Αυτές είναι οι σωστές μερίδες φαγητού που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά στα γεύματά τους

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα και τα αίτια είναι πολλαπλά. Η αυξητική αυτή τάση φαίνεται να βαδίζει παράλληλα με μια εξίσου αυξητική τάση στις μερίδες φαγητού που σερβίρονται πλέον στα παιδιά.

Μια μερίδα φαγητού για παιδιά από 4 μέχρι 8 ετών είναι μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται μόλις 4 μερίδες σιτηρών τη μέρα. Ένα γεμάτο πιάτο συνήθως αποτελείται από 3-4 φλιτζάνια μακαρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί σας φάει ένα τέτοιο πιάτο θα έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώσει διπλάσια ποσότητα σιτηρών από ότι είναι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση. Επιπρόσθετα, αν γεμίσετε το πιάτο τους με τυρί και κιμά τότε η θερμιδική αξία του γεύματος αυξάνεται κατά πολύ.

Μπορείτε να κάνετε το γεύμα του παιδιού σας πιο υγιεινό σερβίροντας την ανάλογη ποσότητα και αν πεινάει ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στο πλάι λαχανικά της αρεσκείας του.

Ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού είναι μια μερίδα;

Λάθος. Ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού δεν είναι μια μερίδα. Το συνηθισμένο δοχείο των 330ml είναι στην πραγματικότητα ενάμισι μερίδα. Ασχέτως αν πιείτε ολόκληρο το δοχείο ή όχι, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για οποιονδήποτε, ειδικότερα για το παιδί σας. Ένα μικρό αναψυκτικό τύπου κόλα για παράδειγμα περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη. Επίσης, τα ποτά “για αθλητές” και οι χυμοί περιέχουν ζάχαρη, που τα παιδιά σας δεν χρειάζονται.

Διαβάστε περισσότερα στο Infokids.com.cy