Κυριακή 27 Απριλίου

Το μικρό σας έγινε 1 έτους – Πόσο κινδυνεύει στο σπίτι; Μας απαντά ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου

Οι κίνδυνοι για τα παιδιά που αρχίζουν να περπατάνε είναι πολλοί και… καραδοκούν μέσα στο σπίτι

Το αγγελούδι σας μεγαλώνει και κάθε μέρα σας εκπλήσει με κάτι καινούργιο. Ενώ μέχρι τώρα το είχατε στην αγκαλιά σας, τώρα είναι έτοιμο να κατέβει από αυτήν και να εξερευνήσει το περιβάλλον. Τίποτα δεν του είναι οικείο αλλά και όλα γύρω του κρύβουν παγίδες. Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το σπίτι και τι παγίδες κρύβει, επισημαίνει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου με ανάρτησή του στο Tik Tok.

Τι επισημαίνει ο παιδίατρος για τα ατυχήματα στα παιδιά

«Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι που ελοχεύουν για το παιδί μέσα στο σπίτι, ειδικά όταν είναι έως ενός έτους. Το παιδί είναι επιρρεπές στα ατυχήματα γιατί όταν ξεκινήσει να πρωτοπερπατάει, τότε έχει την ανεξαρτησία να πηγαίνει όπου θέλει, όποτε θέλει». Ο Μάριος Ανδρέου μιλάει εκ πείρας και μας συμβουλεύει μέσα από ανάρτησή του στο TikTok. «Προσοχή όταν το παιδί ξεφεύγει την προσοχή σας και πηγαίνει στην τουαλέτα. Εκεί μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε είδους νερό που θα βρει και κανείς δεν ξέρει πώς θα το χρησιμοποιήσει».

Ο μεγάλος κίνδυνος, η κουζίνα

«Η μητέρα μέχρι τώρα, το κρατούσε στην αγκαλιά, τώρα όμως που το παιδί περπατάει, κινδυνεύει από πάρα πολλά πράγματα, κυρίως όμως, κινδυνεύει όταν βρίσκεται μέσα στην κουζίνα. Την ώρα που η μητέρα, μαγειρεύει, το παιδί είναι χωρίς προσοχή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένο σε κινδύνους. Έτσι λοιπόν, η κουζίνα έχει πολλά πραγματάκια τα οποία μπορεί να είναι πάρα πολύ όμορφα για το παιδί και δελεαστικά, αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε πολύ, είναι τα μάτια της κουζίνας.

Τα παιδιά βάζουν τα χέρια τους επάνω και καλό είναι όλα τα μάτια να είναι με πλαίσιο, γιατί είναι πιθανόν να καεί το χεράκι του παιδιού όταν τα ακουμπήσει. Προχθές όμως, ένα παιδί, πήρε το χερούλι από το το μπρίκι του καφέ, που προεξείχε το τράβηξε προς τα κάτω, και όντως έκανε ένα σοβαρότατο έγκαυμα. Όμως και στα άλλα δωμάτια χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, οι πρίζες να είναι ασφαλισμένες, η τηλεόραση πολύ καλά στερεωμένη, τα ηλεκτρικά μας είδη με τις ανάλογες ασφάλειες».

Ο κίνδυνος στην τουαλέτα

«Προσέξτε επίσης όταν τα παιδιά πηγαίνουν στην τουαλέτα, εκεί πέρα αποθηκεύουν οι μητέρες διάφορα απορρυπαντικά και είναι πάρα πολύ εύκολο, το παιδί να τα πάρει και να κάνει ρίξει αφ ενός μεν τα απορρυπαντικά στο δάπεδο ή σε διάφορα σημεία του μπάνιου ή να καταπιεί κάποια ποσότητα από αυτά. .Είναι πραγματικά γεγονότα και τα έχουμε ζήσει.

Επίσης αν πάμε σε άλλα σπίτια όπως είναι αυτά που μένουν οι γιαγιάδες και οι παππούδες ή κάπου αλλού όπου έχουνε χάπια για τη θεραπεία τους εκτεθειμένα σε κομοδίνα, ή σημεία εύκολα στην πρόσβαση των παιδιών, αυτά τα παιδιά τα βλέπουν σαν όμορφες καραμέλες πολύχρωμες. Έχει συμβεί πάρα πολλές φορές να τα καταπιούν».

Διαβάστε επίσης:

« Εύχομαι να μην είχα γεννηθεί» η κραυγή της κόρης του Δημήτρη Παπανικολάου που είναι σε φάσμα αυτισμού

Σοκ στα Χανιά: 25χρονος έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Ροή Ειδήσεων