Επαναλειτουργία των σχολείων: H ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Το άνοιγμα των σχολείων είναι πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης στην προσπάθεια σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να επιστρέψουν όσο το δυνατόν συντομότερα στα θρανία καθώς πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως και η δια ζώσης εκπαίδευση είναι απαραίτητη, ιδίως για τους μαθητές της Γ Λυκείου ενόψει Πανελληνίων 2021.

Η εισήγηση έχει γίνει στην Επιτροπή των Ειδικών που πλέον καλείται στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης να εξετάσει επισταμένως τον χρόνο επιστροφής στα θρανία των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και το αν θα επιστρέψουν από κοινού οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ή θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς του Λυκείου.

Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής

Η υπουργός Παιδείας έχει δείξει ως ημερομηνία επιστροφής την 5η Απριλίου όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr υπάρχει σκεπτικισμός μεταξύ των Ειδικών για την ημερομηνία και υπάρχουν φωνές που λένε ότι πρέπει να τεθεί  σε διαπραγμάτευση εκ νέου.

Τις τελευταίες ώρες συζητείται και το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου και σταδιακά να γίνει η επιστροφή και των υπόλοιπων τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας αυτό το σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί καθώς προτιμάται η οριζόντια επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας. 

Η προμήθεια των self test θα υποδείξει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία

O σκεπτικισμός για την 5η Απριλίου πέραν των αυξημένων κρουσμάτων πηγάζει και από το γεγονός ότι τα self test που θα αποτελέσουν “όπλο” στην προσπάθεια ασφαλούς επιστροφής στο σχολείο ενδέχεται να μην έχουν καταφέρει να φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία και να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεσή τους και υποχρεωτικής διενέργειάς τους από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο διαγωνισμός είναι υπό εξέλιξη ώστε να βρεθεί η εταιρεία από την οποία θα τα προμηθευτεί το κράτος.  Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προσφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως ώστε να αποσταλεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου. Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα και οι προμήθειες των test φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, τότε η 5η Απριλίου είναι η ημερομηνία ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα τις πρώτες μέρες του Απριλίου, το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό,  τότε αυτομάτως η επαναλειτουργία των σχολείων μετατίθεται για μια εβδομάδα αργότερα ήτοι στις 12 Απριλίου.

Όσον αφορά τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία η εισήγηση του υπουργείου είναι να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και μετά τις 5 Απριλίου καθώς δεν επείγει η επιστροφή των μαθητών αυτής της βαθμίδας στη δια ζώσης διδασκαλία.

Παγώνη: «Δεν έχουμε τεστ και γι’ αυτό είναι όλοι επιφυλακτικοί για τα σχολεία»

Το γεγονός ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα καθοριστεί αποκλειστικά και μόνο από την έγκαιρη προμήθεια των self test επιβεβαίωσε με σημερινές της δηλώσεις στο ΟPEN η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη λέγοντας χαρακτηριστικά  «Για να ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να έχουμε τις ποσότητες των τεστ που θα πρέπει γίνονται ανά εβδομάδα στους μαθητές και στους καθηγητές. Δεν γίνεται διαφορετικά να ανοίξουν τα σχολεία. Με αυτή την προϋπόθεση θα ανοίξουν»

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προτίθεται να ανοίξει πάρκα και παιδικές χαρές κι όχι τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, απάντησε ότι: «Αν είχαμε τεστ θα μπορούσαν να ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Δεν έχουμε τεστ και γι’ αυτό είναι όλοι επιφυλακτικοί για τα σχολεία. Δεν είναι δύσκολα καθόλου τα τεστ».