11 σημεία εντός του σπιτιού που πρέπει να προσέχεις όταν το παιδί αρχίζει να περπατά

Η στιγμή που το μωράκι σου θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα είναι μια άκρως συγκινητική καθώς αποτελεί ένα από τα αναπτυξιακά ορόσημα που δείχνει ότι αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται πλέον παιδί.

Και όμως αυτή η τόσο σπουδαία κατάκτηση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, καθώς το παιδί αποκτώντας ανεξαρτησία και ευκινησία πλέον μπορεί να κινηθεί σε περισσότερους χώρους του σπιτιού, γεγονός που το αφήνει εκτεθειμμένο σε πολλές “παγίδες” που που μπορεί να τραυματιστεί ή να χτυπήσει.

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να βρεις τους κινδύνους που παραμονεύουν για την ασφάλεια του παιδιού είναι να παρατηρήσεις προσεκτικά το σπίτι μέσα όμως από τη ματιά των παιδιών. Μπορεί να σου φαίνεται κάτι δύσκολο και εν πολλοίς παράλογο, εν τούτοις όμως αν σκύψεις στο πάτωμα, λυγίσεις τα πόδια και ρίξεις μια ματιά στο χώρο του σαλονιού θα δεις ότι όντως υπάρχουν πολλά εμπόδια που κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι 11 δημοφιλέστερες παγίδες που κρύβονται σε ένα σπίτι:

1. Το τζάκι

To τζάκι όσο κι αν χαρίζει στο σπίτι μια ζεστασιά και μια γλυκιά ατμόσφαιρα, άλλο τόσο είναι και επικίνδυνο. Οι φλόγες που πολλές φορές πετάγονται, οι αιχμηρές άκρες του αλλά και η μασιά είναι άκρως επικίνδυνα. Καλό θα είναι να τοποθετήσετε μπροστά από το τζάκι κάποιο ειδικό περίβλημα στο οποίο δεν θα έχει πρόσβαση το παιδί.

2. Τα παράθυρα

Τα παράθυρα μπορούν εύκολα να ανοίξουν και το παιδί να βρεθεί στο κενό από μεγάλο ύψος. Μπορείτε να τοποθετήσετε στα παράθυρα ειδικές ασφάλειες για να μην ανοίγουν είτε να τοποθετήσετε μηχανισμό που συνδέεται με τον συναγερμό του σπιτιού οπότε μπορείτε να ξέρετε ανα πάσα στιγμή πότε ανοίγει κάποιο από αυτά είτε να επιλέξετε .

3. Τα στόρια και τα σκοινιά της κουρτίνας

Σύμφωνα με έρευνα, παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, πνίγονται κάθε δύο εβδομάδες από τα στόρια που υπάρχουν στα παράθυρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ηλικίας από 8 μηνών έως 7 ετών. Αν δεν πνιγούν, έχουν καταστροφικές συνέπειες καθώς μερικά από αυτά δεν μπορούν να μιλήσουν ή να περπατήσουν. Από το 1996, 355 παιδιά έχουν πνιγεί από τέτοιου είδους σχοινιά και κορδόνια.  Δεν τοποθετούμε παιδικές κούνιες, κρεβάτια και έπιπλα, δίπλα σε παράθυρα, διότι τα παιδιά μπορεί να σκαρφαλώσουν και να «φτάσουν» τους μηχανισμούς σιδηροδρόμων, για κουρτίνες.

Σε σπίτια όπου ζουν μικρά παιδιά, χρησιμοποιούμε, είτε σιδηροδρόμους κουρτίνας χωρίς κορδόνια, είτε σιδηροδρόμους με κορδόνια που δεν τα «φτάνουν» τα μικρά παιδιά, ή χρησιμοποιούμε μηχανισμούς, που κρατούν τα κορδόνια, μακριά από τα μικρά παιδιά. Ελέγχουμε συχνά, τα κορδόνια να μην είναι προσβάσιμα, από μικρά παιδιά και να μην μπορούν να σχηματιστούν, με αυτά, επικίνδυνοι βρόγχοι. Δένουμε τα σχοινιά, ψηλά, ή χρησιμοποιούμε μια συσκευή ασφάλειας, όπως είναι τα στηρίγματα, οι μηχανισμοί τακτοποίησης καλωδίων, οι συνδετήρες και οι δεσμοί, τα οποία είναιι, ήδη, διαθέσιμα, στην αγορά.

Μια εναλλακτική πρόταση είναι τα αυτόματα ρόλλερ απλοποιούν τον χειρισμό κάνοντας πολύ εύκολο να χειριστείτε ρόλλερ σε ψηλά και δυσπρόσιτα σημεία ενώ δημιουργείται και ένα ασφαλές περιβάλλον για παιδιά.

4. Τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ιδαίτερη προσοχή και κυρίως αυτά που προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε, λοιπόν, τροπικά φυτά, καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Κάποια από αυτά είναι το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, ο πόθος, η ποϊνσέτια (αλεξανδρινό), η αζαλέα, η ορτανσία, ο κισσός, όλα τα είδη φίκου κ.ά.

5. Το πάτωμα

Πολύ σημαντικό επίσης για την ασφάλεια του παιδιού είναι το πάτωμα. Να θυμάστε πως όταν στο χώρο υπάρχουν παιδιά, το πάτωμα λερώνεται πολύ και γι΄αυτό θα πρέπει να μπορεί να καθαρίζεται εύκολα και να μην γλιστράει. Αν το δωμάτιο είναι καλυμμένο με μοκέτα, καλό είναι να φροντίζετε να αερίζεται και να καθαρίζεται συχνά, ώστε να μη συγκεντρώνετε σκόνη και ακάρεα. Σε περίπτωση πάλι που θέλετε να χρησιμοποιήσετε χαλί, πρέπει να σιγουρευτείτε πως είναι στερεωμένο καλά και εύκολο στο καθάρισμά του.

6. Η τηλεόραση

Οι μισοί (52%) από τους τραυματισμούς που έχουν υποστεί νήπια κάτω των 18 μηνών από το 1990 μέχρι το 2011 οφείλονται σε πτώσεις τηλεοπτικών συσκευών, γράφει η επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χτυπήματα των παιδιών στο κεφάλι οφείλονται σε εσφαλμένη τοποθέτηση της τηλεόρασης, αφού καταγράφηκε ότι με ένα τράβηγμα ή κούνημα του επίπλου της τηλεόρασης από τα παιδιά, η συσκευή έφευγε πολύ εύκολα από τη θέση της. Για το λόγο αυτό, προτείνουν η τηλεόραση να τοποθετείται στον τοίχο ή σε έπιπλο και να είναι καλά στερεωμένη. Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν χωρίς επίβλεψη τα παιδιά τους ή για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες ενός ατυχήματος, η τηλεόραση να είναι σε τέτοιο ύψος που να μην μπορούν να τη φτάσουν.

7. Βιβλιοθήκη

Μέχρι την ηλικία των 6 αποφύγετε τα ράφια και τις βιβλιοθήκες ή τοποθετήστε κάποια ράφια αρκετά ψηλά ώστε να μην τα φτάνει. Η βιβλιοθήκη για τα παιδιά είναι ένα είδος εσωτερικής σκάλας που θέλουν να την ανέβουν για να πιάσουν όλα όσα βρίσκονται στα ράφια της.

8. Λάμπες και φωτιστικά

Απειλή για την ασφάλεια ενός παιδιού είναι οι λάμπες και τα φωτιστικά που μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτά να βρίσκονται ψηλά, σε μέρη που δεν μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.

9. Βαμμένοι τοίχοι

Περισσότερο από το 4% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστεί δηλητηρίαση από μόλυβδο καθώς  οι μπογιές προηγούμενης γενιάς που δυστυχώς περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μπογιές που χρησιμοποιούνται για το βάψιμο του σπιτιού από το 1978 όταν η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων ( CPSC ) έθεσε όρια στην περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 0,06% για κάθε μπογιά που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες, παιχνίδια  ή έπιπλα. Ωστόσο, πολλά μεγάλα σπίτια και κτίρια διαμερισμάτων (ιδίως εκείνα που κατασκευάστηκαν πριν το 1960) έχουν βαφτεί με μπογιές που περιείχαν μόλυβδο. Παρά την απαγόρευση της χρήσης τέτοιων βαφών στην Ε.Ε. ακόμη και σήμερα τέτοιες μπογιές χρησιμοποιούνται σε έπιπλα και παιχνίδια που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες. Τα παιδιά μπορούν να πάρουν το μόλυβδο με το μάσημα κομματιών ξεφλουδισμένων φύλλων μπογιάς ή από κατάποση σκόνης του σπιτιού ή του εδάφους που περιέχει μικρή ποσότητα της μπογιάς, η οποία δυστυχώς περιέχει το  μόλυβδο.

10. Μπαταρίες

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες – κουμπιά. Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες – κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο χώρο υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας. Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν ο χώρος υποδοχής της μπαταρίας δεν έχει βίδα που να εξασφαλίζει τη μη προσβασιμότητα στην μπαταρία. Χρησιμοποιήστε κολλητική ταινία για να βοηθήσει ώστε ο χώρος υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας να παραμένει κλειστός. Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι οι χώροι υποδοχής/τοποθέτησης της μπαταρίας είναι ασφαλισμένοι. Απορρίψτε/ανακυκλώστε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

11. Μικρά Παιχνίδια

Ένα μικρό παιχνίδι ή ένα μικρό εξάρτημα ενός παιχνιδιού μπορεί εύκολα να εισαχθεί στο αυτί, στη μύτη ή στο λαιμό ενός παιδιού. Τα παιδιά μπορούν να τραυματισθούν σοβαρά ή και να πεθάνουν ρουφώντας ή καταπίνοντας αντικείμενα όπως γυάλινους βόλους, μικρές μπάλες, εξαρτήματα παιχνιδιών ή μπαλόνια. Τα μικρά παιχνίδια και τα εξαρτήματα παιχνιδιών που προορίζονται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας επίσης είναι υπεύθυνα για θανάτους λόγω πνιγμού βρεφών που μόλις ξεκινούσαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.