88% των εφηβικών γυμνών φωτογραφιών καταλήγουν σε πορνογραφικά sites

Το “ποστάρισμα” φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων των εφήβων παγκοσμίως. Πόζες με χαμόγελα, αστείες στιγμές, καρικατούρες και φωτογραφίες από κοινωνικές στιγμές ειναι ένας τρόπος να μοιράζονται οι έφηβοι τις στιγμές τους με τους φίλους και τους γνωστούς τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα ιδανικά καθώς η ανάρτηση εφηβικών γυμνών φωτογραφιών εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός Internet Watch Foundation, το 88% των φωτογραφιών με γυμνούς εφήβους καταλήγουν και χρησιμοποιούνται σε πορνογραφικά sites για τους σκοπούς που αυτά εξυπηρετούν.

Η μελέτη απέδειξε ότι οι εν λόγω φωτογραφίες υποκλέπτονται από «παρασιτικούς» ιστότοπους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς εν αγνοία των χρηστών που ανήρτησαν τις φωτογραφίες τους. Χαρακτηριστικό της τρομακτικής διάστασης που έχει πάρει το φαινόμενο αυτό είναι ότι εντός 48 ωρών, οι ειδικοί του IWF εντόπισαν 12.224 φωτογραφίες και videos, που είχαν δημοσιευτεί σε 68 διακριτικά sites, blogs και κοινωνικά δικτύων, το περιεχόμενο των οποίων ήταν ακατάλληλο. Συνολικά η μελέτη έδειξε ότι 10.776 εξ αυτών, δηλαδή το 88 % , υποκλάπηκαν και στη συνέχεια δημοσιεύτηκα σε άλλους ιστότοπους. Οι γυμνές εικόνες συχνά βρίσκονται σε κλεμμένα κινητά τηλέφωνα ή αποστέλλονται μέσω e-mail ή mms.

«Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία ανωνυμίας όπου οι νέοι έχουν την ανάγκη να δείξουν ότι υπάρχουν, διψάνε για αναγνώριση», υπογραμμίζει για τη γαλλική free-press Metro, o κοινωνιολόγος Michel Fize. «Μία ανάγκη να είσαι κάπου ένας σταρ. Όμως αν ο Warhol είπε ότι μπορούμε όλοι να είμαστε διάσημοι για ένα τέταρτο της ώρας, με το Internet, αυτό το τέταρτο μπορεί να διαρκέσει για όλη τη ζωή.», συμπλήρωσε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που συμβεί το κακό και η φωτογραφία ενός εφήβου βρεθεί σε κάποιο ανεπιθύμητο site, δεν αρκεί να διαγράψει το λογαριασμό που διατηρεί, ώστε να εξαφανίσει τα ίχνη του. Εάν με κάποιο τρόπο η γυμνή φωτογραφία περάσει στο διαδίκτυο, ο έλεγχος χάνεται προειδοποιεί το Internet Watch Foundation.

Πηγή: www.lifo.gr