Αγνοούνται 40 παιδιά από τα σχολεία της Αττικής – Οι κινήσεις του Υπ. Παιδείας για να εντοπιστούν

Στα «ύψη» τα κρούσματα στα παιδιά - Πρόταση να κλείνει το τμήμα για 3 ημέρες μόλις εντοπιστεί κρούσμα

Αναστάτωση έχει επικρατήσει μετά την αποκάλυψη του εγγράφου της Περιφερειακής  Διεύθυνσης Α’ Αθηνών που αναφέρει ότι περίπου 40 παιδιά δεν έχουν πάει εδώ και πολύ καιρό στο σχολείο τους, απουσιάζουν συστηματικά και αδικαιολόγητα, έχει γίνει έρευνα στα σπίτια τους από αστυνομικούς και κοινωνικές υπηρεσίες και δεν κατάφεραν να εντοπιστούν.

Το προφίλ των 40 μαθητών που έχουν “εξαφανιστεί” από τα σχολεια της Αθήνας

Πρόκειται για παιδιά προσφύγων, μεταναστών από ευάλωτες οικογένειες. Τα εν λόγω σχολεία που έχουν λάβει το συγκεκριμένο έγγραφο, εάν δεν απαντήσουν θετικά, η έρευνα θα συνεχιστεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

Η διαδικασία που θα κινήσει το Υπουργείο Παιδείας

Σε σημερινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση στην ΕΡΤ αναφέροντας ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται.

«Όταν ένας μαθητής απουσιάζει από μία σχολική μονάδα συστηματικά και αδικαιολόγητα ο διευθυντής αναζητεί το παιδί στην οικογένειά του. Είχαμε αυξημένα περιστατικά άρνησης παιδιών να πηγαίνουν στο σχολείο, λόγω της μάσκας, αλλά αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά», δήλωσε ο κ. Κόπτσης.

Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, «σε περίπτωση που δεν αποδώσει η διαδικασία της έρευνας, όπως στην περίπτωση των 40 παιδιών, ο διευθυντής του σχολείου στρέφεται στην Αστυνομία και στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Αν δεν βρεθεί πάλι, τότε αναλαμβάνει ο διευθυντής Εκπαίδευσης που στέλνει εντολή αναζήτησης σε όλα τα σχολεία της Διεύθυνσης».

Μέσω αυτής της διαδικασίας, όπως εξήγησε, διερευνάται μήπως ο μαθητής άλλαξε σχολείο δίχως να ακολουθηθεί η διαδικασία της μετεγγραφής.

«Εάν δεν βρεθεί το παιδί στην Περιφέρεια τότε αναλαμβάνει η Διεύθυνση Σπουδών του υπουργείου Παιδείας» είπε και πρόσθεσε ότι τα αγνοούμενα παιδιά είναι συνήθως προσφυγόπουλα ή Ρομά, οι γονείς των οποίων δεν ακολουθούν την τυπική διαδικασία μετεγγραφής.

«Σηκώνονται κάποια στιγμή και φεύγουν σε άλλη περιοχή, σε άλλη χώρα. Αυτή την εικόνα έχουμε», εξήγησε ο κ. Κόπτσης ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις αφορούν αλλαγή στέγης των γονιών μαζί με τα παιδιά. Όπως διευκρίνισε, όταν ολοκληρωθεί ανεπιτυχώς η διαδικασία αναζήτησης των παιδιών τότε ενημερώνεται ο Εισαγγελέας.

«Δεκατέσσερις χιλιάδες προσφυγόπουλα φοιτούν αυτή την στιγμή στα σχολεία μας και είμαστε σε διαρκή επαφή με τις οικογένειες. Παρόλα αυτά αν κάποιοι φύγουν από τη διαδικασία νόμιμης μετεγγραφής, τότε αναλαμβάνουν άλλα υπουργεία», προσέθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Τι λέει η μάνα των 3 παιδιών για το Σύνδρομο Μινχάουζεν – «Αν μου ζητηθεί, θα πάω σε ψυχίατρο»

“Έφυγε” από τη ζωή δάσκαλος – Το “αντίο” του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας

Παιδίατρος: Φίμωση στα αγόρια, σύμμυση χειλέων στα κορίτσια – Πότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση