Αυτό είναι το σχολείο του μέλλοντος που προσελκύει μαθητές από όλο τον κόσμο!

Μόλις πριν από λίγες μέρες άνοιξε τις πύλες του ένα ολοκαίνουργιο σχολείο στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, το οποίο έχει ήδη 3.000 μαθητές στη λίστα αναμονής του, ενώ υπάρχουν και γονείς που προσπαθούν να γράψουν σε αυτό τα παιδιά τους που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα!

Ο λόγος για το Lindfield Learning Village, το οποίο προσελκύει γονείς που γοητεύονται από τη μη συμβατική προσέγγισή του στη μάθηση. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Στο σχολείο αυτό τα παιδιά δεν παίρνουν βαθμούς, δεν υπάρχουν τάξεις και κουδούνια όπως τα ξέρουμε, ενώ η διδασκαλία γίνεται σε ανοιχτούς χώρους, με τρόπο συνεργατικό και με εργασίες που ενεργοποιούν ποικίλα ταλέντα και ικανότητες του παιδιού, επιστρατεύοντας διάφορες επιστήμες.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι σκεπτικιστές εκπαιδευτικοί που ανησυχούν, ότι ένα σχολείο χωρίς το κλίμα πειθαρχίας που δημιουργούν οι αίθουσες περισσότερο κακό θα κάνει στους μαθητές παρά καλό.

Το σχολείο αυτό λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου 2019, με 350 παιδιά, ηλικίας από Νηπιαγωγείο έως τελευταίες τάξεις Δημοτικού. Σύμφωνα με τη διευθύντρια Stephanie McConnell, «η λίστα αναμονής είναι τεράστια, ενώ πολλές είναι και οι αιτήσεις που δεχόμαστε από απομακρυσμένα μέρη του κόσμου. Υπάρχουν ακόμα και γονείς που ζητούν να γράψουν τα αγέννητα παιδιά τους.»

Την επόμενη χρονιά το σχολείο πρόκειται να έχει 700 μαθητές και σταδιακά θα φτάσει τους 2000. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τη διευθύντρια, θα έχουν τα παιδιά που μένουν πιο κοντά στο σχολείο. Οι πρώτοι, πάντως, μαθητές, επιλέχθηκαν έπειτα από συνέντευξη, με κριτήρια που αποδείκνυαν ότι ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του σχολείου.

«Διεπιστημονική μάθηση βασισμένη σε εργασίες»

Αυτή την προσέγγιση χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί στο εν λόγω σχολείο, που σημαίνει, ότι επιστρατεύουν διάφορες αρχές στις εργασίες τους, οι οποίες «οδηγούνται» από τους ίδιους τους μαθητές. Για παράδειγμα, για μια εργασία με ρομπότ, οι μαθητές θα χρειαστούν μαθηματικά, φυσική, σχέδιο, αλλά και Αγγλικά, προκειμένου να μπορέσουν να πουν την ιστορία του.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι μαθητές θα έχουν την ευθύνη για το διάβασμά τους, αλλά και για άλλες ενέργειες του σχολείου, π.χ. να σχεδιάσουν τη σχολική τους φόρμα! Ένας μαθητές της Πέμπτης τάξης, μάλιστα, έχει βρει και το σύνθημα του σχολείου: Συνεργασία – Ευημερία – Έμπνευση.

Πολλοί έχουν συγκρίνει τη μέθοδο του Lindfield Learning Village με τη Μοντεσσοριανή, η οποία περιλαμβάνει συνεργατικό παιχνίδι και δραστηριότητες που οδηγούνται από το ίδιο το παιδί. Ορισμένοι ειδικοί στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ωστόσο, δεν συμφωνούν με τη μέθοδο αυτή, ισχυριζόμενοι, ότι είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στους μαθητές και τις προτιμήσεις τους και δεν υπάρχουν αποδείξεις, ότι αυτό θα τους ωφελήσει ακαδημαϊκά. Προσθέτουν, βέβαια, ότι ούτε το να μην υπάρχει καθόλου τέτοια προσέγγιση στα σχολεία είναι θετικό.

Σύμφωνα με τους γονείς που επιλέγουν αυτό το σχολείο και τη διευθύντριά του, ωστόσο, η μάθηση που βασίζεται στην έρευνα βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες που σίγουρα θα χρειαστούν σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει, όπως η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων. Η ίδια η κ. McConnell διευκρινίζει, ότι η προσέγγιση αυτή του σχολείου, περιλαμβάνει τρομερή αυστηρότητα.

Ο Αυστραλός υπουργός Παιδεία, πάντως, δήλωσε, ότι το Lindfield Learning Village είναι από τα πλέον πολυαναμενόμενα σχολεία της χώρας: «Με ενθουσιασμό περιμένω να δω πώς οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα αγκαλιάσουν αυτή τη νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση, ενώ θα παρακολουθούμε στενά για να διαπιστώσουμε ποια μαθήματα και προγράμματα που θα διδαχθούν εκεί, θα μπορέσουν να υιοθετηθούν και από άλλα σχολεία της χώρας».

Πηγή: smh.com.au