Ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»

Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», ύστερα από καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ότι ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας σε δείγματα από νερά που ελήφθησαν από το υπόγειο της αποθήκης ξηρών τροφών του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση ότι στο υπόγειο της αποθήκης τροφίμων τρέχουν νερά εδώ και έξι μήνες, όμως η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί. Το πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου και στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της.

Η χολέρα είναι μία οξεία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας. Η αρχή της ασθένειας είναι γενικά ξαφνική, με τις περιόδους επώασης να ποικίλλουν από 6 ώρες σε 5 ημέρες. Χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση. Κοιλιακοί μυϊκοί σπασμοί, ναυτία, εμετός, αφυδάτωση και κλονισμός είναι μερικά από τα συμπτώματα. Μετά από σοβαρή απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μπορεί να επέλθει ο θάνατος.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του νοσοκομείου επιβεβαιώνει σε ανακοίνωση της ότι έχει προκύψει πρόβλημα, καθώς παραδέχεται ότι «αποφασίστηκε το σφράγισμα της αποθήκης τροφίμων». Ωστόσο, αμφισβητεί τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού εργαστηρίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, με αποτέλεσμα να στείλει δείγματα για σχετικό έλεγχο και στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

«Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α’ Υπόγειο του κτιρίου Α’. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική, η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ – Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για την ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών, ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».