Αυτές οι ιστορίες θα κρατήσουν την καλύτερη καλοκαιρινή συντροφιά στα παιδιά

Τα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνουν ξέγνοιαστοι τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έπειτα από μια κοπιαστική σχολική χρονιά.

Eπειδή η αγάπη μας για το καλό παιδικό βιβλίο είναι γνωστή δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε κάνει την απαραίτητη έρευνα αγοράς για τα καλύτερα καλοκαιρινά βιβλία που αξίζει να διαβάσουν στις διακοπές τα παιδιά του Δημοτικού.

Αναγνωστικός μας προορισμός οι εκδόσεις Μεταίχμιο, που ξεχωρίζουν για την πλούσια ελληνική εκδοτική παραγωγή για παιδιά και φιλοξενούν μια μεγάλη γκάμα βιβλίων που θα κρατήσουν κάτι παραπάνω από καλή συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες!

 

«Διαβάζω Ιστορίες», το μότο των παιδιών που αγαπούν τα βιβλία

Οι τίτλοι που σας προτείνουμε είναι από την αγαπημένη παιδική σειρά «Διαβάζω Ιστορίες» και είμαστε σίγουροι πως όποιον από αυτούς κι αν επιλέξετε, τα παιδιά θα ανακαλύψουν έναν διασκεδαστικό τρόπο για να περνούν δημιουργικά τον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους.

Πρόκειται για μια προσεγμένη σειρά βιβλίων που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες δυνατές ιστορίες και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Κάθε ιστορία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο ηλικιακό και αναγνωστικό επίπεδο που απευθύνεται, ώστε το παιδί να τη διαβάζει αβίαστα,  ενώ υπάρχει ισορροπία κειμένου και εικονογράφησης, σημαντικό στοιχείο για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, που δεν είναι εξοικειωμένα με τα μεγάλα κείμενα. Αξίζει να επισημανθεί ότι κάθε ιστορία είναι φτιαγμένη ειδικά για τις ανάγκες της κάθε ηλικίας. Και αφού τα παιδιά τελειώσουν την ανάγνωση της ιστορίας, μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υπάρχουν στο τέλος κάθε βιβλίου.

5 λόγοι για να ξεκολλήσουν τα παιδιά σας από το tablet και τις οθόνες το φετινό καλοκαίρι

Καλές οι οθόνες, αλλά το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπλουτίσουν τα παιδιά το λεξιλόγιο και να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να ενεργοποιηθεί η φαντασία τους και να αντλήσουν σημαντικά μαθήματα ζωής μέσα από τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται στις σελίδες των βιβλίων.

«Το παλάτι του Οδυσσέα»

Για τα παιδιά που ετοιμάζονται για τη Β Δημοτικού διαλέξαμε «Το παλάτι του Οδυσσέα» της Μαρίας Ρουσάκη σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Μια τρυφερή ιστορία ζωοφιλίας με πρωταγωνιστή τον Οδυσσέα, έναν σκύλο, που βρίσκει φιλόξενη στέγη στο σπίτι του Ιάσονα.

Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια δυνατή φιλία, καθώς ο Ιάσονας κάνει τα πάντα για να προσφέρει αγάπη, στοργή και φροντίδα στον τετράποδο φίλο του.  Μαζί με τον μπαμπά του χτίζουν το πιο ωραίο σκυλόσπιτο στον κόσμο. Γιατί κομμάτι κομμάτι, σανίδα σανίδα χτίζεται η αγάπη.

Στις σελίδες του το παιδί θα μάθει πόσο σημαντικό είναι να αγαπά τα ζώα, να τα σέβεται και να τα φροντίζει καθώς είναι και αυτά έμβια όντα. Ενα παιδί που έχει εξοικειωθεί με τα ζώα και έχει μάθει από μικρό να τα προστατεύει, δεν υπάρχει περίπτωση μελλοντικά είτε να τα κακομεταχειριστεί  είτε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια βασισμένα στην ιστορία που προηγήθηκε. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το βιβλίο εδώ,  ενώ παράλληλα μπορείτε να ακούσετε ένα ηχητικό απόσπασμα με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα εδώ .

 

«Μια στριμμένη γοργόνα»

Η γοργόνα είναι ένα πλάσμα συνυφασμένο με τη θάλασσα. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, να λείπει από μια διασκεδαστική καλοκαιρινή περιπέτεια γεμάτη δράση και ανατροπές, με φόντο το υγρό στοιχείο. Το βιβλίο «Μια στριμμένη γοργόνα» που υπογράφει ο Δημήτρης Μπογδάνος και εικονογραφεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Βασίλης Γρίβας είναι το ιδανικό καλοκαιρινό ανάγνωσμα για τα παιδιά  που μόλις τελείωσαν την Α’ Δημοτικού.

Μια όμορφη γοργόνα με μακριά ξανθά μαλλιά, που την ενοχλούν οι πάντες και τα πάντα και δεν είναι ικανοποιημένη με τίποτα, πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη κιόλας σελίδα. Η βαθιά της επιθυμία να πάψει πια να είναι μια οντότητα ανάμεσα σε άνθρωπο και ψάρι θα τη βάλει σε μια σειρά από μπελάδες και θα της δώσει ένα σημαντικό μάθημα ζωής. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα προσεγμένο κείμενο, που πυροδοτεί την παιδική φαντασία και πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις.

Με στρωτή γλώσσα, εκφραστικότητα καθώς και πλούτο εικόνων και συναισθημάτων που προκύπτουν και δεν εκβιάζονται, αποτελεί μια διασκεδαστική ιστορία που διαβάζεται ευχάριστα, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου κρατούν όμορφη παρέα στα παιδιά.  Αν σας κέντρισε τη περιέργεια και θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή την φανταστική ιστορία, πατήστε εδώ και ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

«Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω»

Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει ερωτηθεί ποτέ από γνωστό ή οικογενειακό φίλο «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;». Αυτή η στερεοτυπική ερώτηση ενέπνευσε τη Στέργια Κάββαλου να γράψει την ανατρεπτική παιδική ιστορία «Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω», με πρωταγωνίστρια την οκτάχρονη Σιλβί, που νιώθει εγκλωβισμένη στα όνειρα και στις φιλοδοξίες των γονιών της, οι οποίοι έχουν βαλθεί από μικρή κιόλας ηλικία να προδιαγράψουν το επαγγελματικό της μέλλον. Η μητέρα της, που είναι καθηγήτρια γαλλικών, θεωρεί ότι η Σιλβί είναι η άξια διάδοχός της, ο μπαμπάς την προορίζει για το δικηγορικό γραφείο του, η γιαγιά είναι υπέρμαχος της ενασχόλησης με τη γη, ενώ ο παππούς θεωρεί ότι ιατρική είναι αυτό ακριβώς που της ταιριάζει.

Ως πότε θα αποφασίζουν οι άλλοι για τα δικά της όνειρα; Γιατί δεν ασχολούνται με πράγματα της καθημερινότητας που την αφορούν πραγματικά αλλά βιάζονται τόσο για το μέλλον;  Στις σελίδες του βιβλίου η Σιλβί ξεδιπλώνει με όλη την αθωότητα που τη διακρίνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που της δημιουργεί αυτή η πίεση για το επάγγελμα που θα επιλέξει όταν μεγαλώσει.

Το εύστοχο κείμενο της συγγραφέα δένει αρμονικά με τη σύγχρονη, ντελικάτη εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη και εξηγεί στα παιδιά από 7 ετών και άνω, ότι μπορεί στο πρόσωπό τους να αντικατοπτρίζονται πολλές προσδοκίες και επιθυμίες των γονιών, εντούτοις εκείν που έχει σημασία είναι αυτό που πραγματικά λαχταρούν τα ίδια. Δεν είναι σωστό να ωθείται ένα παιδί να ακολουθήσει το όνειρο που έχουν οι άλλοι για εκείνο, και να προχωράει σε προδιαγεγραμμένες επιλογές που ουδέποτε θέλησε. Φυσικά, πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι σε καμία περίπτωση οι επιτυχίες των παιδιών δεν αποτελούν έπαθλα των γονιών. Κοινή επιδίωξη πρέπει να είναι η ευτυχία του παιδιού και ό,τι το κάνει να νιώθει σπουδαίο. Χρέος των γονιών είναι να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους και να τα στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε όταν έρθει η ώρα, να είναι σε θέση να ακολουθήσουν το επάγγελμα που θα τα κάνει πραγματικά χαρούμενα και ευτυχισμένα.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ,ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες του σελίδες.

«Οι ντετέκτιβ της βεράντας»

Ποιο παιδί ηλικίας από 8 ετών και άνω δεν λατρεύει μια καλή ιστορία μυστηρίου, ένα αίνιγμα που θα ιντριγκάρει το μυαλό του και θα προκαλέσει τη στρατηγική του σκέψη; Ακόμα περισσότερο όταν πρωταγωνιστές στο μυστήριο είναι δύο συνομήλικοί του, με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί απόλυτα! Η Ιωάννα Μπαμπέτα έγραψε τους «Ντετέκτιβ της βεράντας» μια καλοκαιρινή περιπέτεια μυστηρίου με γρήγορο ρυθμό, σασπένς και μια πλοκή που κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα.

Το πρωταγωνιστικό δίδυμο, η Άννα και ο Δημήτρης, μετά τις «Διακοπές στην βεράντα», επιστρέφει σε νέες περιπέτειες. Αναλαμβάνει χρέη ντετέκτιβ και θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει τι κρύβεται πίσω από την αιφνίδια εξαφάνιση του σκύλου του κάτω διαμερίσματος. Μήπως δεν είναι όλα ρόδινα; Οι αναγνώστες θα μεταφερθούν στο σκηνικό της ιστορίας και θα τη διαβάσουν μονομιάς μέχρι το τέλος, εξασκώντας έτσι την αναγνωστική τους ικανότητα με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σπιρτόζικο κείμενο της συγγραφέα απογειώνεται χάρη στην ευρηματική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη, που παρεμβάλλεται σε όσα σημεία κρίνεται απαραίτητο.  Οι μικροί αναγνώστες θα παρασυρθούν από την έξυπνη δράση, θα θαυμάσουν τις ικανότητες των ηρώων και  αναπόφευκτα θα σκεφτούν μεθοδικά μαζί τους, για τη λύση του μυστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σελίδες του βιβλίου θίγεται με έναν έξυπνο τρόπο και το ζήτημα της ζωοφιλίας. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει από μικρό να αγαπά και να σέβεται όλα τα ζώα, καθώς και να τα προστατεύει από κάθε είδους κίνδυνο. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου αποτελούν μια νότα ψυχαγωγίας ενώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τις πρώτες σελίδες της ιστορίας εδώ

«Ένα αγόρι που το έλεγαν…»

Για τα παιδιά από 9 ετών και άνω ξεχωρίσαμε το νέο βιβλίο της Φιλιώς Λαζανά «Ένα αγόρι που το έλεγαν… », μια τρυφερή, σύγχρονη ιστορία για ένα αγόρι που μεγαλώνει σε ένα Ίδρυμα χωρίς όνομα και χωρίς βασικές πληροφορίες για τη ζωή του. Ο πρωταγωνιστής, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που συναντά, δεν το βάζει κάτω, και αποφασίζει να χαράξει μόνος του τον δρόμο του. Κλείνει το μάτι στα προβλήματα και κάνει τα πάντα για να αποκτήσει μια δική του οικογένεια όπως όλα τα παιδιά. Θα τα καταφέρει άραγε;

Στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται με εύστοχο τρόπο η διαδικασία υιοθεσίας που ακολουθείται από τη στιγμή που κάποιος επιθυμεί να ανοίξει την αγκαλιά του και να φιλοξενήσει για πάντα ένα παιδί στην οικογένειά του. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ρόδινα αλλά όσο υπάρχουν πίστη και ελπίδα, όλα είναι πιθανό να συμβούν, ακόμα και αυτά που φαντάζουν εξωπραγματικά. Πρόκειται για μια ιστορία που υμνεί τα απανταχού ορφανά και υπερασπίζεται το δικαίωμα να βρουν την οικογένεια που αξίζουν.

Παράλληλα θίγεται το ζήτημα της φροντίδας των ζώων και ειδικά των αδέσποτων καθώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και αυτά έχουν την ανάγκη μιας οικογένειας που θα τα φροντίζει και θα τα αγαπά όπως τους αξίζει. Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού «φωτίζει» το κείμενο και αγγίζει τις καρδιές όλων όσοι το διαβάζουν. Χωρίς να αποκαλύψω το τέλος της ιστορίας, μπορώ να σας εκμυστηρευτώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη συγκινηθεί ο αναγνώστης και να μη νιώσει ανακούφιση για όλα όσα συμβούν μέχρι την τελευταία σελίδα. Αξίζει να τα ανακαλύψει κάθε παιδί από τη Δ΄ Δημοτικού και άνω και είμαι σίγουρη ότι αυτή η ιστορία θα αφήσει το γλυκό της αποτύπωμα στην καρδιά, μα και στο μυαλό του.

Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα και σας προ(σ)καλώ να ξεφυλλίσετε τις πρώτες της σελίδες εδώ

 

 

Καλές βουτιές στις θάλασσες  και στα βιβλία!