Παροιμίες για τη φιλία

Ο ελληνικός λαός στο πέρασμα των χρόνων έχει διανθίσει το λόγο του με σύντομες και περιεκτικές φράσεις, που είναι συνήθως πνευματώδεις, και εκφράζουν συμπυκνωμένη σοφία και πείρα.
Εμείς, εδώ στο infokids.gr θα αρχίσουμε να σας παρουσιάζουμε κάποιες περισσότερο ή λιγότερο γνωστές παροιμίες μαζί με την ερμηνεία τους και το δίδαγμά τους για να έρθουν πιο κοντά τα παιδιά στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας αφενός, αφετέρου να μάθουν πολλά χρήσιμα πράγματα που ακόμα δεν έχουν βιώσει.

Φιλία

Οι παροιμίες της ημέρας:

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.
Εξήγηση- δίδαγμα: Όλοι οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν παρεα με ανθρώπους που τους μοιάζουν στο χαρακτήρα και τις συνήθειες. Έτσι αν γνωρίσουμε τους φίλους κάποιου ανθρώπου, είναι σαν να γνωρίζουμε και τον ίδιο.

Ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται
Εξήγηση- δίδαγμα: Οι αληθινοί φίλοι, μας δείχνουν τη συμπαράστασή τους όταν βρισκόμαστε σε στιγμή ανάγκης.


Αγάπαγε το φίλο σου με τα ελαττώματά του

Εξήγηση-δίδαγμα: Επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, πρέπει να προσέχουμε πολύ όταν κρίνουμε τους άλλους και κυρίως τους φίλους μας. Όλοι μας έχουμε ελαττώματα και για αυτό οφείλουμε να δεχόμαστε και τους άλλους με αυτά, εφόσον βέβαια τα ελαττώματά τους δεν είναι επικίνδυνα.

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ.
Εξήγηση- δίδαγμα: Βρήκε κάποιος έναν τέλειο φίλο με τον οποίο ταιριάζει απόλυτα. Η έκφραση αυτή λέγεται θυμίζοντας τη χαλύβδινη φιλία που είχαν ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ.