«Άριστα» στο σχολείο με σωστή διατροφή – Όσα έγιναν στο δεύτερο σεμινάριο του infokids

Σημαντικά λάθη κάνουν οι γονείς των παιδιών στη διατροφή των παιδιών τους, παρά το γεγονός ότι η σωστή διατροφή είναι το εισιτήριο και για καλές επιδόσεις στο σχολείο!  Στο σχετικό σεμινάριο του infokids που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στα Public Συντάγματος, η Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κυρία Μαρίνα Πόγκα απαρίθμησε κάποια από αυτά:

* Οι γονείς δεν «ζυγίζουν» σωστά τα παιδιά τους. Τέσσερα στα πέντε ζευγάρια με υπέρβαρα, παχύσαρκα ακόμη και ελλιποβαρή παιδιά θεωρούν πως τα παιδιά τους έχουν φυσιολογικό βάρος.

* Η απαγόρευση δεν είναι ο σωστός τρόπος για να τρώει πιο σωστά ένα παχύσαρκο παιδί. Η απαγόρευση θα ωθήσει το παιδί να φάει κρυφά.

* Πολλοί γονείς όταν το παιδί τους έχει παραπάνω βάρος του κόβουν τους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

* Πρέπει να μάθουμε στο παιδί ότι δεν τρώμε σε κάθε διάλειμμα. Επίσης να του επιτρέπουμε μια στο τόσο να επιλέγει ελεύθερα ό,τι θέλει από το κυλικείο.

* Προσέχουμε τη μερίδα του παιδιού. Δεν σερβίρουμε στο παιδί όσο και σε έναν ενήλικα. Μέχρι την ηλικία των 12 ετών χρησιμοποιούμε τα παιδικά πιατάκια και ορίζουμε βάσει αυτών τη μερίδα. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στη σωστή μερίδα.

* Το παιδί δεν πρέπει να κάνει άλλη δραστηριότητα τη στιγμή που τρώει, π.χ. να βλέπει τηλεόραση.

* Οι γονείς παραιτούνται γρήγορα όταν το παιδί απορρίψει ένα τρόφιμο. Όμως,  χρειάζονται τουλάχιστον 10-15 φορές έκθεσης σε ένα τρόφιμο για να μπορέσει το παιδί να το δοκιμάσει, να το αποδεχθεί και να το εντάξει στη διατροφή του.

Η κυρία Πόγκα δεν παρέλειψε να παραθέσει και τα σημάδια πού δείχνουν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στη διατροφή του παιδιού:

  • το παιδί είναι ελλιποβαρές, υπέρβαρο ή παχύσαρκο
  • έχει δυσκοιλιότητα
  • έχει ατονία ή υπερκινητικότητα
  • έχει φθορά στα δόντια του
  • εμφανίζει αδυναμία συγκέντρωσης
  • δεν έχει φυσιολογική ανάπτυξη
  • εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα ύπνου, προβλήματα συναισθηματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης
  • έχει δυσκολίες στη μάθηση και στην απομνημόνευση

Στη συνέχεια, η κυρία Πόγκα δέχθηκε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες και πρόθυμα έλυσε όλες τις απορίες τους.

Το επόμενο ραντεβού των γονέων με τη γνώση κλείστηκε για τις 2 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο με θέμα « Εξαφανίσεις παιδιών: Μύθοι και αλήθειες» από τον ψυχολόγο του «Χαμόγελου του Παιδιού», κ. Δημήτρη Μπουρσινό.

Ραντεβού λοιπόν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 12.00-14.00 στα Public Συντάγματος. Δηλώστε εγκαίρως τη συμμετοχή σας εδώ https://forms.gle/HgMUAu5XAQ5cUCQr9

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια Infokids

Τα δωρεάν σεμινάρια του infokids διοργανώνονται για τέταρτη χρονιά με στόχο να προσφέρουν στους γονείς έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ανατροφή, την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών τους. Κορυφαίοι ειδικοί αναλύουν σημαντικά θέματα που απασχολούν κάθε οικογένεια, κάθε δεύτερο Σάββατο, στον φιλόξενο χώρο των Public Συντάγματος.

Εκτός από τους γονείς, τα σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν στο τέλος του σεμιναρίου βεβαίωση συμμετοχής.

XΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ