Αιτία της δηλητηρίασης έλαιο κάνναβης.
Απίστευτη περιπέτεια πέρασαν 85 άτομα που δηλητηριάστηκαν τρώγοντας πίτσα σε γνωστή πιτσαρια αλυσίδα. Ανάμεσα στα άτομα που έπαθαν την τροφική δηλητηρίαση ήταν και 8 παιδιά. Το περιστατικό συνέβη στο Γουσκόνσιν των ΗΠΑ. Τα άτομα δηλητηριάστηκαν γιατί κατανάλωσαν ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης, ευρύτερα γνωστή κι ως THC το γνωστό έλαιο κάνναβης.
Δεν πρόκειται για μια απλή ουσία, αλλά για την κύρια ψυχοδραστική ουσία που βρίσκεται στην κάνναβη. Είναι υπεύθυνη για τις επιδράσεις που προκαλεί η κάνναβη στο μυαλό, όπως η αλλαγή της διάθεσης και η αίσθηση ευφορίας.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το ζυμάρι που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του ήταν εμποτισμένο με το συγκεκριμένο ψυχοτρόπο συστατικό, που μετά από έρευνα εντοπίστηκε επίσης σε σαλάτες, αλλά και σκορδόψωμο που σέρβιρε το συγκεκριμένο κατάστημα.
Το περιστατικό συνέβη προς τα τέλη του 2024 και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ 20 και 26 Οκτωβρίου. Με ανακοίνωσή της, η διεύθυνση του εστιατορίου δήλωσε απόλυτα πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Αρχές προκειμένου να λυθεί το μυστήριο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πελάτες της επιχείρησης δηλητηριάστηκαν.
Το υγειονομικό τμήμα με δική του ανακοίνωση προέτρεπε όποιον είχε αγοράσει φαγητό από το εστιατόριο μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου 2024 να πετάξει τυχόν υπολείμματα φαγητού και να προσέχει για συμπτώματα που υποδηλώνουν έκθεση σε THC, όπως ζάλη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, ναυτία, έμετο, άγχος, κρίσεις πανικού, παράνοια, παραισθήσεις ή επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
«Λάβετε υπόψη ότι η αντίδραση κάθε ατόμου μπορεί να είναι διαφορετική και η συγκέντρωση THC στην πίτσα μπορεί να διαφέρει ανά κομμάτι», ανέφερε η δήλωση. Το τμήμα δημοσίευσε αργότερα πρόσθετες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του για να σημειώσει ότι τυχόν υπολείμματα από σάντουιτς, σκορδόψωμο και τυρόψωμο από το εστιατόριο επηρεάστηκαν επίσης και θα πρέπει να πεταχτούν.
Το… μοιραίο λάθος
Από την έρευνα που έγινε προέκυψε τελικά ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, επειδή βρέθηκε χωρίς απόθεμα λαδιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ζύμης προμηθεύτηκε έλαιο από διπλανή επιχείρηση με φαγώσιμα προϊόντα από κάνναβη, με την οποία μοιράζονταν τον χώρο, με αποτέλεσμα να περάσει η ψυχοτρόπος ουσία στα φαγητά που παρασκευάστηκαν.
«Ο ιδιοκτήτης αρχικά νόμιζε ότι το λάδι ήταν απλό λάδι τύπου κανόλα, αλλά αργότερα συνειδητοποίησε ότι μπορεί να είχε εμποτιστεί με THC», ανέφερε η έκθεση. «Το λάδι από ένα μεγάλο, ετικετοποιημένο δοχείο αποθήκευσης στην ίδια περιοχή όπου ο ιδιοκτήτης βρήκε το λάδι που χρησιμοποίησε, βρέθηκε θετικό σε THC».
Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι πελάτες του εστιατορίου είχαν εκτεθεί ακούσια σε THC και δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, πρόσθεσε η έκθεση. Το εστιατόριο άνοιξε ξανά στις 26 Οκτωβρίου αφού καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων του Ουισκόνσιν.
Μέσω περαιτέρω έρευνας, το υγειονομικό τμήμα εντόπισε 85 άτομα που παρουσίασαν σημάδια πολύ έντονης μέθης, αφού έφαγαν φαγητό από το συγκεκριμένο εστιατόριο, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 1 έως 91 ετών.
Τα άτομα άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα εντός μίας έως τεσσάρων ωρών από την κατανάλωση πίτσας, σκορδόψωμου, τυρόψωμου ή ενός σάντουιτς από το εστιατόριο. Δεκαπέντε άτομα βρέθηκαν θετικά σε THC. Για τα άλλα 70 άτομα, είτε δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος THC είτε τα αποτελέσματα δεν ήταν διαθέσιμα.

 
                             
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
					 
                             
                             
                             
                            