Αγαπητοί γονείς, οριοθετήστε τον εαυτό σας -όχι το παιδί σας

“Γονείς”, δυο συλλαβές που μέσα τους εμπεριέχουν όλη την ευθύνη και τον πιο δύσκολο ρόλο του κόσμου, την ανατροφή ισορροπημένων παιδιών.

Η εκπλήρωση του γονεϊκού καθήκοντος είναι ένα δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι γιατί μαζί με το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει και ο γονιός. Εξάλλου ο μύθος για τον τέλειο γονέα έχει καταρριφθεί προ πολλού καθώς όλοι μας κάνουμε λάθη, δεν έχουμε απαντήσεις για όλα και φυσικά οι δοκιμασμένες μέθοδοι ανατροφής ενός παιδιού δεν λειτουργούν για όλους με τον ίδιο τρόπο.

Ο φόβος του γονιού και η απλή συνειδητοποίηση των λαθών μας δεν βοηθούν τα παιδιά

Αν νιώθετε κι εσείς καθημερινά ότι δυσκολεύεστε με την ανατροφή του παιδιού σας, βγαίνετε εκτός εαυτού με κάποιες συμπεριφορές του, απορείτε με το πώς αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις και ψάχνετε τον ιδανικό τρόπο για να καταφέρετε να διαχειριστείτε τον ρόλο σας ως γονείς, τότε το βιβλίο ανατροφής “Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)”που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται να διαβάσετε.

Στην αγορά θα βρείτε διαθέσιμα πολλά βιβλία – οδηγούς ανατροφής παιδιών που, ξεφυλλίζοντάς τα, θα έρθετε αντιμέτωποι με μια σειρά κειμένων που σε πολλές περιπτώσεις κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (μην ξεχνάτε ότι έπειτα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν), ενώ πολλά βιβλία εξ αυτών βασίζονται στην κουλτούρα άλλων χωρών όπου τα γονεϊκά πρότυπα και οι αντιλήψεις δεν ταυτίζονται με τη δική μας νοοτροπία και τον τρόπο ανατροφής που επιλέγουμε για τα παιδιά μας.

Κι όμως “Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)” είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα βιβλία, καθώς η φιλοσοφία του στηρίζεται στο εξής πρόταγμα “Κάθε γονιός θέλει δυο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του.” Στις σελίδες του η έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry με μια καθηλωτική και με πολλά στοιχεία χιούμορ γραφή δίνει πολύτιμες και άκρως ουσιαστικές συμβουλές που θα βοηθήσουν κάθε γονιό να αποκτήσει τη βέλτιστη σχέση με το παιδί του. Μια σχέση που δεν θα βασίζεται στο φόβο ή την απειλή αλλά στην εμπιστοσύνη, στο σεβασμό και στην οριοθέτηση.

Γιατί χρειάζονται όρια τα παιδιά μας;

Δυστυχώς ένας κοινός παρανομαστής για τα σημερινά Ελληνόπουλα είναι ότι μεγαλώνουν χωρίς όρια, γίνονται κακομαθημένα και σε πολλές περιπτώσεις τείνουν να εξουσιάζουν τους γονείς με μια συμπεριφορά άκρως προκλητική. Η Philippa Perry ξεκαθαρίζει, ότι πρώτα ο γονιός θα μάθει να οριοθετεί τον εαυτό του και έπειτα θα απαιτήσει το ίδιο και από το παιδί του. Δίνει πρακτικές συμβουλές απόλυτα προσαρμοσμένες στο σήμερα και, σημειωτέον, κάθε διδαχή έρχεται ως απάντηση σε ένα παράδειγμα που επικαλείται από τους γονείς με τους οποίους έρχεται λόγω ιδιότητας καθημερινά σε επαφή.

Το παρελθόν μας επιστρέφει και μας εκδικείται… μέσω των παιδιών μας

Ο ανατρεπτικός και κάθε άλλο παρά τετριμμένος τίτλος του βιβλίου αποκαλύπτει και το μεγάλο μυστικό που πρέπει όλοι εμείς οι γονείς να αποκωδικοποιήσουμε και να αποδεχθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο τρόπος με τον οποίο ανατραφήκαμε εμείς ως παιδιά μοιραία αντανακλά στο πώς ανατρέφουμε εμείς τα δικά μας. Κι όμως δεν είναι αργά να σπάσουμε τα αρνητικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα ανατροφής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση και η επιθυμία μας να μεγαλώσουμε παιδιά που δεν θα τα φορτώσουμε με τα δικά μας προβλήματα που προέκυψαν από το λανθασμένο συναισθηματικό φορτίο που μας κληροδότησαν οι γονείς μας.

Με δεδομένο ότι η δική μας δική μας συμπεριφορά επηρεάζει άμεσα τα παιδιά μας, μέσα στο βιβλίο θα βρούμε στοχευμένες πρακτικές για να γίνουμε καλοί γονείς, έχοντας πρώτα διαχειριστεί αποτελεσματικά τις δικές μας συναισθηματικές ή τραυματικές αναμνήσεις που συχνά αποθηκεύονται σε μη λεκτική μορφή και έρχονται στην επιφάνεια όταν συμβεί κάτι παρόμοιο. Μόνο όταν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις ανασφάλειες της παιδικής μας ηλικίας θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο ακέραιο στις γονεϊκές υποχρεώσεις.

Το βιβλίο θα μας απενοχοποιήσει, θα βοηθήσει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση στις δικές μας μνήμες, θα μας οδηγήσει προς την κατάκτηση της αυτογνωσίας και έτσι θα βρούμε τον τρόπο ώστε τα παιδιά μας να «μην πληρώνουν τα σπασμένα» της δικής μας παιδικής ηλικίας.

Γίνε ο γονιός που χρειάζεται το παιδί σου

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου είναι σίγουρο πως θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και πράττουμε ως γονείς. Θα έχουμε εντρυφήσει στη σημασία της συναισθηματικής επικοινωνίας και θα έχουμε έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να επανορθώσουμε τα λάθη μας και να «χτίσουμε» μια ασφαλή, τρυφερή, αυθεντική και ανεκτική σχέση με τα παιδιά.

Κλείνοντας θέλω να σταθούμε στα λόγια της Perry που από τη στιγμή που τα διάβασα με καθήλωσαν και από τότε πάντα τα φέρνω στο νου μου όταν νιώθω ότι η σχέση μου με τα παιδιά έχει ξεστρατήσει και κάτι πάει λάθος. Όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, μην εστιάζετε αυτόματα στο παιδί. Μην θεωρείτε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε αυτό. Εξετάστε τη σχέση σας μαζί του και σκεφτείτε τι συμβαίνει ανάμεσά σας. Εκεί θα βρείτε τη λύση“.

Σας προτρέπω με την πρώτη ευκαίρια να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξει και τον δικό σας τρόπο ανατροφής των παιδιών. Γιατί όπως τονίζεται και στην εισαγωγή του βιβλίου απευθύνεται σε γονείς που δεν αγαπούν απλώς τα παιδιά τους αλλά θέλουν και να τα συμπαθούν. Αποδεχθείτε την πρόσ(κ)ληση, ξεκινήστε την ανάγνωση και δεν υπάρχει περίπτωση να μην δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό με τα παιδιά σας (μωρά, παιδιά αλλά και έφηβα) που θα διαρκέσει για πάντα!!

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα αυτού του βιβλίου πατώντας εδώ.