Από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη: Ένα θανάσιμο ταξίδι για τα παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες

Τα παιδιά και οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες υφίστανται τακτικά σεξουαλική βία, εκμετάλλευση, κακοποίηση και κράτηση κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία, προειδοποίησε η Unicef στην έκθεση «Ένα θανάσιμο ταξίδι για τα παιδιά: Η διαδρομή της μετανάστευσης της Κεντρικής Μεσογείου», η οποία παρέχει μία σε βάθος εξέταση των ιδιαίτερα υψηλών κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από την Υποσαχάρια Αφρική στη Λιβύη και δια μέσου της θαλάσσης προς την Ιταλία.

Τα τρία τέταρτα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας δήλωσαν ότι είχαν βιώσει βία, παρενόχληση ή επιθετική συμπεριφορά από ενήλικες σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, ενώ σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες και παιδιά που ερωτήθηκαν, ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης συχνά κατ’ επανάληψη και σε πολλαπλές τοποθεσίες.

Πέρυσι, τουλάχιστον 4.579 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη ή 1 στους 40 εξ αυτών που το επιχείρησαν. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 700 από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους ήταν παιδιά.

«Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη είναι μεταξύ των πιο θανατηφόρων και πιο επικίνδυνων διαδρομών της μετανάστευσης στον κόσμο για τα παιδιά και τις γυναίκες,» δήλωσε η Afshan Khan, Περιφερειακή Διευθύντρια της Unicef και Ειδική Συντονίστρια για την Προσφυγική Κρίση και Ανταπόκριση στην Ευρώπη.

Πρόσφατα δεδομένα σε μια έρευνα μεταξύ γυναικών και παιδιών μεταναστών στη Λιβύη στα τέλη του 2016 αποκαλύπτουν την τρομακτική έκταση της κακοποίησης κατά μήκος της διαδρομής της μετανάστευσης. Κατά το χρόνο της έρευνας, 256.000 μετανάστες καταγράφηκαν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 30.803 γυναικών και 23.102 παιδιών – το ένα τρίτο των οποίων ήταν ασυνόδευτα. Οι πραγματικοί αριθμοί, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότεροι.

Η Unicef έχει αναπτύξει μια ατζέντα έξι σημείων για τη δράση για τα ξεριζωμένα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων:

• Της προστασίας των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
• Του τερματισμού της κράτησης των παιδιών που ζητούν το καθεστώς του πρόσφυγα ή μεταναστεύουν, εισάγοντας μια σειρά από πρακτικές εναλλακτικές λύσεις.
• Της διατήρησης των οικογενειών ενωμένων, ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και της παροχής σε αυτές νομικού καθεστώτος.
• Της διατήρησης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση και της παροχής πρόσβασης στην υγεία και άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
• Της πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας των προσφύγων και των μεταναστών.
• Της προώθησης μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Η Unicef καλεί τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει και να υιοθετήσει αυτή την ατζέντα για δράση. Από την έναρξη της ανταπόκρισης στα τέλη του 2015, η Unicef συνέχισε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών που βρίσκονται σε κίνηση, που είναι αποκλεισμένα ή που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ενός ευρέως φάσματος υπηρεσιών σε 182.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Η οργάνωση για τα παιδιά, επίσης, επεκτείνει το Μεσογειακό της πρόγραμμα στην Ελλάδα και την Ιταλία, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές προσπάθειες για βελτίωση των υπηρεσιών επανένωσης και παιδικής προστασίας.