Αρχική Infokids Συνταγές Αλμυρά και γλυκά ψωμιά: 5 συνταγές για χορταστικό σνακ στο σχολείο ή το γραφείο

Αλμυρά και γλυκά ψωμιά: 5 συνταγές για χορταστικό σνακ στο σχολείο ή το γραφείο

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει πέντε πρωτότυπες και πεντανόστιμες συνταγές ψωμιών για το κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο. Αλμυρές και γλυκιές εκδοχές των ψωμιών που θα ενθουσιάσουν όλους όσους τα γευτούν! Μπορείτε να εμπλουτίσετε τις συνταγές με τις δικές σας γεύσεις. Τα αλμυρά ψωμάκια είναι ιδανικός τρόπος για να πείσετε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά που δεν τους αρέσουν!

Γλυκό ψωμί με μπανάνα, καρύδια και σοκολάτα

Υλικά:

3 μπανάνες

2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα

1/2 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας γάλα

100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα και μερικά ολόκληρα

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζετε τις μπανάνες και τις λιώνετε στο μπλέντερ.Ρίχνετε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν, την σόδα και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε  μέχρι τα υλικά να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ρίχνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τη μπανάνα. Ανακατεύετε. Προσθέτετε το ένα αυγό, ανακατεύετε και ρίχνετε το δέυτερο. Συνεχίζετε με τη βανίλια και το γάλα.Βάζετε τα καρύδια, ανακατεύετε και σιγά- σιγά ρίχνετε το αλεύρι. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτείσετε έναν παχύρρευστο χυλό. Αδειάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και ψήνετε για 1 ώρα στους 180° C. Βγάζετε το ψωμί από το φούρνο και αν θέλετε όπως είναι ζεστό μπήγετε στην επιφάνεια του καρύδια.

Τυρόψωμο

Υλικά:

Για την αρχική ζύμη
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά

ελάχιστο ελαιόλαδο

Για την τελική ζύμη

1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο με ελαιόλαδο

3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι

750 γρ. φέτα θρυμματισμένη

Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για την αρχική ζύμη ακολουθούμε τα εξης βήματα: Στον κάδο του μίξερ (ή σε μια μεγάλη λεκάνη) βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τα αυγά και τα ζυμώνουμε με το εξάρτημα «γάντζος» (ή με τα χέρια μας), προσθέτοντας χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική. Την πλάθουμε σε μπάλα, αλείφουμε την επιφάνειά της με ελάχιστο λάδι και τη βάζουμε σε ένα μπολ, το οποίο σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, για περίπου 45 λεπτά, σκεπασμένη, μέχρι να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν σκασίματα στην επιφάνειά της.

Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, τη μεταφέρουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Την πλάθουμε ξανά σε μπάλα και την πιέζουμε στο κέντρο της με τη γροθιά μας, κάνοντας μια λακκούβα. Εκεί αδειάζουμε το 1/3 του μείγματος βουτύρου-λαδιού, τους μαραθόσπορους και λίγο από το αλεύρι. Ζυμώνουμε κλείνοντας τη λακκούβα με τη γύρω ζύμη και, αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Οταν ενοποιηθεί η ζύμη, την πλάθουμε ξανά σε μπάλα, κάνουμε άλλη μια λακκούβα στο κέντρο της και και ρίχνουμε εκεί το μισό από το μείγμα βουτύρου-λαδιού που έχει μείνει. Ρίχνουμε μια χούφτα από τη θρυμματισμένη φέτα και μια χούφτα αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι, μέχρι να ξαναγίνει η ζύμη ενιαία, προσθέτοντας πάλι λίγο αλεύρι, αν χρειαστεί.

Ξανακάνουμε μια λακκούβα, λίγο μεγαλύτερη, αυτήν τη φορά, και ρίχνουμε εκεί την υπόλοιπη φέτα και το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού, κρατώντας 1 κουταλιά για το τελικό άλειμμα. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο αλεύρι έχει μείνει, ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί.

Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την πιέζουμε με τις παλάμες μας για να καλύψει τον πυθμένα του ομοιόμορφα, ώστε να έχει πάχος περίπου 2 εκ. Τη χαράζουμε και σκεπάζουμε το ταψί με ένα καθαρό πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο, να αφρατέψει και να εμφανίσει ρηχές ρωγμές στην επιφάνειά της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με λίγο χλιαρό νερό και την ψήνουμε για περίπου 50 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω. Βγάζουμε το τυρόψωμο από το φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.

Ψωμί με κολοκυθάκια και τυριά

Υλικά:

900 γ. κολοκύθια

9 κ.σ.ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

170 γρ. αλεύρι

½ κ.γ. μπέικιν σόδα

3 μεγάλα αβγά

1 φλ. γάλα

2 κ.σ. γαλέτα

455 γ. φέτα, τριμμένη

280 γ. τριμμένο κεφαλοτύρι

3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κ.γ. ρίγανη

2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σωτάρουμε τα κολοκυθάκια σε ζεστό τηγάνι, με 1 κ.σ. λάδι. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά, χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε τα κολοκυθάκια με σκεπασμένο το τηγάνι για 5 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουνε χωρίς όμως να λιώσουν. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν σόδα, τα αβγά, το γάλα και το υπόλοιπο λάδι σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένας χυλός. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα τυριά, τον μαϊντανό και επιπλέον αλατοπίπερο εάν χρειαστεί. Σε λαδωμένη φόρμα για ψωμί ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να πήξει. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στην φόρμα και στην συνέχεια το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

Ελιόψωμο

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

30 γρ. μαγιά νωπή

600 ml νερό χλιαρό

1 κ.γ. αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

¾ φλιτζ. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι ελιές μαύρες ψιλοκομμένες

1 κ.γ. δυόσμο ξερό

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μία λεία και ελαστική ζύμη. Χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα τις ελιές και το δυόσμο. Γυρίζουμε λίγες φορές ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και τοποθετούμε τη ζύμη σε μία λεκάνη που έχουμε περάσει με ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια, πλάθουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί. Τοποθετούμε μέσα τα ψωμάκια, τα χαράσσουμε σε 1-2 σημεία και τα κρατάμε έξω για 30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε τα ψωμιά για 40-50 λεπτά έως ότου ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.

Ψωμί με μήλα και κανέλα

Υλικά:

1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)

+ 1 κ.σ. αλεύρι για τα κομματάκια του μήλου

2 κ.γλ. κανέλα

1 κ.γλ. μπέϊκιν παόυντερ

½ κ.γλ. σόδα

¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

2 αυγά

¼ κούπας ελαιόλαδο

¼ κούπας σάλτσα μήλου

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλλιας

1 κούπα ζάχαρη (200g)

2 κούπες μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

(περίπου 1½ με 2 μήλα)

Για την επικάλυψη

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα

Για τη σάλτσα μήλου
1 μήλο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο νερό
λίγες σταγόνες λεμόνι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα) και καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα, την οποία εν συνεχεία βουτυρώνουμε.Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου έτσι ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστούμε. Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα μήλου, συνεχίζουμε παρακάτω. Κοσκινίζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

Σ’ ένα δεύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το λάδι, τη σάλτσα μήλου, τη βανίλλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν. Με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του μήλου μέσα στη ζύμη, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας τη λευκή με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την κανελοζάχαρη. Ψήνουμε περίπου για 50 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter