5 αφράτα και λαχταριστά αλμυρά κέικ για να μη μείνει… ούτε ψίχουλο

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 συνταγές για πεντανόστιμα αλμυρά κέικ. Έχοντας δει την βασική συνταγή μπορείτε να πειραματιστείτε  με τα υλικά και να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές παραλλαγές!  Είναι εύκολα, αφράτα, λαχταριστά και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο σνακ για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το δικό σας κολατσιό στο γραφείο.

Κέικ με σπανάκι και κολοκυθάκι

Υλικά:

100 γρ. σπανάκι

10 μικρά κολοκυθάκια

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας δυόσμο

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (τα άσπρα κομμάτια)

2 αυγά

350 γρ. αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού κόκκινο πιπέρι

100 γρ. φέτα

100 γρ. κεφαλογραβιέρα

200 ml ποτήρι γάλα

100 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά (αυγό, λάδι, γάλα) και σε ένα άλλο, όλα τα στεγνά.  Τρίψτε τα κολοκυθάκια, ψιλοκόψτε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μετά προσθέστε τα στεγνά υλικά στο υγρό μίγμα και στη συνέχεια τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Λαδώστε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά η μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι όταν το τρυπήσετε.

Κέικ με φέτα και λιαστή ντομάτα

Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο + 2 κ.σ. για το αλεύρωμα των υλικών
100 ml γάλα
100 ml ελαιόλαδο
3 αβγά
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
6 φέτες λιαστή ντομάτα σε κυβάκια
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 πρέζα ρίγανη
λίγο ελαιόλαδο για τη φόρμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βάζουμε σε ένα μπολ τη φέτα, και τις λιαστές ντομάτες και τα αλευρώνουμε.Σε μια λεκανίτσα κουζίνας, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη μαγιά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αβγά και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε για λίγο με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε εναλλάξ από το μείγμα αλεύρι-μαγιά-αλάτι-πιπέρι-ρίγανη και γάλα, ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός αλλά στην πιο σιγανή ταχύτητα. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μείγμα τυρί-λιαστές ντομάτες που έχουμε αλευρώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια φόρμα κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή έως ότου βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και βγεί καθαρό και στεγνό. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και το ξεφορμάρουμε.

Κέικ με καρότο και φέτα

Υλικά

4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

1 κ.γλ. κύμινο

3-4 κ.σ. σουσάμι

2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2/3 φλ. καλαμποκάλευρο

1  ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 ½ κ.γλ. αλάτι

¼ κ.γλ. πιπέρι

3-4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

2/3 φλ. γάλα

100 γρ. φέτα σε τρίμματα

ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε καλά μία μακρόστενη φόρμα για καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τις πλευρές και στη συνέχεια το βουτυρώνουμε και αυτό από την εσωτερική πλευρά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ανακινούμε προσεκτικά, έτσι ώστε να πάει παντού. Πιέζουμε ελαφρώς να κολλήσει. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει κρυώσει, το καρότο και 1 κ.σ. δυόσμο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Αδειάζουμε στη φόρμα, γαρνίρουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου.

Κέικ με γαλοπούλα και ελιές

Υλικά:

4 αβγά

300g αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

50ml ελαιόλαδο

140ml γάλα

225g φέτα τριμμένη

170g γαλοπούλα κομμένη σε κύβους

150g ελιές

1 κ.γ ρίγανη

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. δεντρολίβανο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα κρατάμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα τρίμματα φέτας, τις ελιές, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.Κτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για 35 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 150ο C. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του πριν το κόψουμε.

Κέικ με πέστο μαϊντανού και μπρόκολο

Υλικά:
Για το πέστο μαϊντανού:
100 ml ελαιόλαδο
7-8 κλων. μαϊντανό
1 σκελ. σκόρδο
25 γρ. κουκουνάρι
αλάτι
πιπέρι
 
Για το  κέικ:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 αβγά
150 γρ. μπρόκολο
120 ml γάλα
50 ml βούτυρο
4 κ.σ. πέστο μαϊντανού
1 κ.σ. κουκουνάρι
100 γρ. σκληρό τυρί Δανίας
100 γρ. μοτσαρέλα
αλάτι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε το πέστο μαϊντανού χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κουκουνάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Εν συνεχεία προχωράμε στις υπόλοιπες παρασκευές. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε τις φουντίτσες από το μπρόκολο και τις ζεματάμε για 5-6 λεπτά. Τις αποσύρουμε από την κατσαρόλα και τις κρυώνουμε αμέσως κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό ή τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και παγάκια για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Όταν κρυώσουν τις στραγγίζουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το κουκουνάρι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά, το γάλα, το πέστο μαϊντανού και το αλεύρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα τυριά.  Αφαιρούμε τον κάδο του μίξερ, βάζουμε το μπρόκολο, το καβουρδισμένο κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 45 λεπτά.   Όταν το κέικ είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε.