Αυτό είναι το σενάριο που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας για την παράταση της σχολικής χρονιάς

Η φετινή σχολική χρονιά είναι πρωτόγνωρη καθώς οι συνθήκες που έχει επιβάλλει στη καθημερινότητα η πανδημία του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει την εκπαιδευτική διαδικασία να κινείται σε δύο ταχύτητες καθώς πολλά σχολεία συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία την ίδια στιγμή που άλλα ακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία ειδικής αγωγής, τα οποία συνεχίζουν απερίσπαστα τη δια ζώσης λειτουργία.

Η πίεση των μαθητών της Γ Λυκείου

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για τους μαθητές της Γ Λυκείου των “κόκκινων περιοχών”, στις περιοχές δηλαδή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, που εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες τα μαθήματα  διεξάγονται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους τους σε άλλες περιοχές παρακολουθούν δια ζώσης τα μαθήματα. Πολλοί κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση και ζητούν τουλάχιστον οι μαθητές που φέτος θα δώσουν Πανελλήνιες να επιστρέψουν στα θρανία κατά προτεραιότητα αυτή τη φορά καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση της ύλης και πρέπει να καλυφθούν δια ζώσης τα κενά που έχουν οι μαθητές.

Όπως υπογραμμίζουν στο Infokids.gr, εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν στα Λύκεια, οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πάνε στις Πανελλήνιες 2021 με διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες αφού ορισμένοι θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης διδασκαλίας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους οι οποίοι κατοικούν στις «κόκκινες περιοχές».  Αυτό αναπόφευκτα θα προκαλέσει ανισότητα μεταξύ των υποψηφίων, που όμως θα κληθούν να διαγωνιστούν στα ίδια θέματα και μάλιστα σε μια χρονιά η οποία περιλαμβάνει σοβαρότατες αλλαγές στη βάση εισαγωγής για την είσοδο στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Δεδομένη η παράταση της σχολικής χρονιάς

Το τελευταίο διάστημα τόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και η υφυπουργός, Ζέττα Μακρή, σε δηλώσεις τους έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι. Μάλιστα, όπως ρητά διευκρινίζεται η παράταση σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με μη κάλυψη της ύλης και ανάγκης να αναπληρωθούν τα όποια κενά αλλά αντιθέτως είναι μια λύση που θα επιλεγεί για την συναισθηματική τόνωση των μαθητών και δη των μικρότερων τάξεων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) που χρειάζονται την επαφή με τους συμμαθητές, τη δασκάλα και την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

Πότε θα ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ιnfokids.gr το Υπουργείο Παιδείας βλέποντας και την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα και το “θολό” τοπίο στο άνοιγμα των σχολείων στις “κόκκινες περιοχές” όπου ανήκει και η Αττική προσανατολίζεται σε παράταση του σχολικού έτους μία ή δύο εβδομάδων, χωρίς μαθήματα το Πάσχα και με Πανελλήνιες 2021 που δεν θα αποκλίνουν από τις ημερομηνίες που ίσχυαν κάθε χρονιά.

Σε γενικές γραμμές εξετάζεται να γίνουν όπως πέρσι στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των φετινών Πανελληνίων καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν μέχρι τέλος Μαρτίου.

Η σχολική χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία στις 25 Ιουνίου ενώ για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 11 Ιουνίου. 

Ο Πρωθυπουργός “πρόδωσε” πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία

Με σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για την επαναλειτουργία των σχολείων σε δυο εβδομάδες από σήμερα (σ. σ. από την Τρίτη 16 Μαρτίου) λέγοντας ότι  «Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».