μου το δάνειο του μικρού μoυ σπιτιού, τους λογαριασμούς του ίντερνετ, του ηλεκτρικού, του φυσικού αερίου, καθώς επιδιόρθωνα μόνη μου βλάβες στο σπίτι και μόνταρα έπιπλα των παιδιών, άρχισα να ανησυχώ, ότι δεν θα κατάφερνα να τα βγάλω όλα αυτά πέρα. Ανησυχούσα, ότι δεν θα μπορώ να διαχειριστώ μόνη μου όλο το νοικοκυριό μετά το διαζύγιο και, δεδομένου ότι δεν είχα ζήσει ποτέ ξανά μόνη μου με δύο παιδιά, ανησυχούσα ότι δεν θα τα έβγαζα πέρα. Αν αποτύγχανα;

Η αλλαγή αυτή είναι πάντα αγχωτική και ίσως ακόμη πιο αγχωτική όταν διαιρείτε τα περιεχόμενα ενός σπιτιού και προσπαθείτε να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά θα αισθάνονται ασφαλή και άνετα σε καθένα από τα νέα σπίτια τους. Αλλά το κάναμε. Μετακόμισα. Δούλευα ασταμάτητα, κάνοντας την πρωινή μου δουλειά, και όποτε είχα ελεύθερο χρόνο μεταμόρφωνα το σπίτι μας στην πιο ζεστή φωλιά.

Τώρα που έχουν περάσει κάποιοι μήνες και έχω μπορέσει να χαλαρώσω λίγο, νιώθω ασφαλής ότι μπορώ να πληρώσω τους δικούς μου λογαριασμούς. Τα κορίτσια μας προσαρμόζονται στα δύο σπίτια. Και ανακάλυψα, κάτι που μου έκανε μεγάλη έκπληξη, ότι είναι πιο εύκολο να διαχειρίζεσαι ένα σπίτι χωρίς σύζυγο! Και όχι λίγο πιο εύκολο. Πολύ πιο εύκολο! Δηλαδή, έχω πολύ περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου, το σπίτι μου είναι πάντα καθαρό και το πλυντήριο δεν γεμίζει τόσο συχνά!

Δεν ξέρω αν θέλω να γελάσω, να κλάψω ή να φωνάξω σε ένα φαράγγι!

Α, και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, το «ευκολότερο» περιλαμβάνει επίσης ότι τα παιδιά μου είναι μαζί μου. Ο πρώην μου είχε πρόσφατα ένα τεράστιο έργο να διεκπεραιώσει που περιελάμβανε αρκετές ώρες μακριά από τα ώστε τα κορίτσια μας να μείνουν μαζί μου για δύο εβδομάδες σερί. Ακόμα και τότε, μαζί τους συνέχεια παρόλο που ήταν καλοκαίρι, ήταν ακόμα πιο εύκολο!

Δεν καταλάβαινα. Δεν είχα ιδέα πόσα έκανα και πόσο λίγα έκανε! Χρειάστηκε να χωρίσουμε για να δω καθαρά την αδικία στον φόρτο εργασίας μας. Αυτό δεν είναι κατηγορητήριο εναντίον όλων των ανδρών, σας το ορκίζομαι. Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν πολλοί άντρες εκεί έξω που όχι μόνο σηκώνουν ισότιμα δικό τους βάρος σε ένα νοικοκυριό, αλλά και ελαφρύνουν το φορτίο της μαμάς.

Ο δικός μου δεν το έκανε. Και οι έρευνες λένε ότι αυτό ισχύει για τους περισσότερους άνδρες.

Στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, για τη δυναμική εισοδήματος, εξετάστηκε αντιπροσωπευτικό δείγμα παντρεμένων ζευγαριών των ΗΠΑ και αποδείχτηκαν ορισμένα εξοργιστικά -αλλά τελικά όχι τόσο πρωτοφανή- δεδομένα: Ότι οι παντρεμένες γυναίκες κάνουν περισσότερες οικιακές δουλειές από τους άνδρες.

Η μελέτη, δηλαδή, έδειξε ότι ενώ οι ανύπαντρες γυναίκες έκαναν λίγο περισσότερο από 10 ώρες οικιακής εργασίας την εβδομάδα, οι παντρεμένες γυναίκες έκαναν λίγο περισσότερο από 17 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, οι ελεύθεροι άνδρες πήγαν από οκτώ ώρες οικιακής εργασίας την εβδομάδα, σε 7 ώρες όταν παντρεύτηκαν. Με άλλα λόγια, όταν μια γυναίκα παντρεύεται έναν άνδρα, παντρεύεται επιπλέον οικιακές εργασίες! Όταν ένας άντρας παντρεύεται μια γυναίκα, παντρεύεται και… μια υπηρέτρια!

Το είδα και εγώ καθαρά: Ούτε πεταμένα ρούχα και παπούτσια για να μαζεύω από εδώ και από εκεί, ούτε στοίβες από χαρτιά και φακέλους που ποτέ δεν μάζευε, ούτε άπλυτα στον νεροχύτη –ακόμα και τα παιδιά μου έμαθαν και βάζουν μόνες τους τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων. Τα παιδιά βλέπουν το σπίτι τακτοποιημένο και προσπαθούν να κάνουν και εκείνα το ίδιο. Απλά πλέον ακολουθούν το παράδειγμά μου.

Όσο για τον πρώην μου; Τον πρώτο καιρό που έμεινε μόνος του μου τηλεφωνούσε κάθε τόσο για να με ρωτήσει πληροφορίες για το πλυντήριο ρούχων, πότε είχε το μεγάλο μας παιδί να πάει στον παιδίατρο, ποιο γάλα πίνει η μικρή, πώς λένε τη μαμά της τάδε…

Δεν είχα ιδέα πόσα περισσότερα έκανα στο σπίτι μας, μέχρι που χώρισα. Δεν είχα ιδέα πόση παραπάνω δουλειά στο σπίτι αναγκαζόμουν να κάνω μόνο και μόνο επειδή ο άντρας μου ήταν εκεί. Απλά επειδή συμπεριφερόταν σαν το τρίτο μου παιδί. Ελπίζω μια μέρα να το συνειδητοποιήσει αυτό και να αναλάβει τις ευθύνες του. Ελπίζω να εκτιμήσει όσα έκανα για εκείνον. Όμως μέχρι τότε… εγώ θα απολαμβάνω το τακτοποιημένο και καθαρό μου σπίτι!

Πηγή: scarymommy.com