Άνοιγμα σχολείων την επόμενη εβδομάδα - Ποια βαθμίδα επιστρέφει πρώτη στα θρανία
 • Άνοιγμα σχολείων την επόμενη εβδομάδα – Ποια βαθμίδα επιστρέφει πρώτη στα θρανία

  Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά το παρατεταμένο lockdown και ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποσκοπεί σε μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση με ασφάλεια.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θεωρείται δεδομένο ότι θα ελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο 2 Απριλίου. Επιπρόσθετες σημερινές πληροφορίες μας μιλούν εκτός από τη μετακίνηση εντός των δήμων και με αυτοκίνητο, για τη δυνατότητα παραμονής μας σε εξωτερικούς χώρους κατά μία ώρα περισσότερο από το Σάββατο, καθώς πλέον η μέρα έχει μεγαλώσει και είναι δύσκολο ο κόσμος να μένει σπίτι. Επομένως, η απαγόρευση μετακίνησης θα ξεκινά από τις 22.00 το βράδυ.

  Το λιανεμπόριο τουλάχιστον για τα συνοικιακά καταστήματα θα επανεκκινήσει με αυστηρά πρωτόκολλα από την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου καθώς οι επιστήμονες  εκτιμούν ότι δε θα επηρεάσει δραματικά τη πορεία των κρουσμάτων αντιθέτως θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης για τους πολίτες και φυσικά θα ενισχύσει την οικονομία.

  Άνοιγμα των Λυκείων από την επόμενη εβδομάδα

  “Κλείδωσε” το άνοιγμα των Λυκείων σε πρώτη φάση από την επόμενη εβδομάδα για να ακολουθήσει αμέσως μετά η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου. Δεδομένου ότι η επιστροφή στα θρανία εξαρτάται από την προμήθεια των self test, η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει οι μαθητές Λυκείου να είναι από τους πρώτους που θα τα χρησιμοποιήσουν καθώς τα χρονικά περιθώρια για τις Πανελλήνιες 2021 στενεύουν και πρέπει οι τελειοφοιτοι μαθητές να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία το συντομότερο δυνατό.

  Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνουν και οι σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, που ερωτηθείσα για το προσεχές άνοιγμα των σχολείων ξεκαθάρισε ότι ” Στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είναι το άνοιγμα των Λυκείων όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα συμβάλλει σ’ αυτό και το πρόσθετο εργαλείο των self test. Αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο βρίσκεται ο φάκελος με τις προσφορές για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχουμε τις πρώτες παραλαβές. Είναι μια μάχη με το χρόνο. Το όποιο άνοιγμα θα είναι σταδιακό και ελεγχόμενο. Δεν θα γίνουν όλα την ίδια μέρα.

  Η επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου προσανατολίζεται στις 12 Απριλίου καθώς θα έχουν έρθει περισσότερα self test, θα έχει φανεί η πορεία των κρουσμάτων και θα υπάρχει μια σαφής αποτύπωση της επαναλειτουργίας των Λυκείων που ήδη θα έχουν συμπληρώσει μια εβδομάδα δια ζώσης μαθημάτων.

  Ασαφές παραμένει ωστόσο, πότε θα επιστρέψουν στις διδακτικές αίθουσες οι μαθητές του Δημοτικού.

  Ο γονέας θα δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής έχει κάνει self test και είναι αρνητικό

  Με χθεσινή διάταξη καθίσταται υποχρεωτικός ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον COVID-19 για μαθητές, προκειμένου να συμμετέχουν στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

  Η κα Πελώνη ερωτηθείσα για το πώς θα διαπιστώνεται ότι πράγματι ο μαθητής υπεβλήθη στο υποχρεωτικό self test ώστε να μπει στη τάξη και να παρακολουθήσει μάθημα απάντησε ότι ” Εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του,  έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό. Θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Στόχος είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης  όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πανδημίας, να πράξει τα δέοντα.”

  Στο Υπουργείο Παιδείας συζητείται έντονα η πρόταση για την υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφουν οι γονείς κάθε Δευτέρα μέσω της οποίας θα δηλώνουν ότι ο μαθητής έχει υποβληθεί σε self test και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης οι γονείς θα έχουν νομικές συνέπειες. Οι οριστικές αποφάσεις καθώς και το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης θα περιγράφονται λεπτομερών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ψήφιση στη Βουλή της σχετικής διάταξης.

 • Επικοινωνήστε μαζί μας:
  Μύλων 75 104 41 Αθήνα
  210 5121893 | 6981 090029

  τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

  news@infokids.gr

  για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου