To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 συνταγές για πεντανόστιμα αλμυρά κέικ. Έχοντας δει την βασική συνταγή μπορείτε να πειραματιστείτε με τα υλικά και να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές παραλλαγές! Είναι εύκολα, αφράτα, λαχταριστά και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο σνακ για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το δικό σας κολατσιό στο γραφείο.
Κέικ με σπανάκι και κολοκυθάκι
Υλικά:
100 γρ. σπανάκι
10 μικρά κολοκυθάκια
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (τα άσπρα κομμάτια)
2 αυγά
350 γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού κόκκινο πιπέρι
100 γρ. φέτα
100 γρ. κεφαλογραβιέρα
200 ml ποτήρι γάλα
100 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υγρά υλικά (αυγό, λάδι, γάλα) και σε ένα άλλο, όλα τα στεγνά. Τρίψτε τα κολοκυθάκια, ψιλοκόψτε το σπανάκι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Μετά προσθέστε τα στεγνά υλικά στο υγρό μίγμα και στη συνέχεια τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Λαδώστε ένα ταψί και ρίξτε το μείγμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά η μέχρι να βγει καθαρό ένα μαχαίρι όταν το τρυπήσετε.
Κέικ με φέτα και λιαστή ντομάτα
Κέικ με καρότο και φέτα
Υλικά
4 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 κ.γλ. κύμινο
3-4 κ.σ. σουσάμι
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 φλ. καλαμποκάλευρο
1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 ½ κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. πιπέρι
3-4 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2/3 φλ. γάλα
100 γρ. φέτα σε τρίμματα
ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βουτυρώνουμε καλά μία μακρόστενη φόρμα για καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί τη βάση και τις πλευρές και στη συνέχεια το βουτυρώνουμε και αυτό από την εσωτερική πλευρά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ανακινούμε προσεκτικά, έτσι ώστε να πάει παντού. Πιέζουμε ελαφρώς να κολλήσει. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι που έχει κρυώσει, το καρότο και 1 κ.σ. δυόσμο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν όλα μαζί και τέλος ρίχνουμε στο μείγμα τη φέτα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Αδειάζουμε στη φόρμα, γαρνίρουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου.
Κέικ με γαλοπούλα και ελιές
Υλικά:
4 αβγά
300g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50ml ελαιόλαδο
140ml γάλα
225g φέτα τριμμένη
170g γαλοπούλα κομμένη σε κύβους
150g ελιές
1 κ.γ ρίγανη
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και τα κρατάμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα τρίμματα φέτας, τις ελιές, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.Κτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά για να μην ξεφουσκώσει. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C για 35 λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στους 150ο C. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του πριν το κόψουμε.