8 λάθη που κάνετε στην προετοιμασία του σχολικού κολατσιού

Κολατσιό για το σχολείο

Καλύτερα είναι να αποφύγετε (+ οι καλύτερες ιδέες για lunchboxes σε χριστουγεννιάτικο mood). 

Γνωρίζατε ότι τα παιδιά τρώνε περίπου το 30% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής στο σχολείο; Για αυτόν τον λόγο, η προετοιμασία του σχολικού κολατσιού είναι μία σημαντική διαδικασία για γονείς – επηρεάζει την ενέργεια και τη συγκέντρωση των παιδιών κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η προετοιμασία αυτή μπορεί να περιέχει λάθη που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και τη διατροφή των παιδιών. Από άγνοια για τη διατροφική αξία μέχρι τη χρήση μη υγιεινών υλικών, αυτά τα λάθη μπορούν να έχουν επιπτώσεις στα παιδιά από το κολατσιό για το σχολείο.

8 λάθη που κάνετε στην προετοιμασία του σχολικού κολατσιού

1.Μην περιλαμβάνεται νέες τροφές 

Ένας από τους νούμερο ένα κανόνες για το κολατσιό στο σχολείο: μη συμπεριλαμβάνετε νέα τρόφιμα. Ακόμη και τα πιο ‘εύκολα’ με το φαγητό παιδιά, όταν έρχονται αντιμέτωπα με νέες γεύσεις, που πρέπει να τις διαχειριστούν χωρίς την παρότρυνση του γονέα, μπορεί να μη θέλουν να τις δοκιμάσουν. Κρατήστε άγνωστα τρόφιμα και νέες συνταγές για σνακ μετά το σχολείο, βραδινά ή Σαββατοκύριακα.

2.Βάζετε πολλά συστατικά 

Μπορεί να είναι δελεαστικό να γεμίσετε το σχολικό lunchbox το με πολλές επιλογές, αλλά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φαγητό να παραμένει ανέγγιχτο ή μισοφαγωμένο. Οι μεγάλες μερίδες μπορεί να πιέσουν το παιδί σας και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σπατάλη φαγητού. Για πολλά παιδιά, το μεσημεριανό τους διάλειμμα δεν είναι τόσο μεγάλο. Επίσης, συχνά αποσπώνται και θέλουν να επιστρέψουν σε σημαντικά πράγματα, όπως το παιχνίδι. Ποιος θα χάσει χρόνο τρώγοντας ένα τεράστιο σχολικό γεύμα;

3. Προσθέτετε πολλούς υδατάνθρακες 

Οι υδατάνθρακες μπορούν εύκολα να γεμίσουν το σχολικό lunchbox και ενώ έχουν μια θέση στη διατροφή ως κύρια πηγή ενέργειας. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αφήσει το παιδί σας πεινασμένο, καθώς μετά από λίγη ώρα θα πεινάσει ξανά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, τα τσιπς και τα μπισκότα.

4.Ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά παραμελείται στο σχολικό lunchbox ειδικά αν το παιδί σας δεν προτιμάει τις γεύσεις του κρέατος ή των γαλακτοκομικών. Στη θέση της τείνει να μπαίνουν οι υδατάνθρακες Η πρωτεΐνη, όμως, είναι το συστατικό που θα βοηθήσει το παιδί σας να νιώθει χορτάτο και πιο χορτάτο. Η πρωτεΐνη μπορεί εύκολα να προστεθεί σε γεμίσεις σάντουιτς/τύλιγμα, σπιτικά σνακ, ντιπ κ.λπ.

5.Δεν βάζετε φρούτα και λαχανικά 

Η προσθήκη φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Να θυμάστε ότι ένα μεγάλο μέρος της διατροφικής πρόσληψης του παιδιού σας βρίσκεται σε αυτό το σχολικό lunchbox. Επιπλέον, προσέξτε το μέγεθος της μερίδας. Παίξτε με διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης ή μαγειρέματος των λαχανικών και, τέλος, συνδυάστε τα με ένα ντιπ που αγαπάνε.

6.Επαναλαμβάνεστε 

Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι υπάρχει ένα παιδί που τρώει ένα σάντουιτς με τυρί, ένα μούσλι μπαρ και ένα μήλο κάθε μέρα. Δεν υπάρχει καμία κρίση εδώ, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πιθανώς διάφοροι λόγοι για τους οποίους το μεσημεριανό τους κουτί δεν αλλάζει ποτέ.

Ωστόσο, αν μπορείτε, η αλλαγή του μεσημεριανού κουτιού με κάποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση της αποδοχής ορισμένων τροφών από το παιδί σας. Για μερικά παιδιά, η κοπή ενός σάντουιτς σε τρίγωνα αντί σε ορθογώνια είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί απλώς να μην έχει συμβεί να προσφέρουμε περισσότερη ποικιλία και να την ανακατεύουμε όλη την εβδομάδα. Και πάλι, ας θυμηθούμε πόσο από την ημερήσια πρόσληψη τροφής του παιδιού σας βρίσκεται σε αυτό το μεσημεριανό κουτί. Η ποικιλία σημαίνει ότι το παιδί σας τρώει μια σειρά από διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες.

7. Δεν αξιοποιείτε το φαγητό που περίσσεψε

Τα υπολείμματα μπορεί να είναι μια γεύση όταν πρόκειται να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό κουτί μεσημεριανού γεύματος και να εξοικονομήσετε χρόνο. Αλλά ακούω συχνά τους γονείς να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα υπολείμματα γιατί δεν πιστεύουν ότι το παιδί τους θα το φάει κρύο.

Πρώτον, συνηθίστε το παιδί σας να τρώει κρύα φαγητά στο σπίτι. Σερβίρετε μια μερίδα για ένα απογευματινό σνακ στο στυλ πικνίκ του Σαββατοκύριακου.

Δεύτερον, συσκευάστε το ζεστό σε ένα θερμός!

8. Κάνετε την προετοιμασία χωρίς τα παιδιά

Αυτό το λάθος το κάνω συχνά. Είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο εύκολο να το συνεχίσετε και να φτιάξετε τα κουτιά μεσημεριανού γεύματος. Ακόμη και το να προετοιμάζω το μεσημεριανό γεύμα χωρίς να συμμετέχουν μικρά άτομα είναι πολύ λιγότερο αγχωτικό.

Ωστόσο, η μη συμμετοχή των παιδιών μπορεί να περιορίσει την ικανότητά τους να μαθαίνουν νέες δεξιότητες και να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα. Η απλή πράξη να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν με τον προγραμματισμό του μεσημεριανού κουτιού ή να βγάλετε όλα τα κουτιά μεσημεριανού γεύματος στον πάγκο μπορεί να είναι ευεργετική. Πριν το καταλάβετε, θα ετοιμάσουν μόνοι τους το μεσημεριανό τους γεύμα και θα έχετε 200 λιγότερα να φτιάξετε!

Δείτε μερικές ιδέες για τέλεια χριστουγεννιάτικα lunchboxes από τον παρακάτω λογαριασμό

Διαβάστε επίσης: 

Τα do’s & dont’s του σχολικού κολατσιού

5 πρωτότυπες ιδέες για να ετοιμάσετε το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο

Το κολατσιό που ετοιμάζει αυτή η μαμά για τα παιδιά της έχει διχάσει το διαδίκτυο! (φωτο)