Αρχική Infokids Συνταγές 5 λαχταριστά αλμυρά κέικ για χορταστικό κολατσιό στο σχολείο και στο γραφείο

5 λαχταριστά αλμυρά κέικ για χορταστικό κολατσιό στο σχολείο και στο γραφείο

Ξέρετε ότι τα κέικ εκτός από γλυκιά έχουν και αλμυρή εκδοχή; Ανοίξτε το ψυγείο, δείτε τα υλικά που έχετε και πειραματιστείτε με τη γεύση του κέικ σας. Εμείς τα φτιάχνουμε αρκετά συχνά και τα παιδιά δεν αφήνουν ούτε ένα ψίχουλο στην πιατέλα. Είναι εύκολα, αφράτα, λαχταριστά και αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ένα γρήγορο σνακ για το κολατσιό στο σχολείο αλλά και για το δικό σας κολατσιό στο γραφείο.

To Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 συνταγές για πεντανόστιμα αλμυρά κέικ. Έχοντας δει την βασική συνταγή μπορείτε να πειραματιστείτε  με τα υλικά και να δημιουργήσετε τις δικές σας αλμυρές παραλλαγές.

Αλμυρό Κέικ με αγκινάρες, ελιές και τυρί

Υλικά:

6 πάτους από αγκινάρες

μερικές μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες

200γρ. φέτα και κεφαλοτύρι ανακατεμένα

1¾ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 αβγά

½ φλιτζάνι γάλα

½ φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζετε τους πάτους της αγκινάρας για 5 λεπτά περίπου μέσα σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τους στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν και τους ψιλοκόβετε. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο μαζί με το γάλα. Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τμηματικά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα, χωρίς σβόλους. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτετε τον άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το τυρί, τις αγκινάρες, τις ελιές και ανακατεύετε καλά με σπάτουλα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και ρίχνετε μέσα το μίγμα. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Αλμυρό Κέικ με Γαλοπούλα και Τυριά

Υλικά:

 140 γρ. γραβιέρα τριμμένη

200 γρ. κασέρι τριμμένο

 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα γάλα φρέσκο

3 αυγά

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

120 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κυβάκια

200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και τα χτυπάμε καλά σαν να κάνουμε ομελέτα.  Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε τα τυριά, το αλεύρι, τη γαλοπούλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, την πάπρικα και τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών με το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα κέικ. Ρίχνουμε μέσα το περιεχόμενο του μπολ με τα υλικά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στα 40 λεπτά αν έγινε. Αν το μαχαίρι βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμη να ψηθεί. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα του.

Αλμυρό Κέικ με Κολοκύθι και Φέτα

Υλικά:

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 κολοκυθάκια τριμμένα στον τρίφτη

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη

150 γρ. κασέρι τριμμένο

4 αυγά

2/3 φλιτζανιού του τσαγιού κρέμα γάλακτος

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα τρίβετε πολύ καλά μεταξύ τους για να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε στο αλεύρι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα αλευριού-κολοκυθιών τη φέτα, το κασέρι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα ρίχνετε κι αυτά. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια ή με το μίξερ χειρός. Αδειάζετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ αλειμμένη με βούτυρο. Αφήνετε το κέικ για περίπου 50′ να ψηθει σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Αλμυρό κέικ με μανιτάρια

Υλικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

350 γρ. μανιτάρια σε φέτες

2 κ.γ. θυμάρι ξερό

αλάτι

πιπέρι

150 γρ. ζαμπόν σε κύβους

2 αυγά ελαφριά χτυπημένα

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

2-3 κλαράκια ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

250 γρ. γιαούρτι

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

60 γρ. τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 22 εκ. με τρύπα στη μέση και την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μισά μανιτάρια μαζί με το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφαιρούμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Προσθέτουμε τη δεύτερη δόση από το ελαιόλαδο, τα υπόλοιπα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε μαζί με τα πρώτα στο σουρωτήρι. Σκουπίζουμε το τηγάνι και σοτάρουμε το απάκι μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μαζί με τα μανιτάρια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά, το βούτυρο, το δεντρολίβανο και το γιαούρτι με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με 2 πρέζες αλάτι, το μπέικιν και τα περνάμε από σίτα. Προσθέτουμε σε αυτό, το μείγμα με τα μανιτάρια, το ζαμπόν σε κύβους, το τυρί και ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθούν καλά τα υλικά μας. Προσθέτουμε τα στερεά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα. Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30 λεπτά ή όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέικ να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Αλμυρό Κέικ με Σπανάκι και Μπρόκολο

Υλικά:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

400 γρ μπρόκολο

400 γρ σπανάκι ψιλοκομμένο

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

4 αβγά

200 γρ γιαούρτι στραγγιστό

1/2 φλ. ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

400 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

πιπέρι

αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και το μπρόκολο .Τα γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα από όλες τις πλευρές για να σοταριστούν καλά και να γυαλίσουν.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τo μπέικιν, το λάδι, τα αβγά, το αλατοπίπερο και το γιαούρτι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταία τη φέτα . Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε στους 175°c για 1 ώρα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.