Αποκλειστικό: Μιλώντας με τη μαμά που, μέσω κορωνοϊού, έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι

Μία νέα μαμά, η Σοφία Κατιμερτζή, που πριν από λίγες μέρες έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, μιλάει αποκλειστικά στο infokids.gr.

3 κιλά και 480 γραμμάρια, ύψος 54 εκατοστά! Το κλάμα του νεογέννητου ανοίγει παράθυρο στην ελπίδα! Είναι μία νίκη απέναντι στον φονικό κορονοϊό. Η Σοφία και ο μόλις ολίγων ημέρων γιος της, βγήκαν από το μαιευτήριο και «Μένουν σπίτι».

«Μπήκα στο μαιευτήριο και γέννησα στις 12 Μαρτίου. Μία ημέρα μετά την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για το κλείσιμο των σχολείων. Τρεις μέρες μετά, έχοντας στην αγκαλιά μου τον «νικητή του κορονοϊού» τον γιο μου, βγήκα σε μία νέα χώρα κατά το δυνατό «αποστειρωμένη». Είχαν την τύχη να εξοικειωθώ με τη νέα πραγματικότητα. Περιβαλλόμενη από τον μαιευτήρα και τη μαία μου, τηρούσα ευλαβικά όλους τους κανόνες υγιεινής, πληρώνοντας βέβαια το τίμημα να μη μπορώ να δεχτώ επισκέψεις των αγαπημένων μου προσώπων», λέει η Σοφία Κατιμερτζή.

«ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»

Μέχρι τον έβδομο μήνα απολάμβανε την εγκυμοσύνη της και ανυπομονούσε να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Στον όγδοο μήνα της κύησης, η Κίνα μετρούσε χιλιάδες νεκρούς από τον covid-19.

«Ασφαλώς η αναμονή ενός παιδιού συνοδεύεται από αγωνία για τις συνθήκες του ερχομού του, καθώς διακαής πόθος είναι η ασφάλειά του. Όμως κάθε μελλοντική μανούλα γνωρίζει ότι η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων ενισχύει τα ευχάριστα συναισθήματα και περιορίζει το άγχος. Η ίδια είμαι αισιόδοξη και δεν επιβάρυνα τον εαυτό μου με δυσάρεστες σκέψεις. Προτεραιότητά μου ήταν η γαλήνη, καθώς αντιλαμβανόμουν ότι ο γιος μου μοιραζόταν το κάθε συναίσθημα.»

Οι προβλέψεις των επιστημόνων για τη διασπορά του ιού στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκαν λίγες μέρες πριν η Σοφία Κατιμερτζή μπει στον ένατο μήνα. Άγχος, φόβος, απορίες… Ρωτούσε το γιατρό της, συμβουλευόταν τους ειδικούς, σκεφτόταν εάν όλα θα πάνε καλά.

«Όταν αντίκρισα το γιο μου για πρώτη φορά μολονότι είχα ονειρευτεί πολλάκις αυτή τη στιγμή, δε μπορούσα να πιστέψω ότι έφερα στον κόσμο αυτό το πλάσμα. Δεν έχει να κάνει απλά με το περιλάλητο «θαύμα της φύσης», δεν είναι μόνο η γαλήνη και η ηρεμία ούτε η ανακούφιση που γεννήθηκε υγιής. Είναι η αίσθηση της ολοκλήρωσης του νοήματος αυτό το «κάτι» που έλειπε. Βέβαια πριν έρθει στον κόσμο απολάμβανα με όλο το περίγυρο να τον αναμένω ως «νικητή του κορονοϊού» ως εκείνον που «πάταξε» την ίωση ως τον «επιζήσαντα» από την πανδημία!»

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»

Μητέρα και γιος απολαμβάνουν στιγμές ευτυχίας στο σπίτι. Χωρίς επισκέψεις, χωρίς αγκαλιές με τους οικείους τους.
«Μένουμε σπίτι στο καθαρό μας περιβάλλον. Οι οδηγίες που πήρα από τους ειδικούς, δεν είναι άλλες από αυτές που θα έπρεπε να ισχύουν άσχετα από τον κορονοϊό. Με έμφαση στην καθαριότητα και την απολύμανση. Βέβαια η αποφυγή επαφών με κόσμο είναι επιβεβλημένη. Έχω άπλετο χρόνο για το αγγελούδι. Θηλάζω, θωρακίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και τον εαυτό μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν φοβάμαι. Όλα θα πάνε καλά!»

«ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΥΣΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ»
Η Σοφία στέλνει το δικό της μήνυμα και σε άλλες υποψήφιες μανούλες, που αυτές τις μέρες διανύουν μία περίοδο αγωνίας.
«Η έγκυρη ενημέρωση αποδεικνύει περίτρανα ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί, εάν λαμβάνονται οι απαιτούμενες προφυλάξεις. Οι μέλλουσες μητέρες γίνονται πιο υπεύθυνες και αποτελεσματικές. Κανένας φόβος δεν πρέπει να τις καταβάλλει αν λαμβάνουν τα μέτρα προστασίας. Άλλωστε, οι έγκυες αντιμετωπίζονται με περίσσια καλοσύνη και χαίρουν ιδιαίτερης φροντίδας από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις μαίες! Το δικό μου φρόνημα δεν κάμφθηκε καθόλου και καρποφόρησε η προσπάθεια.»

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Σοφία είναι φιλόλογος. Μιλάει με τους μαθητές της μέσω μηνυμάτων και προσπαθεί όπως μας λέει να τους καθησυχάσει.
«Αν νιώθω τυχερή για κάτι, αυτό είναι η επιλογή, η άσκηση του επαγγέλματός μου και η σχέση μου με τους μαθητές μου. Η ανησυχία τους με το ξέσπασμα του κορονοϊού ήταν υπερβολική και οι συνηθέστερες φράσεις τους ήταν : «Προσέχετε κυρία, μη βγαίνετε έξω, μη δέχεστε επισκέψεις, σας θέλουμε καλά εσάς και τον πρίγκηπα με την κορώνα! Εφόσον τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα, μείνουμε σπίτι κλείσουμε την πόρτα στον κορονοϊό και ακούμε τις συστάσεις των ειδικών, είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα μας θα βγει κερδισμένη από αυτή την άνιση μάχη. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω στους μαθητές μου.»