Αρχική Γωνιά του μαθητή Aς αναλύσουμε τις παροιμίες

Aς αναλύσουμε τις παροιμίες

Οι παροιμίες, μια πηγαία μορφή έκφρασης της λαϊκής σοφίας, αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή λόγου, που αποδίδει όσα θέλουμε να πούμε με μία εικόνα. Είναι σύντομες, περιεκτικές, διδακτικές και συχνά πνευματώσεις. Ξεχωριστή θέση έχουν μάλιστα στη διδακτική διαδικασία και καλό είναι να τις γνωρίζουν οι μαθητές μαζί με την ερμηνεία για να έχουν την άνεση να τις χρησιμοποιούν.

"Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν."

Εξήγηση- Δίδαγμα

Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να προβλέπουν μια κατάσταση και μαζί την σύνεση να προετοιμαστούν για να την αντιμετωπίσουν δεν κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

"Φύλαγε τα ρούχα σου, να' χεις τα μισά"

Εξήγηση- Δίδαγμα

Είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και προνοητικοί ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις απρόβλεπτες καταστάσεις και να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες.

"Χίλιες φορές καλύτερα να συζητάς παρά να πολεμάς"

Εξήγηση- Δίδαγμα

Αν μπορείς να αποφύγεις τον πόλεμο ή τον τσακωμό με τη συζήτηση και τις διαπραγαμτεύσεις, τότε σίγουρα μόνο κέρδη θα έχεις. Είναι δείγμα πολιτισμού και σοφίας να μπορείς να λύνεις τις διαφορές σου μκε ειρηνικά μέσα και συζητήσεις.

"To γάλα άμα χυθεί δεν ξαναμαζεύεται"

Εξήγηση- Δίδαγμα

Δυστυχώς μερικά λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν με τίποτε.

"Άπλωνε τα πόδια σου κατά το πάπλωμά σου."

Εξήγηση- Δίδαγμα

Να επιχειρείς σχέδια και πράξεις αφού πρώτα μετρήσεις καλά τις δυνάμεις σου για να μπορέσεις να τα πραγματοποιήσεις.

"Τα πρόβατα έξω απ' το μαντρί, τα τρώει ο λύκος"

Εξήγηση-Δίδαγμα

Όποιος απομακρύνεται από την ασφάλεια της οικογένειαάς του ή φεύγει από το περιβάλλον του διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο.

"Πολλές φορές πάει η στάμνα για νερό, μια φορά όμως θα σπάσει."

Εξήγηση-Δίδαγμα

Όταν αναλαμβάνουμε να κάνουμε πολλές φορές κάτι επικίνδυνο, πρέπει να ξέρουμε ότι αυξάνουμε συνεχώς τις πιθανότητες να μας συμβεί κάτι κακό. Οι συμφορές και τα ατυχήματα έρχονται πάντα ξαφνικά και απροειδοποίητα.

"Με το μπαρούτι δίπλα στην φωτιά μην πλησιάζεις"

Εξήγηση-Δίδαγμα

Δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας βάζοντας τον εαυτό μας συνεχώς σε κίνδυνο. Ακόμα δεν πρέπει να πλησιάζουν πολύ οι άνθρωποι που είναι εχθροί μεταξύ τους, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσουν φοβερές φασαρίες.


"Όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια"

Εξήγηση-Δίδαγμα

Οι απερίσκεπτες και ανόητες ενεργειες μαζί με την αφηρημάδα, μας οδηγούν σε ταλαιπωρίες και μας αναγκάζουν να κουραζόμαστε διπλά και τρίδιπλα.

"Πηγάδι με βελόνα δεν σκάβεις"

Εξήγηση-Δίδαγμα

Λέγεται για όσους προσπαθούν μάταια να εκτελέσουν κάποιο δύσκολο έργο χωρίς να έχουν τα κατάλληλα και απαραίτητα εργαλεία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.