Αν μεγάλωνα απ την αρχή το παιδί μου δεν θα με ένοιαζαν οι βαθμοί στο σχολείο, μόνο να είναι ευτυχισμένο

Αν θα μεγάλωνα ξανά απ την αρχή το παιδί μου…… θα το χάιδευα περισσότερο, θα πήγαινα τρέχοντας μόλις έκλαιγε , θα το είχα στην αγκαλιά μου περισσότερο, δεν θα το μάλωνα και ποτέ δεν θα του έβαζα τιμωρία !
Θα το άκουγα περισσότερο και λιγότερο θα το συμβούλευα !

Θα το δίδασκα περισσότερο με την δική μου συμπεριφορά και καθόλου με κηρύγματα !

Θα το παρηγορούσα όταν έπεφτε και δεν θα του΄λεγα “σήκω και μην κλαις δεν έπαθες τίποτα !”
Θα το άφηνα να κλάψει όσο ήθελε , να θυμώσει όποτε ήθελε και δεν θα το ρώταγα ” τώρα γιατί κλαις; ” και ” δεν υπάρχει λόγος να θυμώνεις! ” γιατί τώρα ξέρω ότι πάντα για ένα παιδί υπάρχει λόγος και να θυμώνει και να κλαίει !
Θα του διάβαζα περισσότερα παραμύθια , λίγο πριν κοιμηθεί ! Θα το άφηνα να φτιάχνει πύργους στην άμμο , και να ονειρεύεται !

Θα το άφηνα να μου λέει εκείνα τα μικρά ωραία ψεματάκια που τον έκαναν να νιώθει δυνατό!

Θα το άφηνα να παίζει ώρες ατέλειωτες !
Θα το ενθάρρυνα να δημιουργεί , θα του αγόραζα μπογιές και καμβάδες για να ζωγραφίζει τον κόσμο του ! Θα του αγόραζα φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίζει τις στιγμές του !
Θα το άφηνα να κοιτάζει περισσότερο τ΄αστέρια και να καλπάζει η φαντασία του !
Ταξίδια περισσότερα και λιγότερο σχολείο !

Θα ζούσε όπως ήθελε και λιγότερο θα μάθαινε την ζωή απ τα βιβλία ! Η ζωή δεν μαθαίνεται στα θρανία !

Θα διάβαζε λιγότερο και θα έπαιζε περισσότερο ! Θα μάθαινε περισσότερο για τους ποιητές, τους λογοτέχνες , τους φιλοσόφους , τους ζωγράφους , τους μουσουργούς και λιγότερο για τους πολέμους και τις μάχες !
Δεν θα με αφορούσαν τα αυτοκόλλητα , οι καρδούλες και τα Άριστα της δασκάλας του! Δεν θα με αφορούσαν οι βαθμοί και τα μπράβο ! Δεν θα με αφορούσαν τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά ! Θα με αφορούσε μόνο να είναι ευτυχισμένο και χαμογελαστό !

Θα μάθαινε την αγάπη , πριν μάθει για τον θάνατο ! Θα μάθαινε να εκφράζει τα συναισθήματα του ! Θα μάθαινε να αγαπά το σώμα του , για να το φροντίζει και για να το σέβονται όλοι !

Θα το αγαπούσα άνευ όρων και ορίων και θα του έλεγα πολλές φορές Σ΄ΑΓΑΠΑΩ !Θα του έλεγα ότι κανείς δεν κακομαθαίνει από αγάπη !

Βούλα Γκάντσιου