Αφού νόσησε με Covid-19 αυτός ο 18χρονος Έλληνας πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια πρωτοβουλία CovidUnder19

Είναι ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου. Ένας 18χρονος Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας. Πριν από περίπου ένα μήνα διαγνώστηκε θετικός στον Covid 19.

Μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Covidunder19, μιλάει στον Infokids.gr για την εμπειρία του με τον κορονοϊό, τους στόχους και τα όνειρά του για έναν καλύτερο κόσμο!

-Ζώντας σε μια άλλη χώρα πώς έχεις βιώσει την πανδημία;

«Η Αγγλία είναι μια από τις χώρες που είχαν και έχουν από ‘’χτυπηθεί’’ περισσότερο από την πανδημία. Τα νούμερα είναι πραγματικά σοκαριστικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τον Απρίλιο υπολογίζεται ότι είχαμε 100.000 κρούσματα περίπου τη μέρα, απλά δεν είχαν αρκετά τεστ τότε για να βρουν τον πραγματικό αριθμό.

Προσωπικά κόλλησα και εγώ και οι συγκάτοικοί μου κορονοϊό πρόσφατα, ευτυχώς όμως, το ξεπεράσαμε σχετικά εύκολα και με λίγα συμπτώματα. Δυστυχώς δεν ισχύει για όλους αυτό.»

“Η συμμετοχή των παιδιών πρέπει να είναι αποτελεσματική και συνεχής διαδικασία. Πρόκειται για μία διαγενεακή συνεργασία. Περιλαμβάνει και ενήλικες και παιδιά. Δεν πρέπει να τους βλέπουν ως δύο αντίθετες πλευρές, αλλά δύο πλευρές που δουλεύουν μαζί καθώς θα ζήσουν το μέλλον μαζί.”
Κωνσταντίνος, 18 , Πρωταγωνιστής του CovidUnder19

-Τι είναι η παγκόσμια πρωτοβουλία Covidunder19 και ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;

«Το να βιώνουμε μια παγκόσμια πανδημία είναι σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους και πιστεύω πως ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί την πραγματική επίδραση που θα έχει η πανδημία σε πάρα πολλούς τομείς και ειδικότερα στη νεότερη γενιά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κοντά στα 1.6 δισεκατομμύρια παιδιά είδαν την εκπαίδευση τους να επηρεάζεται από την πανδημία. Ακόμα πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι γύρω στα 24 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως θα σταματήσουν το σχολείο λόγω της έλλειψης χρημάτων, ενώ παράλληλα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 70 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν σε πλήρη φτώχεια. Το μέλλον φαντάζει πολύ δύσκολο, και τη δεδομένη χρονική στιγμή παίρνονται αποφάσεις που θα στιγματίσουν ολόκληρες γενιές στο μέλλον. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ρωτούνται οι νέοι ειδικά σε θέματα όπως η εκπαίδευση που τους αφορά άμεσα.

Το Covidunder19 έχει στόχο να μεταφέρει την φωνή και τις εμπειρίες των νέων από όλο τον πλανήτη σχετικά με το πώς έχουν βιώσει την πανδημία. Ξεκινήσαμε με την πρώτη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο για την πανδημία που σχεδιάστηκε με νέους για τους νέους, όπου τους ρωτούσαμε να μας εκφράσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και ιστορίες για το πώς έχουν βιώσει την πανδημία.»

-Είσαι ο εμπνευστής και δημιουργός του Teens4Greece, του πρώτου Think Tank εφήβων στην Ελλάδα. Πώς γεννήθηκε και ποιοι είναι οι στόχοι σου μέσω της πλατφόρμας;

«Η ιδέα του Teens4greece, είχε γεννηθεί σε μια πολύ διαφορετική εποχή από την τωρινή. Το Teens4greece στην ουσία ξεκίνησε ως μια πλατφόρμα όπου οι νέοι της Ελλάδας θα μπορούν να εκφράσουν διαδικτυακά τις λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Αρκετά προβλήματα που έχουν παραμείνει με τον καιρό δυστυχώς, όπως για παράδειγμα η προσφυγική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει στα τελευταία δύο χρόνια, πλέον το ίντερνετ παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή μας, και ειδικά την τωρινή εποχή που η τηλεργασία και η τηλεμάθηση εδραιώνεται σε αρκετά σημεία του κόσμου, η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή γίνεται γρηγορότερα από ποτέ. Αντίστοιχα θα αλλάξουν και τα πολιτικά συστήματα πιθανόν, ώστε να είναι εναρμονισμένα με τη ψηφιακή εποχή. Αυτό θα επιτρέψει σε μεγάλο αριθμό των χρηστών να εκφράσουν την φωνή τους, ταυτόχρονα όμως θα εμφανιστούν και αντίστοιχοι κίνδυνοι όπως τα fake news για παράδειγμα.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν το  Teens4greece, έχει στόχο να γίνει μια γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των νέων από όλη τη χώρα και με τα διάφορα πολιτικά κόμματα. Μπορεί για παράδειγμα ένα παιδί από τη Ζάκυνθο να έχει μια καταπληκτική ιδέα για το πως μπορούμε να μειώσουμε την χρήση των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να την εκφράσει στο  Teens4greece και ιδανικά να γινόταν αυτή η ιδέα πρόταση στα πολιτικά κόμματα και εν τέλη και γιατί όχι και νομοσχέδιο.»

-Πριν από ένα χρόνο ήσουν ο μοναδικός Έλληνας υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα παιδιά 2019». Πώς αισθάνεσαι που εκπροσώπεις τους νέους σε διεθνής οργανισμούς όπως στον ΟΗΕ;

Σίγουρα θεωρώ ότι είναι τεράστια τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Γενικότερα κάτι που μας έκανε να καταλάβουμε καλύτερα η πανδημία είναι ότι ο καθένας αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις διαφορετικά, και συνολικά από την εμπειρία μου, έχω αντιληφθεί την πραγματική σημασία του να ακούμε τις ιστορίες των ανθρώπων. Και σε αυτό υστερούμε αρκετά, καθώς δεν δίνονται αρκετές ευκαιρίες σε παιδιά να εκφράσουν την φωνή τους. Θεωρώ ότι έχω υπάρξει από τους τυχερούς, καθώς είχα αρκετές ευκαιρίες να συμμετέχω σε διάφορες δραστηριότητες όπου ένιωσα ότι η άποψη μου είχε σημασία.  Δεν ισχύει αυτό δυστυχώς για όλα τα παιδιά, οπότε είναι υποχρέωση μας να δημιουργήσουμε πλατφόρμες, χώρους και τρόπους για να εκφραστούν αυτοί οι νέοι σε παγκόσμιο επίπεδο και να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Covidunder19 αλλά και για το Teens4greece θα βρείτε εδώ:

https://www.facebook.com/CovidUnder19/

https://www.instagram.com/covidunder19/?hl=el

teens4greece.com

https://www.facebook.com/teens4greece/